Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако няма рехабилитация, състоянието на момичето ще се влоши в кратки срокове

"За да може да живее, трябва да прави рехабилитация всеки ден" - битката за Елеонора

Терапията на детето е индивидуална, защото има множество увреждания

Снимка: bgkoleda.bg

Елеонора Топчиева е на 11 години. Тя е с тежки увреждания – с детска церебрална парализа, с дълбока умствена изостаналост, хидроцефалия и с двустранно увреден очен нерв. Детето се нуждае от ежедневна рехабилитация и упражнения, които са жизнено важни. 

Елеонора се ражда преждевременно в 34-та седмица поради отлепена плацента и е с множество увреждания от самото си раждане, разказва нейната майка Румяна Топчиева:  

"Като впоследствие се отключи епилепсията. Тази година правихме операция на тазобедрените стави, тъй като тя с течение на времето получава изкривяване на гръбначния стълб и на костите, поради това, че не се движи." 

За Елеонора ежедневно се полагат много големи грижи. Всеки ден детето прави рехабилитация и комплекс от упражнения и стимулации

"Посещаваме един медицински център, в който плащаме таксата за рехабилитация. Понякога идва и рехабилитатор вкъщи, за да се занимава с детето. За нея грижите трябва да бъдат индивидуални, не може да работи с други деца в група поради характера на нейните увреждания. Някой трябва да я хване, да я раздвижи, да ѝ направи гимнастика, да ѝ направи масаж, да работи с нея върху топка, на шведска стена… Няма друга алтернатива освен ние да поемем заплащането на всички рехабилитационни процедури." 

Цената на едно посещение в центъра за рехабилитация струва 40 лева, което включва различни процедури: 

"Масаж на лицето, стимулация с различни предмети – за светлина, за звук, сензорни упражнения." 

Финансиране от Здравната каса за рехабилитацията няма. Семейството поема цялата рехабилитация на Елеонора.

Ежедневната рехабилитация и то по няколко пъти на ден е жизнено важна за Елеонора, посочва нейната майка: 

"Ако тя не прави рехабилитация, това ще влоши нейното състояние още повече и то в много кратки срокове. За един месец тя ще влоши още повече, ще се наруши дишането, ще започне да образува секрети и ще стигнем до пневмония и рани по гърба. За да може да живее, тя трябва да прави рехабилитация всеки ден." 

На помощ на семейството в този момента идва "Българската Коледа": 

"Българската Коледа ни помага финансово и ние сме изключително благодарни за тази финансова помощ, защото сумите за нейното лечение, които ние даваме, не са никак малко. Вече 10 години кандидатстваме по програмата, одобряват ни и получаваме необходимото финансиране,  благодарение на всички онези българи, които даряват средства към "Българската Коледа", за да могат деца като Елеонора и други деца, да се възползват и да поддържат своята терапия." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени