Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на петролните фючърси с близо 5% след драматичен петъчен спад с 13 на сто

Петролните фючърси поскъпват в понеделник  с близо 5%, заличавайки част от драматичния петъчен спад с 13%, който беше провокиран от новините около новия вариант на коронавируса Омикрон.

Световната здравна организация заяви, че може да отнеме седмици, за да се разбере тежестта на новия Covid вариант, докато южноафрикански лекари, който лекуват пациенти с Омикрон посочват, че поне досега симптомите при инфекция с този вариант изглеждат леки.

Междувременно агенция Блумбърг съобщи, че техническата комисия на петролния картел "ОПЕК +" е отложила планираното за понеделник заседание за сряда. Също така се съобщава, че съвместният комитет за наблюдение на министерско ниво е преместен от вторник за четвъртък.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман пък заяви, че не е обезпокоен относно наскоро открития вариант на коронавирус - Омикрон, но отказа да коментира предстоящата тази седмица среща във формата "ОПЕК+".

Всички това допринася за поскъпване на петрола през днешната търговия, като фючърсите на петрола Брент с доставка през януари поскъпват с 4,8% към 75 долара за барел, а аналогичните фюючърси на американския лек суров петрол - с 5,25% към 71,75 долара за барел.

По време на петъчната търговия и двата типа петролни фючърси поевтиняха с цели 13%, отбелязвайки най-драматичен ценови спад в рамките на една сесия на търговия от април 2020 г. насам и достигайки най-ниски ценови нива от 9 септември насам, съответно около 72,72 и 68,15 долара за барел.

Графика петрол Брент / долар

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна