Род до род, корен до корен

публикувано на 22.08.14 в 15:57

„Стоманово. Окъпано от лъчи и светлина! Скътано в сърцето на Родопите, опазено и благословено от Всевишния, Стоманово стои като храм сред дивна красота, очакващ своите разпръснати чеда да се завърнат от дългото..

Михаил Михайлов, почетен консул в Намибия, за другото лице на Африка

публикувано на 22.08.14 в 11:40

„!Гуге вдигна глава към отрупаното с безброй звезди небе. Обичаше да ги гледа. Легнал по гръб, можеше с часове да им се наслаждава, разговаряйки..

Допиши историята на реките

публикувано на 20.08.14 в 13:30

„Допиши историята на реките” е мотото, под което днес стартира кампания, чиято цел е да алармира за най-наболелите проблеми на реките ни и..

Урок по Танго

публикувано на 20.08.14 в 13:07

Какво свързва преводач, преподавател по английски и монтажист в Българското национално радио? В забързаното си ежедневие всеки един от тях гони срокове и отмята задачи, но в сряда вечер тримата прекрачват прага на стара аристократична къща в центъра на София, за да общуват и танцуват..

Служебният премиер Георги Близнашки: „Доволен съм от подготовката на предсрочните избори на този етап”

публикувано на 20.08.14 в 11:35

„Крайната ни цел е една – да възстановим доверието на българските граждани в нашите политически институции, да покажем на света, че България е цивилизована европейска държава, която е в състояние да организира и произвежда нормални избори, които да дадат легитимен резултат.” Това заяви..

Кризата в Ирак заплашва националната ни сигурност, заяви министърът на външните работи Даниел Митов

публикувано на 19.08.14 в 11:14

Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение и директно заплашва сигурността на външните граници на ЕС, включително България, е заявил..

Санкции и контрасанкции заради украинската криза тревожат София

публикувано на 16.08.14 в 09:25

Тези дни служебният министър на земеделието Васил Грудев поиска извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство за изработване..

Трайната следа на непрозрачните проекти

публикувано на 15.08.14 в 13:19

България ще строи нов, седми реактор в съществуващата АЕЦ „Козлодуй”. Това е едно от последните решения на подалия оставка кабинет „Орешарски”. Съответното споразумение бе подписано в края на юли с американския концерн „Уестингхаус”. Капацитетът на новата ядрена мощност ще е 1100 мегавата, а..

„Глътка въздух” за българските общини и строители

публикувано на 13.08.14 в 14:15

Служебният кабинет започна възстановяването на спрените плащания по програма „Регионално развитие”. Вече са постъпили искания за 188 млн. лв. По..

Защо викаме на помощ Международния валутен фонд?

публикувано на 13.08.14 в 11:30

Политическата криза, която дълги месеци разтърсваше България, намери своето логично и естествено разрешение с разпускането на Народното събрание..

В хармония със Земята и небето – екоселище Азарея

публикувано на 20.08.14 в 12:07

Може ли древнокитайското изкуство фън шуй да подобри здравето ти и да те направи по-пълноценна и щастлива личност? Един от начините да разбереш това е ако отседнеш за няколко дни в сърцето на Троянския..

За Несебър и неговите църкви

публикувано на 07.08.14 в 13:23

Наскоро България отново влезе в поредната туристическа класация, но този път със Стария Несебър – едно от най-красивите и пропити с..

Проблеми и перспективи пред българския туристически бранш

публикувано на 30.07.14 в 11:09

Туристическият бранш в България се сблъсква с множество проблеми от началото на 2014 година. Негативно влияние върху сектора оказват както..

Село Бръшлян – сън или реалност?

публикувано на 19.07.14 в 08:25

Хората в Бръшлян още помнят времената, когато тук животът е врял и кипял, а селското училище едва смогвало да побере желаещите да усвоят четмото и писмото деца от околията. Сега, от някогашното селце с будни жители и бурна история, са останали не повече от 50-ина души. В Бръшлян цари тишина и..

Майстор Джафер сред почитателите си в импровизираното студио на Радио България в Момчилград.

Родопски майстор на сазове кара дървото да пее

публикувано на 13.08.14 в 15:40

„Живеех в една гора, но ме изсякоха с брадвата жестоко. Докато бях живо, мълчах, а колко хубаво пея, когато съм мъртво” се казва в едно стихотворение на турски език, посветено на саза. Джафер Махмуд от джебелското село Църквица е майстор, който кара дървото да пее. Баща му свирел на..

Фолклорен танцов ансамбъл „Балкан” „заразява” публиката с любовта си към българските народни традиции

публикувано на 13.08.14 в 13:04

Малко е нужно, за да заиграеш български народни хорà – за начало желание и любов към фолклора. А започнеш ли, част от теб винаги остава в танца...

Емигрантът според Мартин Ралчевски

публикувано на 06.08.14 в 13:41

Богослов по образование, сменил доста професии, докато се установи да живее в Англия, където е от пет години. Има зад гърба си пет романа. Преди..

„Михаил Филипов квинтет“: Щастливи сме, че имаме свободата да избираме

публикувано на 22.08.14 в 15:25

Квинтетът вероятно е сред най-младите формации у нас. В състава са изпълнители, които свирят в различни проекти – джаз, поп, латино и др. Тяхното минало изпълват ученическите спомени и първите изяви на сцената, в настоящето е студентският живот. Биха искали да учат и в чужбина, но засега..

Красимир Гатев – артист, озарен от съвършената хармония на своите чувства и интелект

публикувано на 21.08.14 в 13:10

Проф. Красимир Гатев се нарежда сред най-добрите български пианисти от ХХ в. Известен с разнообразните си интереси към музикалното изкуство, той..

Банско джаз фестивал – истински музикален празник

публикувано на 20.08.14 в 11:26

Истински музикален празник – може би така бихме могли да предадем накратко впечатленията на публика и специалисти дни след последния..

Панагюрското съкровище – в търсене на истината

публикувано на 21.08.14 в 10:48

Едно от най-прочутите съкровища, намерени в българските земи – Панагюрското, добавя нов щрих към своята история. Предстои му анализ в австрийската фирма „Евротест Контрол”, сертифицирана по международните стандарти. Открито през 1949 година от тримата братя Дейкови, които копаели глина..

Кръстове от емблематични български храмове в престижно издание на британската писателка Серена Фас

публикувано на 18.08.14 в 13:06

„Рекламирайте чудесата, които имате. Светът трябва да ги види, да чуе за тях”, апелира британската писателка и пътешественичка Серена Фас по..

Успение Богородично и празничното въздигане на хляба – Панагия

публикувано на 15.08.14 в 14:25

Днес отбелязваме един от най-тачените летни християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Според Светото писание, това е денят, в който..

Фестивалът на народната носия край Жеравна – пътуване в историята и традицията

публикувано на 20.08.14 в 15:45

Дали някога ви се е искало да   направите пътешествие във  времето? Да се пренесете в епоха, където то тече бавно, хората са спокойни, природата и традициите са част от начина на живот? Можете да го сторите, ако решите да прекарате дните между 22 и 24 август край Жеравна, където се..

Голяма Богородица

публикувано на 15.08.14 в 08:25

Успение Богородично (15 август) е най-старият Богородичен празник в църковния календар. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма..

Международен фестивал „Банатски вкусотии - традициите на моето село“

обновено на 09.08.14 в 12:13

Село Асеново се намира в Никополска община, близо до областния град Плевен. Повече от половината от населението е с банатски произход. Те са..