Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодарение на добра рехабилитация детето се движи с помощни средства

Даниел е с ДЦП. Мечтае някой ден да ходи сам и да стане програмист

"Всички специалисти, които са го преглеждали, казват, че той е едно малко чудо"

Снимка: архив

Даниел Кирилов е едно от децата на кампанията „Българската Коледа“. Той е на 12 години. Страда от най-тежката форма на детска церебрална парализа. 

Има квадрипареза, по-силно изразена в долните крайници, където спастиката е много силна, описва състоянието на сина си майката Емилия.

Благодарение на добра рехабилитация детето днес може да се движи с помощни средства, посещава масово училище и има много приятели.

Даниел е диагностициран на година и половина.

"Доста късно е поставена диагнозата. Той ментално е съхранен. Нямаше видими физически белези, които да ни насочат, че има някакъв проблем. Той има сестра със синдром на Даун", разказва Емилия.  

Майката отбелязва отсъствието на подкрепа от лекуващия и от личния лекар на детето тогава.

"Приех доста спокойно тази диагноза. Вече бях минала по този път с първото ми дете – защо на мен, къде сгреших, каква е нашата вина. Понеже виждах, че нямаше ментални проблеми, това ми даваше сила. Бях убедена, че дори по труден начин, ще се справим – той да се развие, доколкото позволяват физическите му възможности."

"Важното е, че не се носи на ръце, не е в инвалидна количка. Степента на неговата спастика предопределя той 90% да бъде в количка. И всички специалисти, които са го преглеждали, казват, че той е едно малко чудо", допълва Емилия и благодари на инициативата "Българската Коледа", която помага на Даниел за трета поредна година.

"Предвид състоянието на Даниел, той се нуждае от ежедневна и почти непрекъсната рехабилитация. Терапии – кондиционни, двигателни, кинезитерапевти, рехабилитация." 

12-годишният  Даниел има две мечти - някой ден да ходи самостоятелно и да стане програмист. А ние можем да му помогнем. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна