Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентина грабна трета световна титла след дузпи

5
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Аржентина е 22-рият световен първенец по футбол, след като победи Франция със 7:5 след изпълнение на дузпи.

На финала на Мондиал 2022 на стадион "Лусаил" в Катар пред 89 хиляди зрители редовното време завърши 2:2, а в продълженията двата тима си размениха по още един гол.

Южноамериканците спечелиха титлата за трети път след 1978 и 1986 година. "Петлите" пропуснаха възможността да станат първия тим след Бразилия през 1962 година, който успява да спечели два поредни шампионата на планетата.

Килиан Мбапе направи хеттрик и стана вторият футболист с три гола на финал на Мондиал след англичанина Джеф Хърст през 1966 година. Французинът е най-резултатният в историята на финални мачове с общо четири попадения. Той стана и голмайстор на световното с осем гола.

Капитанът Лионел Меси откри от много дискусионна дузпа в 23-ата минута. Тя беше отсъдена за побутване на Анхел ди Мария от Усман Дембеле.

Меси стана едва вторият футболист в историята, вкарал голове във всяка фаза на елиминациите на мондиал - осминафинал, четвъртфинал, полуфинал и финал.

Лео Меси отбеляза два гола за Аржентина.

След 14 минути самият Ди Мария удвои аванса на Аржентина след светкавична контраатака и пас от Алексис Мак Алистър.

В края на полувремето селекционерът на Франция Дидие Дешан смени неубедителните Оливие Жиру и Дембеле с Маркюс Тюрам и Рандал Коло Муани.

"Петлите" изравниха в края на мача за по-малко от две минути, благодарение на Килиан Мбапе. Първият от тях беше от дузпа в 80-ата минута. Съдията Шимон Марчиняк отсъди наказателния удар за фаул на Отаменди срещу Коло Муани. Секунди след това 23-годишната звезда на Пари Сен Жермен отбеляза седмия си гол на Мондиала след прецизно воле в левия ъгъл на вратата на Емилиано Мартинес.

В седмата минута на добавеното време удар на Меси от 20-ина метра беше отразен от вратаря на Франция Юго Лорис. 

В самия край на първото продължение на финала влезлият като резерва Лаутаро Мартинес бе изведен на отлична позиция, но не успя да вкара трето попадение за "гаучосите".

Меси вкара за 3:2 в 109-ата минута след ситуация, при която Лорис отрази удар от близо, но топката попадна в Лео, който беше точен с десния крак при добавката.

Франция получи втора дузпа, след като удар на Мбапе беше спрян с ръка от Монтиел. Килиан застана зад топката отново и той не сбърка за 3:3 в 118-ата.

В третата минута от добавените вратарят Мартинес отрази удар на излезлия сам срещу него Коло Муани.

Стигна се до наказателни удари. Вратарят на Аржентина отрази втория удар на Кингсли Коман. Пауло Дибала вкара втората дузпа, а след това Чуамени не улучи вратата на Мартинес, а след него Паредес направи 3:1 при дузпите. Коло Муани намали, но след това Гонсало Монтиел не сбърка и донесе световната титла на южноамериканците.

Емилиано Мартинес спасява дузпата на Коман.

По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени