Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: Приложеният метод на разтоварване на „Vera Su“ коренно се различава от одобрения

Екоминистърът е издал принудителна административна мярка за спиране на претоварването на „Vera Su“

Снимка: Мая Щърбанова

Министърът на околната среда и водите Асен Личев e издал принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да спре дейностите по претоварване на насипен товар – урея, от заседналия във водите на Черно море кораб „Vera Su“ поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море. Това съобщават от пресцентъра на екоминистерството.

От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораб „Vera Su“ чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребания карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето.

Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ, посочват от министерството.

На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, проведена късно вчера в Басейнова дирекция  „Черноморски район“, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки.

Пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда. Предложеният метод от „Морска администрация“, който МОСВ одобри, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата.

На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване, пишат още от Министерството на околната среда, като подчертават, че „на практика са приложени коренно различни действия от одобрените“.

Затова дейността по претоварване е преустановена до осигуряване и въвеждане в действие на екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите, обясняват от Министерството на околната среда и водите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна