Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електрическите Fisker ще покоряват Европа с нов модел

Електромобилът Fisker Ocean
Снимка: fiskerinc.com

Трябва ли една електрическа кола да бъде скъпа? С отговора отдавна е готов датският автомобилен иноватор, конструктор и предприемач Хенрик Фискер. Компaнията, която носи името му се готви да пусне на пазара компактен SUV, който трябва да е в производство най-късно до края на 2022 година.

Размерите на Fisker Ocean са характерни за класа на компактните SUV-ове – дължина 4,78 м, широчина 1,99 м,и височина - 1,63 м. Под футуристичния дизайн датският инженер Хенрик Фискер представя „най-модерната електрическа задвижваща система” и въпреки че компанията Fisker е американска, автомобилът ще се произвежда в европейския завод на Magna в Грац, Австрия.

Автомобилът Fisker Ocean ще бъде пуснат в продажба в САЩ с базова цена 34 000 евро за вариант с предаване на предния мост и мощност 279 к.с. Тази версия ускорява за по-малко от 7 секунди от 0 до 100 км/ч, а пробегът с едно зареждане на батериите е около 400 км. За 44 320 евро любителите на големите мощности ще могат да се сдобият с модела със задвижване на четирите колела, който е с два електромотора и мощност от 548 к.с.

Върховото спортно изпълнение е над 558 конски сили, като част от енергията за батерията се акумулира от специалния соларен покрив (характерна черта при марката още от модела Karma). При слънчево време соларният покрив може да осигури електроенергия за изминаване между 200 и 270 км на месец. Двата варианта със задвижване на четирите колела ускоряват за по-малко от 4 секунди от 0 до 100 км/ч, а пробегът им е над 540 км.

Специално внимание в интериора заслужава централният 17-инчов дисплей, който се върти във вертикално или хоризонтално положение. За вътрешното оборудване са използвани рециклирани материали. Задното стъкло, както и тези на вратите могат да се свалят. Багажникът е с обем от 566 до 1274 литра.

Още по темата:




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени