Гръцките фермери блокират границата – протест на ръба на закона и морала

публикувано на 07.02.16 в 08:45

Това вече е безобразие. Блокадата с трактори и друга тежка селскостопанска техника на границата ни с Гърция, организирана от гръцки фермери, опъна до краен предел и през отминаващата седмица нервите на българските..

Българче с престижна награда от Международия фотографски конкурс на National Geographic за деца

обновено на 05.02.16 в 13:10

Осемгодишната Радостина Георгиева Тодорова спечели първо място в една от категориите на Международия фотографски конкурс на National Geographic..

Мания „домашен любимец” и в света на мобилните приложения

публикувано на 05.02.16 в 10:45

Българското мобилно приложение Doglar помага на стопаните на кучета да организират „споделени разходки“ за своите любимци. На пръв поглед Doglar..

Добрата храна свързва хората

обновено на 04.02.16 в 16:02

Димитър Шопов е родом от гр. Панагюрище. Доскоро се е занимавал с медии и маркетинг, но в един момент решава да направи промяна в живота си и да замине за Барселона. Там прекарва няколко месеца в един ресторант на стаж и започва да трупа професионални умения в кухнята. Как се заражда идеята да..

ПСЮИЕ – водеща платформа за мира

публикувано на 03.02.16 в 11:55

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) е водещ политически формат за сътрудничество в региона, фактор на сигурност и стабилност, както и приоритетен по отношение на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Началото на инициативата бе..

България и Черна Гора актуализират договорно-правните си отношения

публикувано на 02.02.16 в 11:18

Черногорският вицепремиер и министър на външните работи и европейската интеграция Игор Лукшич направи работно посещение в България. Гостът сам..

България едва ли ще приеме идеята на Орбан за стена по границата с Гърция

публикувано на 01.02.16 в 11:10

Седмица след като призова България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция за париране на мигрантския натиск, премиерът на Унгария..

Банките в България и предстресовия валс на процентите от 0 до 20%

публикувано на 05.02.16 в 11:20

Банковият сектор отново стряска с впечатляващи новини. За разлика от съвсем недалечното минало, когато хората узнаваха за фалити, държавни спешни помощи, синдици и необслужвани кредити, днес картината е повече от розова. Което я прави не по-малко стряскаща. Защото ръст на годишната печалба..

Елеонора Негулова: Малкият и среден бизнес се отлепя от дъното

публикувано на 04.02.16 в 11:34

2015 година беше успешна за малкия и среден бизнес, защото той успя да се отлепи от дъното. Много компании в строителството, туризма и селското..

Българска бизнес-делегация начело с президента Плевнелиев ще посети Бразилия

публикувано на 28.01.16 в 16:45

Президентът на България Росен Плевнелиев ще направи официално посещение в Бразилия – една от водещите икономически сили в света, от 1 до 3..

12 вида дунавски риби „надничат” от водите на русенския Екомузей

публикувано на 06.02.16 в 13:05

65 тона вода поддържа най-големият сладководен аквариум в България. Той се намира в русенсикя Екомузей и е единственото място, където може да се добие нагледна представа за рибното разнообразие в река Дунав и..

Македонските туристи все по-често избират почивка в България

публикувано на 05.02.16 в 16:40

Около 50 хиляди македонци са посетили България по време на коледната си ваканция в началото на януари 2016 г., сочи справка за преминалите през..

Националният парк „Пирин” е в класация на най-красивите места по света

публикувано на 05.02.16 в 09:50

Международната издателска компания Condé Nast постави Националния парк „Пирин” на четвърто място в класацията си на най-красивите природни..

Модерна обсерватория в местността Юндола ще осигурява безопасността на Земята

публикувано на 04.02.16 в 17:40

Първа частна обсерватория ще бъде изградена на Юндола, която се намира на 1400 м надморска височина между планините Рила и Родопи и на 15-ина км от Велинград. Инициативата идва от астрономите, обединени в „Звездно общество” – член на Международния астрономически съюз и НАСА. Изграждането на..

„Физика на тъгата” – сред най-добрите преводи на английски

публикувано на 07.02.16 в 10:55

Романът „Физика на тъгата“ на българския писател Георги Господинов влезе в конкуренция с „Престъпление и наказание“ на Достоевски за награда в САЩ. Заслугата е на преводачката Анджела Родел, чиято работа по книгата й донесе номинация за PEN Translation Prize. Най-старата писателска..

Документалният филм „Ботев – в сянката на паметника“ с премиера в Лондон

публикувано на 05.02.16 в 12:22

В последните януарски дни на 2016 г., по инициатива на Българското училище към Посолството ни в Лондон в културния институт за първи път пред..

Апостолът на Свободата и неговото време през погледа на български художници от два века

публикувано на 04.02.16 в 14:16

Тази година на 18 февруари ще отбележим 143 години от обесването на Апостола на Свободата – Васил Левски. Образ, който никога няма да бъде..

„Български джаз композитори“ – новият албум на Венцислав Благоев

публикувано на 05.02.16 в 16:39

Известният джаз музикант Венцислав Благоев събра в албум творби от девет български джаз композитори, представители на няколко генерации. Той е солист на всички пиеси, свири на флюгелхорн, корнет и тромпет. Първо по рода си у нас, това издание е продължение на дългогодишната му дейност като..

Джаз тромбонистът Вили Стоянов с нови парчета и нови турнета

публикувано на 04.02.16 в 13:22

Тромбонът е сред инструментите, които имат еднакво приложение както в класическата, така и в джаз музиката. Велислав Стоянов през последните..

Красимира Стоянова: Операта издига човешкия дух

публикувано на 03.02.16 в 13:07

Красимира Стоянова, една от най-изящните оперни диви в звездната карта на света, отново дари незабравими мигове на публиката, претъпкала..

Забравената история: Храм-кладенецът при село Гърло

публикувано на 04.02.16 в 14:03

За храм-кладенеца до село Гърло в Пернишко научих от планинския водач Станой Арабаджиев, който се опитва да пробуди интереса към забравени български старини. За да влезем, се наложи да разчистим бурната растителност, в която се губеше. Смята се, че това е храм на шумерския бог Енки. Открит е..

Проф. Божидар Димитров за възстановяването на базиликата в Плиска

публикувано на 19.01.16 в 13:29

Близо 279 хиляди са посетителите на Националния исторически музей и неговите филиали през изминалата година, съобщи пресцентърът на..

Археологът Валентин Плетньов за крепостите Кастрици и Петрич

публикувано на 07.01.16 в 10:58

Един от малкото запазени средновековни български градове, върху които няма застрояване от нашето съвремие – така археологът проф. Валентин..

Сретение Господне, Втори Трифунец и Петльовден

публикувано на 02.02.16 в 11:55

Както повечето големи християнски празници, Сретение Господне (отбелязван на 2 февруари), има и своя старинен фолклорен вариант, чиито корени водят до незнайни езически времена. Освен Сретение, народът ни нарича традиционния празник Втори Трифунец, Петльовден и т.н. Сретение..

Перник бе домакин на най-пъстрия маскараден фестивал „Сурва 2016“ в България

публикувано на 01.02.16 в 15:37

Пъстър, шумен и празничен – така изглеждаше Перник през трите дни, в които беше маскарадната столица на България, Балканите, а може би и Европа...

Калинка Вълчева: Обичам публиката, а песните и сцената са животът ми

обновено на 29.01.16 в 17:11

Голямата народна певица Калинка Вълчева е изключителна личност. От нея блика виталност и позитивизъм, а силата на дарованието й пленява..