Ниското образование и трайната бедност са скачени съдове

публикувано на 25.11.15 в 13:07

„България е най-бедната страна в ЕС.” Това изречение неминуемо присъства във всяка публикация на чуждите медии за България. И макар да е шаблонно, това твърдение продължава да е вярно. Причините, довели до трайното..

Илиан Господинов: На прага сме на относително мека зима

публикувано на 24.11.15 в 12:30

Това, че климатът в България през последните десетилетия се променя, е ясно и на лаиците. Чувстваме го, както по летните горещници, които все..

Картата на София се превръща в цветен плакат за детската стая

публикувано на 24.11.15 в 09:15

Плакатът „София за малчугани“ предлага на децата възможност да опознаят града и дори да го обогатят чрез рисуване с разноцветни бои върху картата..

Майстори на хляб показаха умения на фестивал във Варна

публикувано на 23.11.15 в 14:31

Празник на хляба бе организиран за първи път във Варна. Представени бяха традициите, свързани с изработката на обредни пити, погачи и краваи, както и съвременното производство на хляб. В града се събраха майстори хлебари и самодейни фолклорни групи от Североизточна България. В неделя хлебарите..

Напрежението между Турция и Русия се пренесе в България

публикувано на 26.11.15 в 11:55

Острият сблъсък между Русия и Турция заради сваления руски бомбардировач отекна в цял свят. В България той предизвика остро напрежение и това е разбираемо. Обтегнаха се изведнъж до крайност отношенията на най-големия й пряк съсед – Турция, с най-големия й някогашен съюзник, а днес съперник..

Оказахме се подготвени за извънредните мерки на ЕС за бежанците

публикувано на 23.11.15 в 12:55

На среща в Брюксел, свикана извънредно след атентатите в Париж от 13 ноември, министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от ЕС..

Атентатите в Париж ускориха мерки срещу радикализацията и ислямизма

публикувано на 22.11.15 в 09:25

През изтеклата седмица, само два дни след атентатите в Париж, отнели живота на над 130 души, правителството публикува за обществени..

България има голям потенциал за износ на вино в САЩ

публикувано на 26.11.15 в 13:10

България има изключително голям потенциал за износ на вино за САЩ, заяви Робърт Хайк, най-голeмият износител на българско вино за САЩ, по време на среща с лозаро-винарския бранш, съобщи онлайн-изданието fermer.bg . В своето изложение, Хайк обърна внимание на производителите какви са реалните..

Швейцарци инвестират в изграждане на търговски център до летище Пловдив

публикувано на 26.11.15 в 10:15

Зоната около летище Пловдив може да се превърне в мега търговски център. Това обяви швейцарския бизнесмен Давиде Тодей на състоял се в Пловдив..

Брюксел: Проблемът на България са бавните реформи и енергийната бедност

публикувано на 25.11.15 в 16:25

Европейската комисия отправи критики към енергетиката на България в първия си годишен доклад за състоянието на Европейския енергиен съюз...

Есен във Видин

публикувано на 25.11.15 в 13:41

Тръгвайки към Видин, вътрешно се подготвям да се озова в най-бедния регион на ЕС. Пътят се вие край обагрената в есенни цветове планина. От двете страни на шосето са се ширнали разорани  площи, а тук там се..

България е привлекателна дестинация за любопитните водолази

публикувано на 24.11.15 в 15:30

В България идват чужди туристи, които искат да разгледат потъналите в териториалните й води кораби. Интересът към гмуркането и подводните..

Справочник със старинни имена на реки и местности помага за ориентацията на туристите

публикувано на 24.11.15 в 09:30

На книжния пазар се появи Енциклопедичен справочник, в който са събрани   4439 наименования на населени места, реки, планини, местности в..

Църквата „Свети Георги” в с. Златолист

Умножават се поклонниците на преподобна Стойна в с. Златолист

публикувано на 23.11.15 в 15:01

Изключително бързо расте броят на туристите в благоевградските села Златолист и Катунци. Мълвата за чудодейната сила на Преподобна Стойна, която местните жители смятат за светица, вече се разпространява отвъд пределите на България. Пророчицата е живяла близо   до църквата „Свети Георги” в..

Изложба представя творби на българския експресионизъм

публикувано на 25.11.15 в 11:01

В Държавна агенция „Архиви” се откри изложбата „Експресионизмът. Вечният танц на живота”. Идеята за нея е вдъхновена от отбелязването на 150-та..

Националният дворец на децата празнува 65-годишнината си

публикувано на 24.11.15 в 13:35

„Шевицата” – така се нарича концертът, с който Националният дворец на децата ще отбележи на 4 декември в зала 1 на НДК своята..

Армин Ян Хофман: В България се живее лесно и приятно с музика

публикувано на 26.11.15 в 14:43

Жител на Виена, артист и музикант по душа, премести своя дом и бизнес в София. Сред много българи този факт предизвиква учудване и въпроси за това, с което българската столица, може би, превъзхожда „града на валса и изисканите развлечения“. Връзката между България и Австрия има дълга..

Джаз срещата в Русе навършва 40 години

публикувано на 25.11.15 в 14:58

Предстои четиридесетото издание на Джаз срещата в Русе. Форумът по традиция предлага стилна програма, представяща някои от най-интересните..

Малта е победителят в конкурса „Детска Евровизия 2015"

публикувано на 22.11.15 в 17:10

Победител в тазгодишното издание за детска песен на конкурса „Евровизия“ е Дестини Чукуниере от Малта. Тя и нейната песен „Not My Soul“..

Празнуваме Въведение Богородично

публикувано на 21.11.15 в 08:00

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от дванадесетте големи християнски празници – Въведение Богородично. Празнична Света Литургия се отслужва във всички епархии на Българската православна църква. В България тази светла дата придобива особено духовно значение,..

Постът – един различен поглед към ежедневното и празничното в живота ни

публикувано на 19.11.15 в 10:45

Както е известно, постите в християнския календар са строго определени. Великденският продължава седем седмици и се определя от подвижната дата,..

150 години от рождението на Луи Айер

публикувано на 17.11.15 в 11:10

Някои от вас може да са чували за улица в София с това име. Други да са били на стадиона в Силистра или в училището в Русе, кръстени на..

„Созополска дъга“ отново събра талантливи народни изпълнители

публикувано на 27.11.15 в 12:56

Фолклорна дъга от таланти озари Созопол преди броени дни. Красивият черноморски град бе пристан за мнозина българи, привлечени от нашата народна музика и танц. Поводът – Вторият фолклорен конкурс „Созополска дъга”. Макар и твърде млад, конкурсът се оказа особено популярен сред радетелите на..

Предстои второто издание на „Годишните фолклорни награди“

публикувано на 26.11.15 в 15:16

„Годишни фолклорни награди“ е интернет класация за народни изпълнители от различни области на традиционното ни изкуство. Номинациите се правят от..

Наградата „Пазител на традициите” съхранява българското

публикувано на 16.11.15 в 11:04

Ние, българите, сме народ с едни от най-старите запазени традиции в Европа и ще е жалко, ако не ги предадем на идващите поколения...