Маргарита Попова: Родолюбието в глобалния свят е актуалната тема на деня

публикувано на 21.10.14 в 17:02

„През последните 25 години постигнахме много, защото избрахме посока, която ще следваме, но загубихме нещо много ценно - ориентирите си и рецепторите си за това що е родолюбие и има ли то място в глобалния..

Готови ли сме да реагираме при бедствия

публикувано на 21.10.14 в 10:25

Въпреки че хората се смятаме за господари на природата, тя бързо ни поставя в ъгъла, за да ни покаже къде ни е мястото. Достатъчно е да..

Десета световна среща на българските медии

публикувано на 20.10.14 в 11:07

Днес Десетата световна среща на българските медии започна своята работа в София. На официалното откриване участниците бяха приветствани от..

Витоша – спасената планина

публикувано на 20.10.14 в 11:03

Когато през 1934 г. се родила идеята планината Витоша да бъде обявена за защитена територия, това предизвикало бурни дискусии в средите на лесовъдите. По онова време планината, в чието подножие се разстила българската столица, била в критично състояние, почти обезлесена. Софиянци и..

ГЕРБ достигна до съгласие за съвместно управление само с Патриотичния фронт след едноседмичните консултации с партиите, влизащи в следващия парламент.

Въпросителните пред новото управление продължават

публикувано на 20.10.14 в 12:36

Цяла седмица продължиха консултациите на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври партия ГЕРБ с другите парламентарно представени политически сили за съставяне на правителство. Преговорният екип на ГЕРБ формулира 18 приоритета като база за съгласие с евентуалните си партньори. Както се..

Българите в чужбина и парадоксите на изборната методика

публикувано на 17.10.14 в 16:30

При разпределението на мандатите в някои райони след последните избори се стигна до изненадващи парадокси. „Не на подменения вот”, казват в..

Българите в „съвета на мъдреците” на Европейския парламент

публикувано на 17.10.14 в 12:28

Независимо, че вече не е евродепутат, Съветът на председателите на парламентарни групи в Европейския парламент потвърди участието на Ивайло..

Българското и датското прасе „засегнати” от санкциите

публикувано на 22.10.14 в 12:51

Около 5 млн. евро са загубите на България досега от руските санкции. Те се увеличават всеки ден от нереализираното селскостопанско производство и спада на пазарните цени. Само в едно от стопанствата на производители на праскови в Сливенска област 100 тона от неговата продукция беше дадена за..

Какво е финансовото богатство на българите

публикувано на 22.10.14 в 10:52

Почти 5000 евро е средното финансово богатство на българина, което включва спестяванията на домакинствата в банкови депозити, пари в брой,..

Повече от година дефлация

публикувано на 19.10.14 в 09:35

В списъка от проблеми, които предизвикват загриженост у бизнеса, властите и анализаторите все по-напред излиза въпросът за хроничната вече..

Задължителен атрибут на всеки спа център са вътрешните и външните басейни с топла изворна минерална вода.

Българското спа и балнео ноу-хау се радва на завиден успех

публикувано на 22.10.14 в 11:35

За разлика от собствениците на морските ни комплекси, които това лято не спряха да се жалват от отлив на клиенти, работещите в спа туризма определено нямат такива оплаквания. На нестихващ интерес се радват..

Ще продължи ли възходът на круизния туризъм по българското Черноморие?

публикувано на 08.10.14 в 08:25

Над два пъти са се увеличили круизните туристи по родното Черноморие в сравнение с успешната за този вид пътувания 2013 - а. Въпросният..

Странджа, неразгадаемата

публикувано на 24.09.14 в 11:57

Едва ли ще откриеш по-диво и откъснато от цивилизацията място. А решиш ли да поемеш по пътищата му, които едва се провират сред гъстата..

Да разкрием неизвестните съкровища на България – Даниела Димитрова за другото лице на туризма

публикувано на 10.09.14 в 11:59

„Най-добрият път за икономическото развитие на страната ни е туризмът. Но всичко, което предполага развитието на този бизнес, трябва да се прави с познание, последователност, дългосрочно планиране. И не на последно място – с любов”, убедена е Даниела Димитрова, основател и ръководител на..

Български гласове в Стокхолм

публикувано на 22.10.14 в 15:21

С тържествен концерт в Стокхолм бяха отбелязани две респектиращи годишнини – един век от от рождението на великия бас Борис Христов и точно толкова от установяване на дипломатически отношения между България и Швеция. В програмата взеха участие три талантливи българки – Вяра Тренда –..

Ада Митрани – отвъд и тук

публикувано на 15.10.14 в 13:21

Днес в столичната галерия „Арте” се открива изложба на Ада Митрани. С нея художничката-юрист се завръща към първата си професия, усвоена в..

Безсмъртните траки

публикувано на 13.10.14 в 13:48

„Древна Тракия – врата към безсмъртието” е заглавието на нов документален филм, който представя известни паметници от древността, главно от..

Kayno Yesno Slonce

„София Фюжън Фест” – музикален фестивал за споделяне на творчески идеи

публикувано на 22.10.14 в 12:06

В центъра на София ще звучат гайди, диджериду ще се смеси със звуците на кавал, етно и уърлд групи ще се надсвирват, а художници ще ги рисуват. Всичко това предстои да се случи на 23 и 24 октомври в клуб „ Mixtape 5” на „София Фюжън Фест”. Ваня Бенелинова – PR на събитието сподели:..

Кларинетистът Росен Идеалов – „В изкуството няма второстепенни роли”

публикувано на 21.10.14 в 11:00

Сред плановете на Росен Идеалов е концерт в Първо студио на БНР. Той ще представлява необичайна комбинация от инструменти – кларинет,..

Акценти от осмото издание на фестивала „Изкуството на Барока”

публикувано на 21.10.14 в 09:40

За пореден път с настъпването на есента започна фестивалът, който ни кара да се обърнем към миналото – когато музиката е звучала в дворцови зали..

Находките от античния град Мисионис са изненада за археолозите

публикувано на 21.10.14 в 12:41

Близо 50 години продължават разкопките и проучванията край античния и средновековен град Мисионис, близо до Търговище. Започнати са от видния археолог Димитър Овчаров, а сега делото продължава неговия син, също историк и археолог, проф. Николай Овчаров. Ценни предмети открили археолозите..

Из архивите на ДС – културно-историческото разузнаване

публикувано на 16.10.14 в 11:46

Комисията по досиетата представи поредния документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”. Петнадесетото по ред издание разкрива дейността..

Писателят Трифон Кунев – винаги против властта

публикувано на 15.10.14 в 12:06

Нека се върнем назад във времето, за да си спомним за „невъзможния бунтар и оригинал” Трифон Кунев. Ето редове от негов текст, посветен на периода..

Лъжицата във фолклорните ритуали и вярвания

публикувано на 17.10.14 в 10:59

Хората по нашите земи използват лъжицата от дълбока древност. В музейни сбирки из цялата страна се съхраняват различни по форма и големина лъжици, изработени според епохата от глина, камък и други, векове преди Новата ера. По понятни причини дървените им събратя са от по-ново време, но..

Вол, крава, бик: фолклорни образи и разкази

публикувано на 02.10.14 в 11:29

В митовете на древните народи кравата, бикът и волът са свещени животни, свързани с небесната сфера и с боговете, които я обитават...

Завърши първото издание на Годишните фолклорни награди „Борис Машалов”

обновено на 29.09.14 в 15:03

Наричат ги „българските фолклорни „Оскари”. И това не е просто шеговит израз. Категориите, в които се извършват номинациите, са повече от десет,..