„Горана Джуниър”

Елисавета Йорданова: Ще завладеем света с българското хоро

публикувано на 29.05.15 в 10:52

В Ню Йорк два танцови ансамбъла – „Горана Денс” и „Горана Джуниър” радват с български ритми. Техен основател е Елисавета Йорданова – хореограф и режисьор. Имала съм възможност в София да гледам нейни..

Баби и дядовци сърфират из мрежата

публикувано на 28.05.15 в 10:54

Представяте ли си баба, която сърфира из виртуалното пространство или дядо, който си чати с внука по Скайп?! Защо не? Двугодишен експеримент,..

Тет-а-тет с българския Джеймс Бонд

публикувано на 27.05.15 в 12:33

Всъщност той се казва Велислав Бонев. Но когато научим историята му, неговият образ някак от само себе си се преплита в съзнанието с образа на..

Пациентите с множествена склероза у нас намират опора в себе си

публикувано на 27.05.15 в 12:12

Замъглено зрение, усещане за слабост в крайниците, загуба на равновесие, изтръпване и болка в мускулите, това са малка част от признаците, които подсказват множествената склероза (МС). Болестта засяга основно млади хора между 20 и 40 години, а причината за появата още не е доказана от..

История на националните ни резили в най-високата държавна институция

публикувано на 28.05.15 в 11:12

В своята нова книга „Големите парламентарни циркове. Хроника на скандалите в Народното събрание“ литературният историк и писател Росен Тахов проследява куриозни и направо абсурдни сцени, случили се в българския парламент. Една книга, в която няма цензура, – споделя..

България актуализира дневния ред на Балканското сътрудничество

публикувано на 27.05.15 в 11:22

Президентът Росен Плевнелиев пое в Тирана от албанския си колега Буяр Нишани ротационното председателство на Процеса за сътрудничество в..

Предложенията за пенсионна реформа – компромиси от всички страни

публикувано на 22.05.15 в 11:41

Правителството предостави на парламента за одобрение компромисен пакет с промени в пенсионната система, който предвижда по-малък ръст на..

Средната работна заплата в България достигна 400 евро

публикувано на 28.05.15 в 11:41

За последните 15 години средната работна заплата у нас е нараснала 4 пъти и в момента е около 400 евро месечно. За сравнение ще кажем, че в развита Франция средното възнаграждение надхвърля 2000 евро месечно. Т.е. разликата между една от най-развитите страни от Европейския съюз и последната..

Споразумението за трансатлантическо партньорство между ЕС и САЩ – поглед от България

публикувано на 26.05.15 в 12:34

В средата на 2013 г. ЕК започна преговори за сключване на споразумение между ЕС и САЩ за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции..

Ще влезе ли България в газовия Eastring и ще възкръсне ли „Южен поток“

публикувано на 25.05.15 в 11:08

В края на миналата седмица в Рига беше направена важна крачка към задълбочаване и разширяване на сътрудничество в Централна и Източна Европа в..

Откриват музей на горнооряховския суджук

публикувано на 28.05.15 в 16:11

Една от кулинарните емблеми на България ще бъде почетена със специален празник и с музейна сбирка. В края на тази седмица гр. Горна Оряховица ще се превърне в център на пъстра и най-вече вкусна фиеста, а главният..

Зелена вълна заля София

публикувано на 25.05.15 в 11:39

София отново бе домакин на традиционния фестивал „Зелени дни”, който се наложи като очакван пролетен празник от столичани. И тазгодишното му..

Мегалитът край Бузовград или врата към отвъдното

публикувано на 18.05.15 в 11:52

Древно астрономическо съоръжение или случайно струпване на гигантски скални блокове? Светилище на тракийското племе одриси или природно явление?..

Марк Жирардели

Марк Жирардели: „В България има ски курорти на по 50-60 години, които не могат да бъдат модернизирани“

публикувано на 12.05.15 в 12:56

На прага на летния туристически сезон министерството на туризма отчете резултатите от зимните месеци в ски курортите ни и обяви законови промени, с които да улесни изграждането на ски лифтове и ски съоръжения. След среща с представители на зимните курорти, в която участва и съветникът й в..

Културен десант от Севера в София

публикувано на 27.05.15 в 15:54

„Силен дъжд. Сутрешна мъгла” – под това заглавие от 28 май до 20 юни в София ще се проведе международният фестивал на визуалните и пърформативните изкуства ДОМА. Това е трето издание на феста. Във фокуса на първото бе изкуство от Южна Корея, на второто – от Русия. Сега българската публика..

Национална галерия „Квадрат 500” – нестандартният музей

публикувано на 26.05.15 в 12:21

Две знакови столични галерии – Националната художествена и Галерията за чуждестранно изкуство, обединиха колекциите си в нова структура. За..

Проф. Кирил Топалов: Трябва да отстояваме българския принос в световната култура, чийто най-ярък израз е Кирило-Методиевото дело

публикувано на 26.05.15 в 11:52

Една интересна международна конференция – „Светите Кирил и Методий сред националните митове на славяните” ни отвежда  в Италия, в унивеситета..

Развигор Попов на 75 – „Да си артист не е професия, а призвание“

публикувано на 28.05.15 в 09:25

Един от най-известните композитори в забавната музика – Развигор Попов – получи „Златен век“ от Министерство на културата. Отличието се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество. Наградата представлява печата на цар Симеон Велики във..

За Йова Йорданова и нейната оригинална система за обучение по цигулка

публикувано на 27.05.15 в 13:16

Стотици, дори хиляди са българските музиканти, „пробили“ на Запад и на Изток от родината си. Много от тях отдавна са намерили своето място в..

Цигуларката Елмира Дърварова „възкресява“ стойностни произведения, потънали в забрава

публикувано на 25.05.15 в 15:27

Тази вечер, в зала №6 на Националния дворец на културата, предстои един от най-интересните концерти в афиша на „Салон на изкуствата“. Три..

Запалня или да потопят миналото и вярата ти

публикувано на 26.05.15 в 12:54

Лесно ли се руши къща, градена с мъка и любов? Как се напуска родно място завинаги? И кой може да ти върне изгубената вяра, идиличното детство на село, невинността? В средата на миналия век, когато комунистическа България е обзета от строителна треска, хиляди са принудени да съборят..

По следите на загиналите воини

публикувано на 08.05.15 в 11:41

70-aта годишнина от края на Втората световна война бе повод Държавната агенция „Архиви” да представи новата си дигитална колекция , свързана с..

Уникални стенописи на Свети Георги в църквата на Кремиковския манастир

публикувано на 06.05.15 в 08:25

Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните български светци. Според житието той е роден през III век в семейство на..

Народни песни по Гергьовден

публикувано на 06.05.15 в 09:20

Гергьовден е един от най-хубавите празници. Може би защото обединява в себе си няколко тържествени повода. На 6-и май църквата почита паметта на Свети Георги Победоносец. Същата дата свързваме с великолепието на армейския празник (Деня на Българската армия). Във фолклорната традиция ритуалите..

От Лазаровден до Гергьовден в град Баня все пеят

публикувано на 05.05.15 в 10:15

Пъстра, свежа и с ухание на младост е природата на град Баня през пролетта. Дърветата са се пробудили от зимния си сън и се обличат в цветна..

„Международен детски фолклорен фестивал – София“ събира на българска сцена гости от пет страни

публикувано на 22.04.15 в 15:22

На 23 април започва четвъртото издание на „Международния детски фолклорен фестивал – София“. На четири сцени, разположени в различни точки..