Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Цеков: Хората не правят разлика между ваксиниране и боледуване, за да получат имунитет

Пациентски организации: Крайно време е да станем солидарно общество

Пациентските организации и лекар са гости в подкаста на БНР за Covid ваксините

Снимка: Ани Петрова

В подкаста на БНР Covid ваксините гостуват прeдставители на пациентските организации и председателят на Българското сдружение по иновативна медицина

В един философски разговор за ваксините и колко узрели сме като общество, за да бъдем единни в кризата и да пазим любимите си хора, колегите си, близките си, съседите и непознатите.

Веска Събева, Иван Димитров, Валери Цеков и Наталия Маева от ляво на дясно

Гости в епизода са:

✅ Иван Димитров, председател на УС на Федерация Български пациентски форум

✅ Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина

✅ Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

✅ Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация


Защо все не ни се получава да мислим за общественото здраве - един от въпросите към гостите в подкаста на БНР Covid ваксините, с фокус пациентски организации и експертното мнение на д-р Валери Цеков.

"Защото сме лош народ", казва Иван Димитров. "Защото медиите не обясняват със спокоен тон ситуацията", смята Наталия Маева. "Защото не си даваме сметка, че дотук в България от Covid-19 по официални данни са починали хора за един средно голям град", изчислява д-р Валери Цеков.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

"Хората загубиха доверие, защото всеки говори за вируса и ваксините, сякаш е учен. Освен това мненията у нас са разнопосочни. Аз съм биолог, но не мога да се изказвам за Covid-19. Това, което знам от 76-а година до сега е, че вирусът е нещо непознато за човека - той си остава нещо между живата и неживата природа. Ние май мислим само за правата си, но не мислим какви задължения имаме към хората до нас.

Като пациентска организация поискахме становище от научните дружества за нашите пациенти, но не получихме указания. Затова слушахме лекциите на български лекар от американския щаб там и му поставихме нашите въпроси. За да знаем дали хората с епилепсия трябва да се ваксинират", каза Веска Събева.

Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация

"Най-страшното за мен е медийното говорене, което не отчете нашата народопсихология. Като НПО още с началото на пандемията на сайта ни организирахме безплатни за пациентите лекциии и онлайн възможност за задаване на въпроси към специалистите в областта на вирусологията, имунологията, инфекциозните болести, като първите лекции бяха посветени на коронавируса, а вторият модул на ваксините. Смея да твърдя, че сме убедили 10 хиляди души да се ваксинират, предоставяйки им научна и изчерпателна информация по темите. Имахме и открита телефонна линия с 29 български лекари", разказа Наталия Маева.

Иван Димитров, председател на УС на Федерация Български пациентски форум

"Смятам, че никаква правилна информация не се даде. Българинът освен, че е вярващ на конспирации е и здравно неинформиран.

За мен най-голяма грешка тук е, че преди ваксинация няма консултация с лекар-специалист. Как да имаме доверие на кампанията тогава. Затова ние като ФБПФ направихме видеоколекции с лекари за вируса и за различните други заболавания, както и въпроси от пациенти, защото в един момент хората нямаха достъп до специалисти по други заболявания.

Има и друго - аз в началото си мислех, че пандемията ще ни обедини, в Европа това се случи, но ние се овълчихме един към друг и това продължава да ескалира...Политиците ни разделиха ...", смята Иван Димитров.

"В Австрия аз като трансплантиран пациент получих първо консултация от лекуващия ми лекар дали и кога да се ваксинирам. Така може и да е тук", подкрепи тезата и Маева.

Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина

"Най-основният проблем за мен е, че хората подцениха заболяването - те не правят разлика между ваксиниране и боледуване, за да получат имунитет.

Тук трябваше да се говори безапелационно по темата от гледна точка не на личното, а на общественото здраве. Не се появи тази солидарност у нас независимо, че сега при тази вълна вирусът е още по-страшен.  Затова е и тази огромна смъртност у нас. Всеки ден все едно, че пада по един самолет пълен с хора, така ли ще продължаваме... Пет милиона мъртви хора в света в рамките на една година...Не са виновни само политиците или пък, че научната общност не се била изказала по темата с ваксините - изказаха се, но кой ги чу?", категоричен е д-р Валери Цеков.

Слушайте епизода тук:

Или тук:


От разговора ще научите още:

❎ Каква информация липсва на пациентите с различни заболявания, за да вземат информирано решение дали и с коя ваксина да се ваксинират
❎ Кои са най-честите въпроси, които те оправят  към пациентските организации във връзка с ваксините
❎ Как пациентските организации помагат в борбата с вируса
❎ Закъсня ли въвеждането на зелените сертификати
❎ Какво трябва да знаят хората с хронични болести, които искат да се ваксинират
❎ Трябва ли да се ваксинират трансплантираните, очакващите донор и пациентите с епилепсия
❎ Защо вакнинирането при хората на хеводиализа е животоспасяващо
❎ Защо у нас не се постигна солидарност по отношение на ваксинирането
❎ Кой е виновен - политиците или ние самите
❎ Защо българинът не харесва никого и нищо и има ли отношение към общественото здраве

❎ Ролята на медиите в истерията с пандемията

Всички епизоди на подкаста "COVID Ваксините" можете да чуете:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени