Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да направим видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания – депресията

Веска Събева: Разказ от първо лице или какво е да се грижиш за човек с увреждане

Всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод

Веска Събева, член на Конфедерация защита на здравето и председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия
Снимка: Ани Петрова

По инициатива на СЗО - България,  Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, Уницеф – България, Портал на пациента,  Националния център по обществено здраве и анализи(НЦОЗА), Асоциация „Грижа за пациента“ и Фондация „ В помощ на здравето“ през изминалата година дадоха старт на информационна кампания „Победи депресията!“.

Една от основните мисии на тази неформална коалиция е да се направи видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания – депресията.

Световната статистика разкрива, че всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод. Засяга два пъти по-често женския пол.

Ситуацията в България с всеки изминал ден се задълбочава поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве . Много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят. Депресията възниква по целия спектър и е трудно за диагностициране състояние. Симптомите могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Често се проявява с други психични проблеми;

Голямото депресивно разстройство (ГДР) е най-често срещаното разстройство на настроението. Депресията се повтаря при 75 до 80% от пациентите, хронифицира се при 15-20 % от пациентите с депресия и може да доведе до значителни нарушения в способността на индивида да се грижи за ежедневните си задължения;

Настоящата ни здравна система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на  българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до лечение.

Информационна кампания „Победи депресията!“

"За да може да извървиш пътя на един родител на дете с увреждане, ти трябва да тръгнеш с този родител от самото начало. Тогава ще разбереш как да изглежда тази Единна крата на услугите в България, която се работи и която я чакаме от години", каза за БНР Веска Събева, член на Конфедерация защита на здравето и председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

"Тогава от съобщаването на тежката диагноза до това какво трябва да предприеме един родител, ще се разбере мястото на лекаря - специалист, на психолога, на социалния работник, на личния асистент, на ресурсния учител, на логопеда, на рехабилитатора...

Тогава ще разбере здравната система у нас защо се започва със специализирана психиатрична помощ първо за родителите, как тя им помага да не ги сграбчи депресията от самото начало и да не ги пусне докрай, защото някои от семействата на деца с увреждане не оцеляват чисто физически...

Аз преминах през всичките три етапа - от медикаментозното лечение, през специалиста до това сама да мога да владея положението. Моят син Петко, вече на 36 години, с тежка форма на епилепсия, ме научи как да се справям", разказа още Събева.

"Преломен момент беше, когато на 4 години той ме попита - "Мамо, защо плачеш? Умирам ли? Тогава разбрах,че трябва се заловя за надеждата - и родих втория си син, който безкрайно обичам също...

Бих казала на родителите на дете с увреждане: Търсете помощ"! При нас в Асоциацията имаме и ще ви я дадем - информация, терапевти, обич и разбиране. За да не останете в омагьосания кръг на това да не знаете до къде се стига, защото тогава няма да видите, че детето ви може да е щастливо, и вашата душа ще е щастлива с него" , сподели още Веси Събева.


Още по темата в звуковия файл.


Днес от 10.00 ч. до 12.00 ч. в Launchee (партер – ЦУМ) ще се проведе дискусионното студио „Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени