Радиото среща Западните Балкани

Повече от 20 жени са убити при домашно насилие от началото на годината в Сърбия

Борбата с насилието над жените и домашното насилие се възприема като един от факторите за европейска интеграция. Организацията на Ружица Симич - "Женско право", функционира от 2003 година в Северна Митровица, където е сръбският дял на етнически..

публикувано на 18.05.18 в 11:43

Евроатлантическата интеграция на Македония ще даде тласък за развитието на бизнеса

Евроатлантическата интеграция на Република Македония ще даде още по-голям тласък на развитието на бизнеса в страната и очакванията са този процес да помогне за привличането на още инвеститори. Това каза за "Хоризонт" председателят на Стопанската..

публикувано на 16.05.18 в 16:00

Македонски политолози: Влизането в НАТО трябва да е главен приоритет

Новото македонско правителство за кратко време постигна определени резултати по отношение на бъдещата евроатлантическа интеграция на страна, но предстои още много работа. Това е оценката на политолози от Скопие, които в момента следят с..

публикувано на 15.05.18 в 13:57

Ервис Талюри: Когато е добре комшията – всички са добре

Албанците очакват страната им да получи покана за започване на преговори за членство в Европейския съюз през тази година, каквито са и предварителните заявки от Брюксел. Евроинтеграцията на Албания е една от обсъжданите теми през последните месеци и..

публикувано на 14.05.18 в 17:53
Александър Чорац

Ал. Чорац: Обществото в България още не е дозряло за европейските ценности, а представете си в Сърбия и Косово

Косово и Сърбия ще трябва да решат по някакъв начин спора си за бившата сръбска автономна област, която преди 10 години обяви едностранно независимост. Очакваното решение е условие за членството на Прищина и Белград в Европейския съюз, като двете..

публикувано на 14.05.18 в 14:08
Наталия Апостолова

Наталия Апостолова: Косово определено се стреми към форма на признание от Сърбия

Белград и Прищина не показват много позициите си преди срещата в София. Властите в Прищина обаче имат надежда за поредна среща "на четири очи" между президента на Сърбия Александър Вучич и на Косово – Хашим Тачи в кулоарите.  Представителите на..

публикувано на 13.05.18 в 12:41

Игор Симич: Обществената подкрепа сред сърбите в Косово за европейското бъдеще на страната не е много високо

Депутатът и говорител на партия „Сръбска листа“ в парламента на Косово Игор Симич коментира, че обществената подкрепа сред сърбите в Косово за европейското бъдеще на страната не е много високо. Пред "Хоризонт“ той поясни: "Ако говорим като цяло..

публикувано на 12.05.18 в 13:40

Членството в ЕС за Косово няма алтернатива

За Косово членството в ЕС няма алтернатива. Най-младата балканска държава е решена да се справи с всички предизвикателства пред нея в името на тази цел, а те далеч не са малко - покриване на европейските стандарти за върховенство на закона, борба..

публикувано на 12.05.18 в 13:27
Валдрин Лука

Валдрин Лука: Европейската интеграция е един от основните приоритети на Косово

Министърът на икономическото развитие на Косово Валдрин Лука заяви, в интервю за програма "Хоризонт", че европейската интеграция е един от основните приоритети на Косово: "Ние изпълняваме изискванията на ЕС. Единствената от 92 точки, които стояха..

публикувано на 12.05.18 в 12:58
Милош Кабашич каза, че и сърби, и албанци ги е страх да прекосят моста над река Ибър, която разделя Косовска Митровица на сръбска и албанска част.

Милош Кабашич: В Косово всъщност никой не иска диалог

Безработица, висока емиграция, организирана престъпност, етническо напрежение - тези явления не са непознати за младежите, в която и да е балканска страна, включително България. Но те са особено стряскащи в Косовска Митровица - град с..

публикувано на 11.05.18 в 17:07
Миодраг Миличевич

Миодраг Миличевич: Европерспективата на Косово не е на върха в списъка с приоритети

При сложните отношения, които доминират в Косово, не мога да кажа, че темата за европерспективата на Косово е на върха в списъка с приоритети. Това обясни в интервю за „Хоризонт“ Миодраг Миличевич от неправителствената асоциация "Актив“, която е..

публикувано на 10.05.18 в 15:50
Деян Йотов (вляво) и Георги Марков

Репортери на БНР на терен в Западните Балкани преди срещата в София

БНР среща Балканите в седмицата преди срещата на върха в София ЕС-Западни Балкани. В сайта на БНР и в ефира на Радиото очаквайте репортажи от най-горещите точки в региона на специалните ни пратеници Деян Йотов, Георги Марков и Константин Мравов...

обновено на 09.05.18 в 17:57