Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в страната

Снимка: Ива Антонова

Всичките 336 избирателни секции в Русенска област отвориха врати точно в 7 ч. 203 542-ма са избирателите в областта, които имат право да гласуват. В 86% от секциите – общо 290, ще се гласува машинно. В 20 секции има по две машини. 19 от тях са в община Русе. Другата секция с две машини в региона е в село Новград, община Ценово. За първи път право на вот в община Русе ще имат 1342-ма младежи, от които седмина ще празнуват пълнолетието си точно днес. 

473 са избирателните секции в Пловдив, а имащите право на глас над 302 000. Повече от 3200 младeжи ще могат да избират за първи път. 

Във Втори многомандатен избирателен район Бургас право на глас имат 362 984 души. 760 са секционните избирателни комисии в областта. До късно снощи от РИК - Бургас вписваха промени на членове и председатели на секционните комисии. 

Без сериозни проблеми започна изборният ден в Ямболска област. В много от секциите членовете не са се явили, но са били заменени с нови. Наложило се е рестартиране на една машина за гласуване, тъй като са били въведени грешни данни.  
Стоян Радев
В Сливенско всички секции са отворени навреме. 172 285 души имат право на глас. Общо 249 изборни машини са в готовност във 247 избирателни секции. Разкрити са 5 допълнителни секции – една подвижна, в болниците и старческите домове.  
Десетки сигнали за неявили се членове на секционните комисии са получени в Районната избирателна комисия в Благоевград от началото на изборния ден. Секцията с най-много гласоподаватели е в село Бело поле – малко над 15 хиляди.

7.42%  беше избирателната активност към 11.00 часа в Сливенска област, съобщиха от РИК. Към момента две изборни машини в избирателни секции в Сливен са спрели и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. До този час няма подадени жалби за нарушения на изборния ден.

Във Варна изборният ден започна нормално. Открити са 648 секции, а една – в болницата в Провадия, е закрита заради липса на достатъчно избиратели. 8 са подвижните секции, а 10 – тези в здравни заведения. В някои секции е имало липса на членове, но съставите им са били попълнени.

В област Добрич изборният ден започна навреме. Няма сигнали за неработещи машини. Избирателите в областта са 173 394. Правото си на глас те ще могат да дадат в 379 секции, от които с машини се гласува в 246. Само две са подвижните секции - в общините Добрич и Добричка. В останалите 6 общини своя вот няма да могат да упражнят карантинирани гласоподаватели. В охраната на изборния ден участват 377 служители на МВР. Допълнително са командировани три екипа от Зонално жандармерийско поделение Варна. 

В област Ловеч изборният започна нормално. В една от секциите машината за гласуване е отказала да работи и се е наложело преминаване към гласуване с хартиени бюлетини. Право на глас имат около 116 600 избиратели. Те гласуват в 263 секции, в 175 от които с машини. В първите часове на изборния ден активността е слаба.

В област Враца за разпределянето на 6 мандата в бъдещия парламент са регистрирани 173-ма кандидати. Право на вот имат над 153 000 души. Гласува се в 324 секции. От тях 24 са подвижни, а 8 – допълнителни. Устройствата за машинно гласуване са 245. В случай на по-дълго прекъсване на електрозахранването в някоя от секциите има готовност да бъде включен генератор. В 94 секции гласуването е с хартиени бюлетини. Изборният ден във Враца беше открит с обичайното закъснение в някои от секциите. Причина за закъсненията бяха проблеми в изборните състави на комисиите, които бързо бяха запълнени.

257 СИК има на територията на област Видин. 129 са в община Видин, 128 – в останалите населени места. 126 машини ще бъдат използвани на територията на областта. 127 са кандидатите за място в парламента. По първоначални данни избирателите са 83 800.

260 000 са получените хартиени бюлетини за вота в област Кърджали. Те са малко повече от броя на избирателите с право на глас. Въпреки че в Турция сега са разкрити повече секции, много наши изселници ще гласуват в района на Кърджали. Според журналиста от Бурса Мюмюн Топчу, редовните автобусни линии не могат да поемат всички избиратели. За повече автобуси с избиратели съобщават и големите изселнически дружества в югоизточната ни съседка. Те активно участват в превоза на гласоподаватели до родните им места. За първи път телефоните за записване бяха обявени на официалните им интернет страници. В Кърджали автобуси от Турция започнаха да пристигат още преди вота

263 са секциите в област Перник. В 156 от тях вотът ще бъде машинен. Поради малкия брой избиратели във всички секции в община Ковачевци ще се гласува само с хартиени бюлетини. Подвижните избирателни секции са общо 6, като до 16 часа те ще обслужат хората с трайни увреждания, а след това в тях ще гласуват поставените под карантина.

В Смолян изборният ден започна нормално. Общо 97 921 са гласоподавателите в областта, които ще упражнят правото си на глас в 272 секции. Жителите на 7 селища от община Баните заявиха, че ще бойкотират изборите заради спрения ремонт на пътя Загражден - Белица.

Всички 227 избирателни секции в четирите общини на област Габрово са отворени и работят нормално. В един от кварталите на града - “Новата махала“ заради бурята през нощта е възникнал проблем с електрическото захранване в една от секциите. Екип на електроразпределителното дружество е отстранил неизправностите. Там изборният ден също е започнал навреме. Първите избиратели са подали вота си машинно.

Чрез устройствата се провежда гласуването в 156 секции в областта. В две от тях са на разположение по две машини. Избирателите са 103 146 души. 130 са кандидатите за народни представители в листите на политическите формации, регистрирани за вота в района.

В област Силистра са направени няколко замени на членове на СИК, подали оплакване за здравословно неразположение. В региона има 221 стационарни секционни комисии и 9 подвижни. Близо 1900 са ангажираните с провеждането на изборите днес. Право на глас имат 114 708 души, които днес избират между 125 кандидати за народни представители. Мандатите в район Силистра са 4.

10.8 % е избирателната активност в Силистренска област към 11:00 часа, събщават от Районната избирателна комисия.

Гласували са 12 293 души от имащите право на глас 114 708. До момента няма проблеми с машините за гласуване.

Има подадени 1 жалба и един сигнал в РИК.

Жалбата е за недостатъчна дистанция между членовете на комисия в Тутракан и машината. Сигналът е пак от Тутраканска община и е изпратен по компетентност до Районната прокуратура там. Става въпрос за извозване на гласоподаватели с частен автомобил и съмнение за купуване на гласове.


Изборният ден в област Добрич започна навреме, всички СИК стартираха работата си в 07.00 часа. Към този момент няма сигнали за неработещи машини. Броят на избирателите в областта е 173 394, а правото си на глас те ще могат да упражнят в 379 секции, от които с машини ще се гласува в 246. Само две са подвижните секции, разкрити на територията на област Добрич – по една в общините Добрич и Добричка, като в останалите 6 общини вота си няма да могат да упражнят карантинирани гласоподаватели. Към този момент няма сигнали за нарушения или подадени жалби, заяви председателят на РИК Цонка Велкова. В охраната на изборния ден участват 377 служители на ОД на МВР. Допълнително са командировани три екипа от Зонално жандармерийско поделение Варна. 

За РИК в Пазарджик изборният ден започна с напрежение. Въпреки стотиците замени на председатели и членове, извършвани до късно вчера, днес много от титулярите не са се явили и се е наложило да се назначават резерви. В секция в Пещера не се е явил председателят и това е забавило началото на изборния ден. Голяма част от комисиите са с намален състав, но с необходимия кворум.

Изборният ден в 10 МИР -  Кюстендил започна в спокойна обстановка и нормално, 285-те секции отвориха навреме. В 170 секции се гласува машинно. В 31-ва секция в ОУ "Кирил и Методий" машината не работи, устно от ЦИК разрешили там да се премине към гласуване с хартиена бюлетина, каза за БНР председателят на Районната избирателна комисия Венцислав Механджийски.

Избирателите по списък са 28 900, с около 1200 по-малко в сравнение с вота през ноември миналата година. Въпреки хладната сутрин  имаше хора, които гласуваха малко след отварянето на секциите.

Сънародниците ни в Босилеградско гласуват, секцията е в културноинформацонния център.


В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 10%, което е с едно на сто по-ниско спрямо парламентарния вот през ноември миналата година. В части на няколко села е спрян токът, но няма избирателни секции без електричество. В три секции в Свищов и в Горна Оряховица се премина към гласуване с хартиени бюлетини, заради проблеми с машините. В изборния ден продължават смените на членовете на секционните комисии. Подменен е над 20% от изборния състав.

В област Велико Търново близо 207 хиляди избиратели гласуват в 412 секции, от тях вотът е с машини в 307. Две от машините блокираха. Продължават смените на изборните състави.

Малко над 8% беше избирателната активност в област Благоевград към 11 часа, съобщиха на брифинг от Районната избирателна комисия.

Данните се припокриват с тези от парламентарните избори  през ноември, миналата година. Най- висока е активността в община Белица – близо 18 на сто, а най-ниска- в Петрич, където са гласували едва 5 на сто от избирателите.

В четири секции е имало проблеми с устройствата за машинно гласуване, като в три от тях изборният ден е продължил с хартиени бюлетини. 

Четири сигнала и жалби са входирани в РИК-Благоевград. В тях се твърди, че се нарушава анонимността на вота на хора, които гласуват с придружители, показващи им  за кого да дадат гласа си.

В най- малката ямболска община – крайграничната Болярово право на глас имат малко повече от 2660 избиратели. Секциите им са 21, а вот с машина е отреден единствено за две секции – едната в град Болярово, а другата в село Стефан Караджово. Общината е известна в цялата страна с високата си избирателна активност. Независимо дали се гласува за парламент, президент или местна власт до урните отиват около 70% от избирателите.

Без съществени нарушения протича изборния ден в Пазарджик. В ромските квартали има засилено полицейско присъствие. В ромския квартал "Изток" в една от секциите се наложи гласуването да премине към гласуване с хартия заради повреда в машината. Преди това същото се случи в ромския квартал в септемврийското село Ковачево. Не се потвърждава прогнозата, че избирателите от тези райони тенденциозно ще блокират машините, за да гласуват с хартия. Това потвърди и председателят на 61-ва секция в квартал "Изток":

"Причината е, че още вчера при монтиране на машината имаше сериозен проблем".

Машината изобщо не е тръгнала да работи още след монтирането.

"Някаква парола искаше и не можеше да се отключи машината".

В останалите секции в ромските квартали гласуването преминава с машини. С ниска избирателна активност преминават изборите в Община Септември, където кметът на общината Васка Рачева получи глоба заради агитация за един от кандидатите за депутат:

"Ако ми кажеш за кой да гласувам, веднага ще отида да гласувам".


В област Враца към 11.30 са гласували малко над 11 на сто от избирателите. Най-висока е активността в Борован - 17%, следвана от Криводол -14 на сто, Роман- 13%. Около 12 на сто са гласувалите избиратели в общините Бяла Слатина, Мездра и Хайредин.  Малко над 10 на сто са гласувалите в общините Козлодуй и Мизия. Най-малко са гласували в общините Враца и Оряхово. В Районната комисия са постъпили два сигнала за нарушения - за агитация в района на секция в село Чирен и в Бяла Слатина. Извършва се проверка за сигналите.

Снимки: Кореспонденти на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени