Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родителите на останалите деца трябва да обяснят – че са малко по-различни, че всички са деца и трябва да играят заедно"

Близначки с аутизъм търсят контакт със света. Едната говори, другата - още не

Най-трудно за майката и момичетата е ежедневното общуване с други хора. На площадката децата ги избягват

Огромен напредък в социалното развитие на две сестрички с детски аутизъм вижда тяхната психоложка, която ги проследява от поставянето на диагнозата. Това споделя майката на Диана и Адриана – близначки, които "Българската Коледа" подкрепя за поредна година със средства за допълнителни занимания при психолог. Десислава Димитрова също е щастлива, че децата й се развиват и стават все по-самостоятелни.

Децата са диагностицирани на 3 години. Сега са на седем.

"И двете бяха изключително затворени, изобщо не се интересуваха от света, не се обръщаха по име. Когато други деца се приближаваха към тях, имаше крясъци, плач", спомня си майката Деси Димитрова. 

С течение на годините и системна работа на логопеди и психолози, момичетата се развиват. 

"Диана проговори и сега не спира да говори. Ади още не говори, но се надявам и тя да започне. Тя е много самостоятелна, комбинативна и изобретателна. Ако трябва да стигне до нещо, което иска, намира начин да ми покаже", обяснява майката.

Момичетата ходят на детска градина. Диана стои през целия ден, а Адриана до обяд. След това майка й я води в столичен дневен център за деца с увреждания. Допълнителните занимания с психолог, логопед и специален педагог извън детските заведения, се поемат за четвърта поредна година от "Българската Коледа". Сумата стига за едно двучасово посещение в седмицата за всяко от децата. 

"При Адриана, която е невербална, нещата се случват много трудно, с картончета, на които са нарисувани нейни любими предмети или предмети от ежедневието, които трябва да започне поне да ги посочва и да ги казва. В Ади стоят картончетата, а в психолога – съответните предмети. Ади трябва да подаде картончето с нещото, което иска и само срещу това ще получи съответния предмет", описва начина на общуване майката.

Деси Димитрова вижда напредъка на децата си. И вярва в супер силата на всяко от момичетата. 

"Диди е много артистична, много музикална, много се впечатлява от всякакъв вид изкуство. Ади може да каже имената на почти всички видове динозаври, казва ги правилно. Но не може да си поиска вода и храна."

Най-големите затруднения за майката и близначките са в ежедневното общуване с други хора.  

На детска площадка децата ѝ са контактни, търсят другите деца за игра.

"Но тъй като са по-странни, по-различно се държат, не говорят съвсем добре, а Ади съвсем не говори, дечицата се плашат от тях и ги избягват. Тук е моментът, в който родителите на останалите деца трябва да обяснят – че са малко по-различни, че всички са деца и трябва да си играят заедно."

Снимките са предоставени от семейството

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени