Международна конференция по киберсигурност в София

публикувано на 14.04.14 в 12:43

София е домакин на двудневна конференция на тема „Киберсигурността в Югоизточна Европа”. В нея участват експерти от балканските страни като България, Румъния, Гърция, Македония, Турция и др., представители на..

Младежи възкресяват родопско село за нов живот

публикувано на 14.04.14 в 12:39

Стари, издъхващи под напора на времето къщи, дворове, в които успешно си проправят път бурени и запустение, селски мегдан, лишен от хорска..

Европроект повишава конкурентоспособността на пазара на труда

публикувано на 14.04.14 в 10:53

Ако човек има някакви умения, например в строителството, но няма документ, с който да удостовери това, може да го получи, като покаже на..

Изтичането на мозъци продължава – образователна борса потвърждава големия интерес към висше образование в Германия

публикувано на 10.04.14 в 11:15

Около 8000 са българските студенти в Германия, а с това и една от най-многобройните групи чуждестранни студенти във Федералната република. Интересът към германските висши училища винаги е бил голям. Още в началото на XX век българският елит, особено в инженерните науки, е получавал..

С отворени данни – към отворени институции

публикувано на 15.04.14 в 11:36

Има една стара поговорка, че това което не се купува с пари, се купува с много пари. Дали ни е хрумвало, че публичната информация може да генерира огромни средства? Само през последните две години са създадени над 90 на сто от всички данни в човешката история. Те са и в основата на..

България – шеста космическа сила в света

публикувано на 12.04.14 в 09:33

Супа гулаш, телешко с картофи, крем какао, кисело мляко, ягоди, мед… Това е само част от менюто на космическите майстори-готвачи в България...

Peevski for EU

публикувано на 11.04.14 в 15:14

Пеевски отново е на топа на устата. Спомняте си го – онзи с наднорменото тегло, който гледа лошо от трибуната на парламента и много искаше да..

Българи спасяват света от измами с кредитни карти

публикувано на 15.04.14 в 10:07

Четирима българи създадоха специален стикер, който предпазва банковите карти от източване. Лепенката скрива данните от магнитната лента на картата, така че те не могат да се откраднат от измамниците с монтирано в банкомата устройство. Стикерът е патентован у нас и в чужбина, продава се на..

Дяволът е в детайлите – лошите практики доведоха до промени в кредитирането

публикувано на 14.04.14 в 11:16

Ако робовладелците можеха да погледнат в бъдещето и да видят как работи ипотеката, веднага щяха да започнат да отпускат на робите си кредити...

Електронното управление с шанс да не остане само на хартия

публикувано на 11.04.14 в 14:44

Само преди броени дни българското правителство прие стратегия за развитието на електронното управление в страната, с която обещава до 2020 г. да..

Полска лекарка с корени от Чепеларе възпява красотите на България

публикувано на 14.04.14 в 10:04

Докъде могат да те отведат спомените от детството, любовта към природата, към автентичните селски гозби и малките радости в живота? Отговорът е: в Средните Родопи и по-точно в околностите на малкия курортен..

Рекорден брой участници в тазгодишното издание на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

публикувано на 11.04.14 в 11:23

От 10 до 13 април Велико Търново е домакин на традиционното международно изложение „Културен туризъм”. Това е най-мащабният форум у нас,..

Български общини ще развиват културен, спа и еко туризъм по проекта „Виа Траяна Балканика”

публикувано на 08.04.14 в 14:04

Пътуване по част от древен римски път, посещение на минерални извори, на останки от старинни крепости, както и опознаване на природните красоти..

Яйлата

Пролетни тайни на Северното Черноморие

публикувано на 29.03.14 в 09:00

Когато пролетта е щедра, като през 2014 г., плажовете оживяват още през март. Има дни, в които температурите буквално влизат „в летните си кожи”. И макар водата да е все още студена, несравнимо е удоволствието поне да си по бански костюм на плажа, няколко месеца преди началото на..

Магията на Родопите през погледа на британския писател Уил Бъкингам – вече и на българския книжен пазар

публикувано на 10.04.14 в 12:29

Съвременна интерпретация на мита за легендария Орфей, история на класическата китара, приказна притча за отмъщението и прошката – това са основните сюжетни линии в романа „Произходът на лирата”, чието основно действие се развива в България в началото на XIX век. Две години след излизането си..

Ромите в Кюстендил – герои на филма „Хляб и зрелища”

публикувано на 08.04.14 в 12:05

Когато става дума за режисьора Джеки Стоев, винаги може да се очаква нещо свежо, смешно, жизнерадостно и нестандартно. В трио със сценариста..

„Радиодецата“ на БНР гостуват във Франция

публикувано на 03.04.14 в 13:26

Вокална група „Радиодеца“ на Българското национално радио ще участва в Седмия международен фестивал на изкуствата „Сен Дени“ в град Лош,..

„Феникс” – музикално уравнение с известен край

публикувано на 15.04.14 в 11:11

След три успешни албума, след четири година работа, след спадове и върхови моменти, музикантите от група „Д2” представиха новата си продукция. Дискът носи името „Феникс”. „Всеки знае мита за Феникс – митологичната огнена птица – разказва..

Фолклорна разходка

публикувано на 14.04.14 в 12:24

Известен факт е, че българският фолклор е търсен по света – не само за да бъде слушан, но и практикуван. В много страни от десетилетия се..

Прощаваме се с композитора Борис Карадимчев

публикувано на 14.04.14 в 10:44

България загуби един от най-талантливите си композитори на популярна музика Борис Карадимчев. Автор е на повече от 300 песни и мелодии, сред..

Иисус гони търговците от храма, картина на Ел Греко

Днес е Велики понеделник - първи ден от Страстната седмица

публикувано на 14.04.14 в 11:07

От днес започва Страстната седмица, или седмицата на страданията - последната от живота на Иисус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е велик. Православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да подсилят вярата си. През тази седмица Спасителят..

Хан Крум – победител и законодател

публикувано на 13.04.14 в 09:30

Навършват се 1200 години от смъртта /13 април 814 г./на хан Крум, голям български владетел с изключителни заслуги за изграждането на държавата..

„Златната ябълка” в Горни Воден се празнува за здраве и сдобиване с рожба

публикувано на 05.04.14 в 08:00

Пролетните празници в календара на българите са свързани с пробуждането на живота, с новото начало и новите надежди. Един..

Лазарките посещават всички къщи на селището и наричат за здраве и плодородие. Описвайки символичен кръг, в края на обиколката те задължително се връщат там откъдето са тръгнали.

„Играли са куклици…”

публикувано на 12.04.14 в 08:00

Връбница е другото име на народния празник Цветница. С върба християни и католици са заменили палмовите клони, с които в Йерусалим посрещнали Христос седмица преди да го разпънат на кръста. Дървото има двузначна символика в нашата традиция, но клонки от него, осветени в църквата на..

„Лъжа корен не хваща”

публикувано на 01.04.14 в 08:00

Няма морално-етична система по света, която да одобрява лъжата. В същото време всички продължават да лъжат – от малки до големи. И ако при..

На Благовещение в Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” гонят злите сили с магически ритуали

публикувано на 24.03.14 в 13:38

Благовещение е един от големите ни народни празници. От този ден се вярва, че природата се събужда от зимния си сън – прелетните птици..