Еколози и хора от туристическия бранш с първа стъпка за сближаване

публикувано на 24.07.14 в 11:03

Коалицията от природозащитни и граждански организации „За да остане природа в България” и десетина асоциации от туристическия бранш подписаха наскоро меморандум за общи действия по отношение на развитието на..

Полша през погледа на една българка

публикувано на 22.07.14 в 18:18

Илияна Генев-Пухалева е доктор по съпоставително езикознание, преподавател по гръцки и български език в Силезийския университет в Катовице, Полша,..

Рудолф Барч: „Надявам се, че младите в България ще вземат съдбата на страната в свои ръце”

публикувано на 22.07.14 в 15:13

Скоро уютната къща в Карабунар няма да вижда толкова често стопаните си, както през последните години. Шефът на Гьоте Институт Рудолф Барч..

Рибата да е черноморска и на скара!

публикувано на 22.07.14 в 11:38

Тазгодишното   лято ни поднася доста дъждовни изненади, температурите всеки ден скачат ту нагоре, ту надолу. Това обаче не променя факта, че традиционно през този сезон хората търсят по-лека храна. Свинското и тежките софри отстъпват място на пресните плодове и зеленчуци, на честите и леки..

БСП подкрепи Сергей Станишев за втори мандат начело на европейските социалисти

публикувано на 28.07.14 в 12:22

48-ят конгрес на БСП подкрепи оттеглилия се от върха на Столетницата Сергей Станишев в желанието му да се бори за нов мандат начело на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В неделя партията гласува, че той ще бъде нейната номинация в изборите за председател, които ще се проведат през..

Политическите събития в България вещаят новости във външната политика

публикувано на 27.07.14 в 09:35

Събитията в България през последните дни, свързани със смяна на правителството, навеждат на мисли, че във външната политика на България предстоят..

Кабинетът „Орешарски” мина в историята, но всичко друго остава по старому

обновено на 26.07.14 в 09:55

Безспорен акцент през отминаващата седмица беше оставката на премиера Пламен Орешарски и неговото правителство. Както се случва в такава..

България се нарежда на първо място в Централна и Източна Европа по процент на депозитите от общото финансово богатство

публикувано на 25.07.14 в 11:04

По данни на Българската народна банка депозитите на българските домакинства в края на юни възлизат на 19.7 млрд. евро. Централната банка отчита отлив на депозити през юни в размер на 244 млн. евро. Според финансисти това се дължи на напрежението около Корпоративна търговска банка,..

Малкият и средният бизнес – двигатели на икономически растеж

публикувано на 21.07.14 в 11:44

Най-стабилният сектор в България понастоящем е този на малките и средните предприятия. Въпреки политическата криза през последната година..

България остава най-голям производител на лавандула в света

публикувано на 21.07.14 в 11:09

Дъждовното лято забави почти с месец жътвата в лавандуловите поля на България, която запазва позициите си на водещ производител на тази..

Село Бръшлян – сън или реалност?

публикувано на 19.07.14 в 08:25

Хората в Бръшлян още помнят времената, когато тук животът е врял и кипял, а селското училище едва смогвало да побере желаещите да усвоят четмото и писмото деца от околията. Сега, от някогашното селце с будни жители и..

Няколко причини да посетите България

публикувано на 09.07.14 в 11:59

„Нашето гардже е винаги най-хубаво!”. Тази популярна народна поговорка българите често вкарваме в обръщение, когато искаме да подчертаем с..

Покана от Земен за завръщане в миналото

публикувано на 03.07.14 в 11:52

Земен е един от най-малките и най-красиви градове в България. Намира се на около 70 км югозападно от София. Разположен е от двете страни на река..

Троянският Балкан е пълен с изненади

публикувано на 28.06.14 в 09:00

Понятието „красива природа” отдавна се е превърнало в клише, което трудно може да опише въздействието на места като Троянския Балкан, например. В началото на лятото тук всичко тъне в сочна зеленина, а разпръснатите навред хотели и къщи за гости започват да се пълнят с гости. Чифлик, Шипково,..

ХХ Международен фолклорен фестивал в Пловдив показва танцовото изкуство на различни култури

публикувано на 29.07.14 в 10:57

Както музиката е език на душата, така танцът е езикът на тялото. За пореден път Пловдив е домакин на пъстър фестивал, който в дните между 4 и 8 август ще събере на една сцена фолклорни танци на най-различни култури. Кои са акцентите в програмата на форума, научаваме от г-н Кирил Велчев –..

Александър Мутафов и морето – една споделена любов

публикувано на 25.07.14 в 11:31

До 12 септември Националната художествена галерия представя мащабна изложба на големия български маринист Александър Мутафов (1879-1957)...

„Лятна академия на изкуствата” в Созопол стана на десет години

публикувано на 21.07.14 в 13:20

Ако за повечето хора горещите месеци са време за отдих, то за представителите на изкуството те са наситени с интересни събития. От 13 юли до 3..

Зорница Иларионова с престижна награда в Мадрид

публикувано на 28.07.14 в 09:25

Още като ученичка в НМУ „Любомир Пипков“ в София Зорница Иларионова спечели престижни отличия от национални и международни конкурси – “Недялка Симеонова”, “Панчо Владигеров”, “Добрин Петков” и др. Младата цигуларка е изнасяла концерти в ъв Франция, Испания, Португалия, Германия,..

Перелик Еко Джаз Фестивал – The sound of silence

публикувано на 25.07.14 в 12:11

Борова гора и чист планински въздух, слънце и хубава музика – това очаква всички почитатели на екотуризма и джаза, на връх Перелик /2100 м/ в..

Ансамбъл „Загоре” – с любов през годините

публикувано на 24.07.14 в 14:14

Повече от две десетилетия главен художествен ръководител на ансамбъл „Загоре” е хореографът Васил Герлимов: „Толкова много имена са..

Обръщение на главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи по случай Рамазан байрам

публикувано на 28.07.14 в 06:10

Уважаеми братя и сестри мюсюлмани, уважаеми сънародници, Незабелязано съвсем неусетно  изминаха дните на Рамазан. Щастливите мигове минават бързо. Въпреки продължителността на деня, през който мюсюлманите говяха, въпреки безсънието, поради ибадета през нощта, ние искаме този месец да..

Толстоистите от комуната в село Ясна поляна

публикувано на 26.07.14 в 09:00

Имението Ясна поляна на Лев Николаевич Толстой, където гениалният писател написва култовите си романи „Война и мир” и „Анна Каренина” е..

Старинен сребърен кръст дарен на НИМ

публикувано на 25.07.14 в 14:22

Ценен дар получи Националният исторически музей. При изкопни работи в района между Петрич и Сандански е открит сребърен, богато..

„Брада има, поп не е, рога има вол не е” – козата в бита и фолклора на българите

обновено на 23.07.14 в 11:14

Отглеждана от векове по нашите земи, козата е известна със своята непретенциозност и издръжливост. Наричат я на шега „сиромашка крава”. Млякото ѝ се смята за най-близко по състав до човешкото. В миналото с него захранвали новородени бебета при липса на майчина кърма. От месото ѝ се..

За свети Илия, градушките и гръмотевиците

публикувано на 20.07.14 в 08:00

Народният празник Илинден е на 20 юли (нов стил) – деня на старозаветния пророк Илия. Когато Бог решил да го прибере при себе си, Свети..

„Ветре ле, ненавейнико…” – фолклорните образи на вятъра

публикувано на 02.07.14 в 15:12

„Гони вятъра” – казваме за човек, който никак не е наясно с целите и идеите си. „Вятър го вее на бяла кобила” пък е определение за разсеяни,..