Проектът „Творчество във възход” откри нови пътища на приятелство между България и Сърбия

публикувано на 17.10.14 в 14:19

Столична библиотека в партньорство с Община Медияна и Образователен център Лесковац, Сърбия успя успешно да реализира европейския проект „Творчество във възход” по програма за Трансгранично сътрудничество по..

Как да скъсим пътя от учебната скамейка до работното място

публикувано на 17.10.14 в 11:49

Сериозна младежка безработица, недостатъчна спойка между бизнес и образование, оскъдни възможности за практикуване по време на обучението. Пред..

Идва ли краят на корупцията в държавната администрация?

публикувано на 17.10.14 в 11:17

„Трудно ми е да опиша с думи отношението на чиновниците към нас, хората занимаващи се с дребен бизнес”, споделя Диляна Димитрова от София. Младата..

Момент от срещата на президента Росен Плевнелиев с представители на българската диаспора в Швейцария.

Президентът Плевнелиев се срещна с българите в Швейцария

публикувано на 14.10.14 в 15:40

Български младежи ще бъдат обучавани по швейцарската система за професионално образование. Това стана ясно през първия ден от посещението на президента Росен Плевнелиев в Швейцария. До края на тази година България ще стартира пилотен проект за въвеждане на елементи на швейцарската дуална..

По време на едноседмичните консултации ГЕРБ постигна съгласие за съвместно управление само с  Патриотичния фронт

Въпросителните пред новото управление продължават

публикувано на 20.10.14 в 12:36

Цяла седмица продължиха консултациите на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври партия ГЕРБ с другите парламентарно представени политически сили за съставяне на правителство. Преговорният екип на ГЕРБ формулира 18 приоритета като база за съгласие с евентуалните си партньори. Както се..

Българите в чужбина и парадоксите на изборната методика

публикувано на 17.10.14 в 16:30

При разпределението на мандатите в някои райони след последните избори се стигна до изненадващи парадокси. „Не на подменения вот”, казват в..

Българите в „съвета на мъдреците” на Европейския парламент

публикувано на 17.10.14 в 12:28

Независимо, че вече не е евродепутат, Съветът на председателите на парламентарни групи в Европейския парламент потвърди участието на Ивайло..

Международните икономически експерти с все по-негативни оценки и прогнози за България след изборите

публикувано на 16.10.14 в 11:55

Резултатите от извънредните парламентарни избори в България само ще доведат до допълнителна политическа несигурност, това се казва в последния анализ на агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings. Причината за това е недостатъчната подкрепа за победилата партия ГЕРБ и силно фрагментираният..

„Южен поток“ или Южен газов коридор?

публикувано на 15.10.14 в 15:34

Днес интересът на Европейския съюз към проекта за газопровод „Южен поток“ е много нисък, коментира в интервю председателят на комисията по..

Пътят на играчките „Киндер сюрприз” започва в Пловдив

публикувано на 15.10.14 в 11:46

Милиони деца по света всеки ден се радват на играчки-изненади в шоколадовите яйца „Киндер сюрприз”. За усмивките на малчуганите допринася и една..

Ще продължи ли възходът на круизния туризъм по българското Черноморие?

публикувано на 08.10.14 в 08:25

Над два пъти са се увеличили круизните туристи по родното Черноморие в сравнение с успешната за този вид пътувания 2013 - а. Въпросният ръст, който така зарадва работещите в бранша, се оказа обаче щастливо..

Странджа, неразгадаемата

публикувано на 24.09.14 в 11:57

Едва ли ще откриеш по-диво и откъснато от цивилизацията място. А решиш ли да поемеш по пътищата му, които едва се провират сред гъстата..

Да разкрием неизвестните съкровища на България – Даниела Димитрова за другото лице на туризма

публикувано на 10.09.14 в 11:59

„Най-добрият път за икономическото развитие на страната ни е туризмът. Но всичко, което предполага развитието на този бизнес, трябва да се прави..

Пазарът на ваканционни имоти у нас е стабилен

обновено на 03.09.14 в 15:39

Купувачи на недвижими имоти не са се отказали от България. За повечето от тях страната ни е любимо място за почивки и дори за постоянно пребиваване. Стотици хиляди граждани на Русия, Украйна, Беларус и Казахстан са щастливи притежатели на т. нар. втори дом у нас, най-вече по морето,..

Ада Митрани – отвъд и тук

публикувано на 15.10.14 в 13:21

Днес в столичната галерия „Арте” се открива изложба на Ада Митрани. С нея художничката-юрист се завръща към първата си професия, усвоена в България. Нарекла е експозицията „Отвъд” – защото близо три десетилетия живее отвъд океана, в САЩ. Отвъд обаче според нея не разделя, а прехвърля..

Безсмъртните траки

публикувано на 13.10.14 в 13:48

„Древна Тракия – врата към безсмъртието” е заглавието на нов документален филм, който представя известни паметници от древността, главно от..

Уханните билкови картини на Руслан Русев

публикувано на 06.10.14 в 09:40

Не с четка, а с билки рисува картините си Руслан Русев. Творбите му галят сетивата ни с визията си и нежния аромат на знойно лято. Особено..

Във „формат бонзай”, но с несломим дух – фестивал „АмБъл – 2014”

публикувано на 17.10.14 в 14:52

С концерт на „Словена квартет”, озаглавен „Етно Европа”, започна фестивалът „АмБъл – 2014 ” ( AmBul) . Основан през 1998 г. от американеца Джефри Дийн и организиран от фондация „Арденца”, фестивалът е „ утвърден форум за представяне на нови и непознати творби от американски и..

„В едно кафе за двама” – нов албум на група „Спринт”

публикувано на 16.10.14 в 11:09

За 35 години група „Спринт” минава през различни промени както в състава, така и в стилово отношене. Мелодичен рок и ню уейв са част от..

Хор "Черноморски звуци" празнува своята 100-годишнина с тридневен фестивал

публикувано на 15.10.14 в 14:36

„Пъстра картина от индивидуалности, обединени в прекрасния свят на музиката и приятелството“ –  според Валентина Георгиева това е най-краткото..

Из архивите на ДС – културно-историческото разузнаване

публикувано на 16.10.14 в 11:46

Комисията по досиетата представи поредния документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС”. Петнадесетото по ред издание разкрива дейността на специално създадения 14-и отдел към Първо главно управление – ДС. В първия раздел на изданието са представени документи, описващи структурата,..

Писателят Трифон Кунев – винаги против властта

публикувано на 15.10.14 в 12:06

Нека се върнем назад във времето, за да си спомним за „невъзможния бунтар и оригинал” Трифон Кунев. Ето редове от негов текст, посветен на периода..

Фасул и царевица са първите български изборни бюлетини

публикувано на 04.10.14 в 10:25

На 5 октомври българските граждани са призвани да изберат членовете на 43-ото Народно събрание. Повод да си спомним, че първите парламентарни..

Лъжицата във фолклорните ритуали и вярвания

публикувано на 17.10.14 в 10:59

Хората по нашите земи използват лъжицата от дълбока древност. В музейни сбирки из цялата страна се съхраняват различни по форма и големина лъжици, изработени според епохата от глина, камък и други, векове преди Новата ера. По понятни причини дървените им събратя са от по-ново време, но..

Вол, крава, бик: фолклорни образи и разкази

публикувано на 02.10.14 в 11:29

В митовете на древните народи кравата, бикът и волът са свещени животни, свързани с небесната сфера и с боговете, които я обитават...

Завърши първото издание на Годишните фолклорни награди „Борис Машалов”

обновено на 29.09.14 в 15:03

Наричат ги „българските фолклорни „Оскари”. И това не е просто шеговит израз. Категориите, в които се извършват номинациите, са повече от десет,..