Българската Темида „спаси” руския бизнесмен Николай Кобляков*

публикувано на 25.10.14 в 10:25

За пореден път българското правосъдие показа защо неговата система се нуждае не от радикална, а от драстична реформа. Или както се казва, да се направи „табула раса” и да се започне отначало. Миналият вторник..

Социално-осигурителната система – сега накъде?

публикувано на 22.10.14 в 13:42

Българската социално-осигурителна система от години е в колапс. Една от причините е бързо топящата се разлика между работещи и пенсионери...

Проблеми с осиновяванията в България

публикувано на 22.10.14 в 11:05

В България по традиция осиновяването бива забулвано в тайна. Причините за това са различни: страх от загуба на детската обич; притеснения,..

Маргарита Попова: Родолюбието в глобалния свят е актуалната тема на деня

публикувано на 21.10.14 в 17:02

„През последните 25 години постигнахме много, защото избрахме посока, която ще следваме, но загубихме нещо много ценно - ориентирите си и рецепторите си за това що е родолюбие и има ли то място в глобалния свят“ , заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на дискусията „България на..

Тома Биков и Борис Попиванов

Преговорите за новия кабинет – между аритметиката и политиката

публикувано на 22.10.14 в 12:41

Проведените миналата седмица консултации на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври партия ГЕРБ с другите парламентарно представени политически сили за съставяне на правителство не донесоха категоричен отговор за бъдещата конфигурация на властта. Тази седмица предстоят срещи на ниво..

Въпросителните пред новото управление продължават

публикувано на 20.10.14 в 12:36

Цяла седмица продължиха консултациите на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври партия ГЕРБ с другите парламентарно представени..

Българите в чужбина и парадоксите на изборната методика

публикувано на 17.10.14 в 16:30

При разпределението на мандатите в някои райони след последните избори се стигна до изненадващи парадокси. „Не на подменения вот”, казват в..

Пред разплитане ли е казусът КТБ?

публикувано на 23.10.14 в 10:02

След почти четири мъчителни и болезнени месеца на неизвестност, спекулации и особен надзор от страна на БНБ над затворената Корпоративна търговска банка, най-после станаха известни резултатите от одита на търговската банка и те се оказаха близки до най-мрачните прогнози на експертите:..

Българското и датското прасе „засегнати” от санкциите

публикувано на 22.10.14 в 12:51

Около 5 млн. евро са загубите на България досега от руските санкции. Те се увеличават всеки ден от нереализираното селскостопанско производство и..

Какво е финансовото богатство на българите

публикувано на 22.10.14 в 10:52

Почти 5000 евро е средното финансово богатство на българина, което включва спестяванията на домакинствата в банкови депозити, пари в брой,..

Навсякъде се предлага невероятно разнообразие от масажи с различни съставки – като мед с портокал, български билки, течен шоколад и пр.

Българското спа и балнео ноу-хау се радва на завиден успех

публикувано на 22.10.14 в 11:35

За разлика от собствениците на морските ни комплекси, които това лято не спряха да се жалват от отлив на клиенти, работещите в спа туризма определено нямат такива оплаквания. На нестихващ интерес се радват..

Ще продължи ли възходът на круизния туризъм по българското Черноморие?

публикувано на 08.10.14 в 08:25

Над два пъти са се увеличили круизните туристи по родното Черноморие в сравнение с успешната за този вид пътувания 2013 - а. Въпросният..

Странджа, неразгадаемата

публикувано на 24.09.14 в 11:57

Едва ли ще откриеш по-диво и откъснато от цивилизацията място. А решиш ли да поемеш по пътищата му, които едва се провират сред гъстата..

Да разкрием неизвестните съкровища на България – Даниела Димитрова за другото лице на туризма

публикувано на 10.09.14 в 11:59

„Най-добрият път за икономическото развитие на страната ни е туризмът. Но всичко, което предполага развитието на този бизнес, трябва да се прави с познание, последователност, дългосрочно планиране. И не на последно място – с любов”, убедена е Даниела Димитрова, основател и ръководител на..

Пейзаж от Пирин, Константин Щъркелов

Високата цена е визитка в изкуството

публикувано на 23.10.14 в 10:46

Четиридесет и осем картини на български класици бяха предложени в рамките на малък търг, организиран от аукционна къща „Виктория” в края на миналата седмица. Това съобщи за Радио България собственикът на галерията – Павел Тдоров. „Продадени са 25 или около 40 процента от включените в..

Български гласове в Стокхолм

публикувано на 22.10.14 в 15:21

С тържествен концерт в Стокхолм бяха отбелязани две респектиращи годишнини – един век от от рождението на великия бас Борис Христов и точно..

Ада Митрани – отвъд и тук

публикувано на 15.10.14 в 13:21

Днес в столичната галерия „Арте” се открива изложба на Ада Митрани. С нея художничката-юрист се завръща към първата си професия, усвоена в..

Kayno Yesno Slonce

„София Фюжън Фест” – музикален фестивал за споделяне на творчески идеи

публикувано на 22.10.14 в 12:06

В центъра на София ще звучат гайди, диджериду ще се смеси със звуците на кавал, етно и уърлд групи ще се надсвирват, а художници ще ги рисуват. Всичко това предстои да се случи на 23 и 24 октомври в клуб „ Mixtape 5” на „София Фюжън Фест”. Ваня Бенелинова – PR на събитието сподели:..

Кларинетистът Росен Идеалов – „В изкуството няма второстепенни роли”

публикувано на 21.10.14 в 11:00

Сред плановете на Росен Идеалов е концерт в Първо студио на БНР. Той ще представлява необичайна комбинация от инструменти – кларинет,..

Акценти от осмото издание на фестивала „Изкуството на Барока”

публикувано на 21.10.14 в 09:40

За пореден път с настъпването на есента започна фестивалът, който ни кара да се обърнем към миналото – когато музиката е звучала в дворцови зали..

Фотоколаж: Иван Петров

Из архивите на ДС – вражеските радиостанции

публикувано на 23.10.14 в 13:11

Комисията по досиетата представи поредния документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” – „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”. Четиринадесетото издание включва документи, които описват дейността на западните радиостанции, заклеймени от народната власт като..

Находките от античния град Мисионис са изненада за археолозите

публикувано на 21.10.14 в 12:41

Близо 50 години продължават разкопките и проучванията край античния и средновековен град Мисионис, близо до Търговище. Започнати са от видния..

Из архивите на ДС – културно-историческото разузнаване

публикувано на 16.10.14 в 11:46

Комисията по досиетата представи поредния документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”. Петнадесетото по ред издание разкрива дейността..

Мàлешево пее и танцува

публикувано на 23.10.14 в 16:02

Фестивалът „Мàлешево пее и танцува” е създаден през 2004 г. с идеята да представя богатия фолклор на Югозападна България. Организатор на събитието е община Струмяни. Началото поставя Валентин Чиликов – тогава кмет на Струмяни и неговият екип. Още първата година сред участниците са няколко..

Лъжицата във фолклорните ритуали и вярвания

публикувано на 17.10.14 в 10:59

Хората по нашите земи използват лъжицата от дълбока древност. В музейни сбирки из цялата страна се съхраняват различни по форма и големина..

Вол, крава, бик: фолклорни образи и разкази

публикувано на 02.10.14 в 11:29

В митовете на древните народи кравата, бикът и волът са свещени животни, свързани с небесната сфера и с боговете, които я обитават...