Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всяко умение, всяко преодоляване на страх, всяка смяна на маршрут, всяко запознанство е трудност"

Пътят на надеждата - Вики е с аутизъм и мечтае да стане принцеса

Самостоятелно изядено парче с торта е сред най-големите подаръци за родителите на детето

Снимка: bgkoleda.bg

Виктория Великова от Русе е едно от децата, които ще бъдат подпомогнати от кампанията "Българската Коледа" в ежедневното им старание да успяват повече.

Вики е на 10 години и заедно със семейството си, учителите и специалистите се опитва да прехвърли ограниченията на аутизма. Заради случая с Александър от Перник много хора научиха повече за аутистичния спектър, но в крайна сметка всяко дете има своя свят, неразбираем за другите. Всяко умение, всяко преодоляване на страх, всяка смяна на маршрут, всяко запознанство за Вики е трудност, разказват родителите й Десислава и Велизар.

"Това за нас е голяма радост. За нас са радости най-малките неща, които постига тя."

"Най-интересното е, когато наблюдавам семейства, които се карат на детето си, защото разляло, да речем чаша с вода, оцапало се и т.н. За нас това е дребна работа."

На 18 ноември, когато Вики празнувала с приятели десетия си рожден ден, един от най-големите подаръци за мама и тате бил самостоятелно изяденото от момиченцето парче торта. За да дойдат тези радостни моменти, са нужни усилия. И "Българската Коледа" се включва в подкрепа на семейството.

С отпуснатата сума се покриват посещенията на Вики при ерготерапевт.

"Стана по-смела, фината моторика започна да работи, пише, смята. Има още затруднения, но продължаваме да я водим, за да ги изгладим. На нея много ѝ харесва, с желание посещава центъра", отчита майката.

"Отделно ни даде път на надеждата. Виждайки постигнатите резултати, ние разбрахме, че нещата се случват", споделя бащата и допълва:

"Не сме сами и по този начин разбираме колко са трудни успехите."

Да имаш дете със специални образователни потребности в днешно време е много трудно, смята Десислава.

Заедно със семейството и Вики са колегите на мама и тате, които винаги проявяват толерантност към ангажиментите им с детето, баба Краси, която винаги е на разположение и всички техни приятели, съпричастни към усилията на детето да преодолее състоянието на аутизма и да сбъдне мечтите си.

А като порасне, Вики иска да стане принцеса.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени