Карин дом – домът на специалните деца

публикувано на 27.07.15 в 12:35

Преди 19 години българският посланик в Лондон Иван Станчов създава фондация, за да помогне на децата със специални нужди. Нарича я с името на своята братовчедка Карин, която била с церебрална парализа, но имала..

Пощенска карта за 70-годишнината на ЮНЕСКО

публикувано на 24.07.15 в 15:27

На 23 юли в Централна поща в столицата бе отбелязана 70-годишнината от основаването на ЮНЕСКО. По този повод бе пусната в употреба..

Да помогнем на „невидимите” да станат видими

публикувано на 24.07.15 в 11:28

Намирането на подходяща работа е сериозно предизвикателство за хората с увреждания, а още по-трудно за младежи с интелектуални затруднения. Те са..

Започва екофестивалът “Зелените идеи в действие” под мотото “Адаптация към климатичните промени”

публикувано на 23.07.15 в 15:04

В местността Узана над Габрово започва петото издание на екофестивала “ Зелените идеи в действие”. Целта му е да привлича все по-широк кръг от хора към идеята за опазване на околната среда като предпоставка за успешно икономическо, социално и личностно развитие. Освен разискване на..

Премиерът Бойко Борисов, Радан Кънев и Лютви Местан обявяват в парламента достигнатия компромис за реформите в съдебната система.

„Историческият компромис“ за промените в Конституцията

публикувано на 24.07.15 в 11:58

Днес парламентът трябваше да гласува промените в основния закон на страната, които засягат съдебната система. Това беше най-важният приоритет за Реформаторския блок. След като се разбра, че няма да се постигне необходимото конституционно мнозинство, министър-председателят Бойко Борисов се..

Миграционната политика на ЕС – въпрос на солидарност

публикувано на 20.07.15 в 11:28

В края на миналата седмица един клип с германския канцлер Ангела Меркел показа, че миграционната политика е преди всичко човещина. По време на..

Българската търговия с високи апетити към пазари извън ЕС

публикувано на 19.07.15 в 09:45

Министерството на икономиката обяви, че възнамерява да разкрие търговски представителства на България в Куба, Мексико и държави от Северна..

Българските биопродукти намират добър прием на чуждите пазари

публикувано на 20.07.15 в 13:06

Биоземеделието и храненето с продукти, отгледани в чисти райони и чрез минимална намеса в природата е на път да се превърне в новата страст на човечеството. Изделията с емблемата „Bio” не попадат редом с останалите храни зад витрините на големите супермаркети. За тях е отредена специална..

Европейски опит и българска икономическа политика

публикувано на 17.07.15 в 11:28

ЕС е на път да стане по-малко толерантен към страни членки, които протакат и не предприемат реформи. Подобно послание се съдържа в изявлението на..

Пътят на Индия към Европа ще минава ли и през България?

публикувано на 17.07.15 в 10:06

Индия – сред най-бързо развиващите се икономики в света (на седмо място в световен мащаб, и на трето в Азия по БВП), предоставя необятни..

За делника и празника в община Троян

публикувано на 22.07.15 в 11:47

Повечето българи свързват Троян и околните населени места с възможностите за отдих и туризъм в местните курортни селища. Тази част на Стара планина обаче е известна и като индустриален център от недалечното..

Археологически парк „Тополница“ – поглед към неолитния свят

публикувано на 20.07.15 в 12:27

Местността „Св. Петка“ в близост до село Чавдар е наследник на най-древните култура и население, които някога са откривани от учените в..

Туроператорите не са оптимисти за летния туристически сезон в България

публикувано на 07.07.15 в 11:27

България е една от възможните дестинации за пренасочване на туристи след кървавите атентати в Тунис, които доведоха до анулиране на..

Регион „Балкания” разчита и на фестивалния туризъм

публикувано на 23.06.15 в 11:56

Летният туристически сезон в Централна Стара планина стартира с традиционната „Рок академия” в центъра на Троян, в която жици опънаха любими изпълнители. Специално за концерта в града пристигна и култовата сръбска рок банда „Перо Деформеро”. Захласнати по любимите си парчета,..

Вариации на текстила в традиционен и съвременен план

публикувано на 16.07.15 в 12:26

Днес в галерията на Съюза на българските художници се открива изложбата „Светлина” с текстил, съчетаваща традиционни и нови техники. Текстилът е материал, използван широко в съвременното изкуство за претворяване на най-разнообразни артистични идеи. Множество автори предпочитат да работят с..

Културна хроника

публикувано на 11.07.15 в 09:00

Българската лента „Каръци” ще открие фестивала „Любовта е лудост” в черноморския град Варна. Ще припомним, че на 37-я Московски международен..

Българо-американска комисия ще работи за опазване на културното наследство в България

публикувано на 03.07.15 в 11:40

В края на юни посолството на САЩ в България обяви учредяването на двустранна българо-американска комисия за опазване на културното..

Ивайло Кринчев – новият диригент на Държавна опера Стара Загора

публикувано на 27.07.15 в 12:56

От юли новият диригент на операта в Стара Загора Ивайло Кринчев встъпи в длъжност. Въпреки вълнението и радостта от назначението, музикантът съзнава какви предизвикателства го очакват: Името на Ивайло Кринчев е познато и в Южна Корея, където той изнася майсторски класове по дирижиране и..

Местни празници, гайдарско надсвирване и мини фестивал в село Равногор

публикувано на 24.07.15 в 11:58

По традиция в края на юли родопското село Равногор (близо до Брацигово) е домакин на няколко празника – „Набора”, малък фолклорен фестивал,..

Във Велико Търново започва летният оперен фестивал „Сцена на вековете” 2015

публикувано на 23.07.15 в 15:29

„Сцена на вековете” – фестивалът, вдъхновен от героичното историческо минало на страната ни, отново ще потопи почитателите си в магията на..

Монаси за един ден?

публикувано на 25.07.15 в 08:35

В Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ можеш да заживееш, макар и за ден, като монах в отшелническа килия, далеч от изкушенията на съвременния свят. „Това е начин да приобщим повече хора към християнската вяра“ – казва игуменът на манастира отец Христодул. Оказва се, че желаещи да надянат..

Археолози предотвратяват унищожаването на тракийска крепост край Приморско

публикувано на 24.07.15 в 12:46

Успешно завърши първият етап от проучванията на тракийската крепост Фармакида, на пет километра северозападно от Приморско, провокирани от..

Васил Левски – 178 години по-късно

публикувано на 18.07.15 в 08:15

Преди 178 години на 18 юли в семейството на Иван и Гина Кунчеви проплаква поредната рожба – Васил. В българските земи, тогава под османска..

„Седнал ми е млад терзия да крои и да шие…”

публикувано на 24.07.15 в 10:30

Терзийството е сред т.нар. сезонни занаяти в нашата традиционна култура. Особено популярен през XVIII и XIX век, той бил упражняван само от мъже. През зимата, свободни от земеделския труд, те обикаляли селата и предлагали уменията си срещу храна, подслон и заплащане – след пазарлък със..

Съборът в Рожен – срещи с публиката и участниците

публикувано на 22.07.15 в 14:45

След деветгодишно прекъсване съборът в Рожен събра над 8000 хиляди изпълнители, 315 певчески групи и 25 фолклорни ансамбъла – зад тази суха..

Автентични български носии и накити ще гостуват в Швейцария

публикувано на 22.07.15 в 13:54

На 1 октомври в Берн ще бъде открита изложба със старинни български носии и накити. Домакини на експозицията там са Българското посолство и..