Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чака се ваксина, която ще ни предпази дългосрочно, казва експертът по инфекциозни болести в УМБАЛ "Софиямед"

Проф. Георги Попов: Пандемията ще приключи с откриването на ефикасно лекарство срещу Covid-19

Топ инфекционист е гост в подкаста на БНР "COVID ваксините"

Проф. Георги Попов - експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед"
Снимка: Ани Петрова

В поредния епизод на подкаста на БНР "COVID Ваксините" гост е един от най-изтъкнатите инфекционисти в България, дългогодишен кадър на Военно-медицинската академия, сега част от екипа на болница и ДКЦ "Софиямед", задълбочен специалист в областта на инфекциозните заболявания.

В подема на петата Covid вълна се обърнахме към него, за да ни разкаже за най-добрите методи на лечение на коронавируса, за най-ефективните лекарства срещу коварната болест, за важните изследвания при постковид синдрома, за това кога да очакваме една ваксина срещу целия коронавирус, а и за да ни покаже човешкото лице на пандемията - как при индивидуален подход на лечение и с поглед към психичното здраве на болния се постигат отлични резултати.

Гост в епизода е: проф. Георги Попов - експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед"



"Ние сме в началото на петата вълна, като моите очаквания са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки предвид бурния начин на разпространение на варианта Омикрон, може да се достигне и до над 30 хиляди заразени на ден. Скритата заболеваемост е най-малко четири пъти по-голяма от официалните данни.

Това не бива да създава предварителна паника у хората, защото всички тези ежедневно тиражирани цифри и данни създадоха у тях емоционален срив и депресия, което не бива да се подклажда и поддържа  непрекъснато", каза пред БНР проф. Георги Попов.

"Засега се справяме доста добре с приема на болните. Омикрон се яви в периода на низходящото развитие на вълната предизвикана от Делта варианта. Но засега покачването на заболеваемостта е плавно. Делта варианта почти е претопен, като има известни разлики в лечението на двата варианта на SARS-CoV-2.

В "Софиямед"правим PCR изследване, което показва от кой вариант е болен пациента и това ни помага много в лечението.

 

Сред най-ефективните медикаменти за лечение на Covid-19 са моноклоналните антитела - те се прилагат в началото на болестта и при съответните показания за болния - най-вече при тези, които имат различни придружаващи заболявания.

Видният инфекционист посочи, че и при Делта варианта, за разлика от Омикрон, много успешно за лечение се прилагат моноклоналните антитела. В „Софиямед“ с огромен успех това вече се извършва амбулаторно за пациентите и не се налага те да остават за болнично лечение. Вече около 30 такива пациенти успешно са излекувани в доболнични условия".

"Нещо, което се прави и в малко други болници в София. Колеги от провинцията казват, че имат медикаментите, но не могат да ги приложат, защото не знаят как...Но лечението с моноклонални антитела действа, те блокират вируса и терапията после е по-лека", допълни проф. Георги Попов.

Той допълни, че "вече са отхвърлени от медицината, чрез големи мултицентрови проучвания лекарства като хидроксихлорохин, няколко антигрипни препарати като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати. Ивермектинът се прилага според някои протоколи от САЩ и Канада, както за лечение, така и за профилактика. В България направихме широкообхватно многоцентрово проучване и установихме, че има ефект само, ако се приложи в първите два дни".

По думите му в страната може временно да има недостиг на някои от медикаментите, но сега Министерство на здравеопазването много гъвкаво и бързо реагира на това.



"В България в рамките на общата доставка за страните членки на ЕС са доставени около 50 хиляди опаковки от двете нови лекарства срещу коронавируса - на „Пфайзер“ и на „Мерк“, но очакваме в най-кратки срокове да се изработи единен национален протокол за тяхното прилагане. Те са скъпи, най-вероятно ще могат да се изписват и от личните лекари в бъдеще, но за определен тип пациенти.

Ние с интерес наблюдаваме, че в държавите, в които вече се прилагат, има и определен скептицизъм", заяви лекарят.

В цялата картина на лечението на пациентите с коронавирус, особено във връзка с това те да не достигат до апаратна вентилация, проф. Попов изтъкна нещо много важно - да не се гледа само на протокола за лечение, а да има индивидуален подход при лечението на всеки. "В това е силата на добрия лекар", каза проф. Попов.

По думите му в момента заразени с Омикрон са предимно млади хора, също и деца, като за няколко дни те се излекуват. Лечението е предимно амбулаторно. Но антигенните тестове в момента за Омикрон дават доста погрешна информация, предупреди лекарят.

Проф. Попов посочи също, че ако заразените достигнат 30 хиляди на ден, интензивните легла няма да са достатъчни. И проблемът ще е за възрастните и хронично болни, дори ваксинирани с две дози или вече преболедували възрастни хора - те ще бъдат засегнати от варианта Омикрон. За момента интензивните легла са достатъчни за децата, като педиатрите ни са подготвени за Омикрон вълната. 

 


"Моето виждане е, че хората ще се разболяват по няколко пъти, но колкото повече ги „разтърсва“, дори и оздравели толкова по-зле е за организма, поради ефектите на продължителния Ковид синдром.

Ваксините, макар че показаха, че не предпазват на 100%, все пак са вариант, като защита и при възрастните и при младите.

Но моето мнение е, че ваксината трябва да ни предпази от заболяване - такава ваксина за съжаление няма в момента. Тези, които се намират на пазара, се компрометираха.

И това е така, защото наличните в света ваксини не са дългосрочни. Наличните в България са създадени срещу Уханския вариант и последващите варианти. Знаем, че има създадена нова ваксина на „Модерна“ и „Пфайзер“ срещу Омикрон, но тя все още не е достигнала в България.

Затова аз се надявам в скоро време да бъдат създадени друг тип ваксини, по класическия метод, дълготрайни ваксини, мултифакторни, които с една инжекция ще ни пазят изцяло от настоящите и бъдещите варианти на коронавируса.

Работи се активно в тази посока в света. Такава обещаваща ваксина е съвместна разработка на австрийска и френска фирми - ваксина срещу цялостния вирус. Има дори одобрение от ЕМА. Затова, който се колебае, нека да изчака и приложи тази ваксина. Това е ваксина, разработена по класическите методи, утвърдени отпреди 100 години.

Другият голям проблем е да се открие достатъчно ефективно лекарство срещу коронавируса. Когато то се открие, тогава ще победим вируса, не когато имаме ваксини и дори моноклонални антитела", категоричен е проф. Георги Попов.

Проф. Попов очаква пандемията да отмине, защото като всеки вирус и този ще мутира достатъчно и дори да е изкуствено създаден, в едни момент ще отслабне и ще се самоунищожи или ще стане ендемичен вирус.

"Заболяването е стръмно покачващо се, но лечимо и смятам, че ще се справим с тази вълна", изтъкна още проф. Попов.


Слушайте епизода тук:


Или тук:

От разговора ще научите: 

✅ Кои медикаменти за лечение на Covid-19 се отхвърлиха от научната и медицинската общност досега и кои се доказаха като изключително ефективни

✅ Кои са най-важните изследвания, които се правят в хода на болестта

✅ Колко нови медикамента използваме в България сега и кога се чака едниственото хапче срещу коронавируса

✅ За симптмотите и лечението на Омикрон

✅ Ще стигнат ли интензивните легла за възрастни и за деца в петата вълна

✅ Защо настъпи този пробив във ваксините

✅ Кога се чака една ваксина срещу целия щам на вируса, която е създадена по класическите методи за ваксините

✅ Кои са двете тежки последствия при децата след заразяване с Омикрон

✅ Защо се заразяват ваксинираните и как протича болестта при хора с хронични заболявания и трябва ли да се поставя бустерна доза

✅ Ще има ли още мутации на коронавируса

✅ Изкуствен или естествен е призходът на SARS-CoV-2

✅ Защо има лъч надежда за края на пандемията и кога

✅ Докога със зелен сертификат

✅ Къде се лукуват постковид синдромите

✅ За Планът за справяне с пандемията на Министерството на здравеопазването


Проф. Георги Попов завършва  Медицинска Академия - София през 1990 г. От 2017 г. е Началник на Първа клиника по Инфекциозни болести, а от 2018 г. след конкурс е избран за Началник на Катедра „Инфекциозни болести” към ВМА - София. От 2019 г. Георги Попов е назначен за заместник-началник на Военномедицинска академия по учебно-научната дейност и заместник-главен лекар на Въоръжените сили на Република България. Участвал е в международни клинични проучвания, свързани с различни терапевтични аспекти на грип тип В, хепатит тип С, клостридиални инфекции и COVID-19.

Mногократно e награждаван от БЛС, Министерство на Здравеопазването, Министерство на Отбраната, Военномедицинска Академия, Полицейска Асоциация и други. Експерт e към NATO in the field of Contagious Diseases, including Tropical Medicine.Член на Национален съвет по превенция на СПИН, туберкулоза и сексуално предавани инфекции. Член на БЛС, БДИБ, ECCMID.

От 2021 г. е част от екипа на УМБАЛ „Софиямед“ като експерт-консултант по инфекциозни болести.


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

В Binar
В Apple Podcasts през iTunes
Във Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!