Традиционните медии срещу социалните мрежи – взаимопомощ или взаимоизключване

публикувано на 20.04.15 в 12:30

В началото на прехода медиите бяха стожери на свободата, а днес са деградирали до зависими от политически и икономически интереси. Това е един от изводите на германската политическа фондация „Фридрих Еберт” от..

Какво да очакваме от консултациите за конституционни промени във връзка със съдебната реформа

публикувано на 18.04.15 в 09:15

Управляващата партия ГЕРБ обяви изненадващо, че идната седмица започва консултации с всички парламентарни сили за постигане на консенсус за..

Проф. Христо Пимпирев и неговата ледена любов

публикувано на 17.04.15 в 13:56

На 17 април в София е премиерата на документалния телевизионен филм „Ледена любов”. Лентата е посветена на изумителната Антарктида и..

Доколко прозрачни са родните институции

публикувано на 16.04.15 в 10:58

Министерство на отбраната е най-прозрачната институция у нас, а в дъното на класацията е община Белица. Това показват данните от проучване на „Програма достъп до информация”, проведено в периода 23 февруари – 23 март тази година. За целта фондацията е изследвала и оценила интернет страниците..

Линка Тонева

България води класацията на ЕС за непрозрачни лобистки практики

публикувано на 20.04.15 в 11:40

Transparency International изготви първия европейски доклад за цялостно изследване върху лобирането и степента на защита на политическия процес от неправомерни влияния. Изследването е проведено от представителствата на „Прозрачност без граници“ в 19 европейски държави. В него са били..

Фронтекс и България засилват взаимодействието си

публикувано на 19.04.15 в 09:10

България бе посетена от новия изпълнителен директор на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на..

Меглена Кунева: Разчитаме на подкрепа от страна на Швеция за Шенген

публикувано на 17.04.15 в 12:04

Имаме пълната подкрепа на Швеция за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това заяви  в интервю за Радио България..

В ход е стратегия за европейски цифров пазар

публикувано на 21.04.15 в 12:18

Европейската комисия (ЕК) ще представи скоро стратегия за изграждане на единен цифров пазар – това заяви заместник-председателят й Андрус Ансип по време на кръгла маса по темата. Европейците са наясно с големия избор и конкурентни цени, които интернет, в качеството на най-големия..

Властите погват укрити данъци от сделки с имоти

публикувано на 20.04.15 в 13:19

В годините на имотния бум, между 2006-а и 2008-ма, много англичани, скандинавци и руснаци закупиха български ваканционни имоти, като..

Ревизират прогнозата за растежа – икономиката ускорява темповете

публикувано на 17.04.15 в 10:46

Първите признаци за оживление на българската икономика бяха отбелязани още през първото тримесечие на годината, когато министерството на..

България зае 3-то място в индекса на развиващите се дестинации за приключенски туризъм

публикувано на 16.04.15 в 10:11

Какво означава това? С думи прости страната ни разполага с огромен, но неразгърнат потенциал за развитието на този набиращ популярност туристически сегмент. Това е констатацията на последното проучване,..

„Я ю яя“ или да как да преживееш приключение в Краището

публикувано на 08.04.15 в 16:08

Краището – така се нарича най-западният край на България, там където се намира и един от най-бедните региони в Европа. За разлика от други,..

Изложението „Културен туризъм” във Велико Търново с богата делова и развлекателна програма

публикувано на 02.04.15 в 11:51

От 1 до 4 април Велико Търново е домакин на най-мащабното събитие, посветено на културния туризъм у нас. Градът не случайно се утвърди като..

Туризмът с принос за икономиката на София и региона

публикувано на 25.03.15 в 14:20

Сред първите забележителности в София, с които се запознават чуждестранните и български туристи, са църквата „Свети Георги“ и базиликата „Света София“, които са сред най-посещаваните туристически обекти в столицата. Християнските светини вълнуват всеки, който се интересува от история и..

Свободни книги ще пътешестват из страната

публикувано на 17.04.15 в 11:24

Свободни книги, като истински пътешественици, ще поемат за втори път своя поход из страната в търсене на нови читатели. Това ще се случи на 23 април, Световния ден на книгата и авторското право. Инициатори на вълнуващото приключение са сайтът „Аз чета“ и Буккросинг (Bookcrossing)..

„Йоан Кукузел – Ангелогласният” представя българска православна музика в „Нотр Дам дьо Пари”

публикувано на 15.04.15 в 13:23

Камерният ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният” ще изнесе концерт в „Нотр Дам дьо Пари” на 16 април. В програмата са включени..

Благодарим на България и на Лувъра за тази прекрасна изложба – първи отзиви

публикувано на 15.04.15 в 11:14

Два дни преди изложбата „Епопея на тракийските царе” в Лувъра да бъде отворена за посетители, тя бе показана на френски и чуждестранни..

ОНМ на БНР отново в ритъма на Балканите

публикувано на 21.04.15 в 14:23

На 22 април Оркестърът за народна музика при БНР ще изнесе концерт под наслов „Ритъмът на Балканите“. Събитието е в концертното студио на нашата медия. Ден преди това (на 21 април) същата програма гостува в големия салон на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград.

Джазмузикантът Георги Корназов – за силата, любовта и съзнанието

публикувано на 20.04.15 в 14:29

През последните няколко години Георги Корназов е издал три албума – „Сила“ , „Георги Корназов „Horizons“ квинтет – концерт в Будапеща“ и..

Започва 18-то издание на фестивала за съвременна клавирна музика „ppIANISSIMO“

публикувано на 16.04.15 в 12:30

Енергията на младостта и опитът на зрелостта се срещат на 18-то издание на „ppIANISSIMO“. Международният форум за съвременна клавирна музика..

Великден – празникът на пробуждането

публикувано на 12.04.15 в 09:30

Празник на добротата, топлината, любовта, Великден винаги е очакван от целия християнски свят с трепетна надежда. Вече трето хилядолетие той продължава да изпълва сърцата на вярващите със светлината на пробуждането. Еднакво и различно всеки път, то е сбъднатото обещание за душата, търсеща..

Заселването на Европа от най-ранните земеделци и скотовъдци минава през долината на Струма

публикувано на 07.04.15 в 15:24

В началото на април бяха подновени археологическите проучвания на неолитно селище при строящото се трасе на магистрала „Струма” до село..

Страстната седмица и Разпети петък

публикувано на 06.04.15 в 09:30

Последната седмица от Великия пост или т. нар. Страстна седмица проследява най-тежките дни от живота на Спасителя, непосредствено преди..

„Зелен се орех развива…”

публикувано на 16.04.15 в 14:39

Заедно с други дървесни видове като дъб, явор, бор, орехът е един от символите на Световното дърво. Според народните представи, през зимата слънцето се намира в корените му и затова е студено. Орехът се схваща и като своеобразен път, който свързва земното с отвъдното. На големия църковен..

Червен, червен Великден!

публикувано на 12.04.15 в 08:15

Празникът на Христовото Възкресение е може би най-таченият и обичан ден в българския фолклорен календар. Символичният му смисъл се свързва с..

Великденските обредни хлябове

публикувано на 09.04.15 в 08:20

Великденски кравай, великденска кукла, плетеница, яйченик … Много са названията на обредните хлябове, приготвяни някога за най-големия..