Най-новата детска песен, посветена на българската азбука

публикувано на 23.05.15 в 10:30

В навечерието на най-светлия български празник 24 май, се появи една малка, но много специална нова песен – „Песничката за азбуката”. Тя е част от проекта за изучаване на българската азбука на училище Млади..

Българчета от 6 страни се прекланят пред гроба на Константин-Кирил Философ

публикувано на 22.05.15 в 13:54

Сърцатата българка Петя Цанева, директор на Първа българска гимназия „Йордан Йовков” в Мадрид, Испания, помогна на българчета, живеещи и..

Абитуриентските балове – пир по време на чума

публикувано на 22.05.15 в 11:07

В дните около 24-ти май можеш да ги видиш и чуеш навсякъде: броят до 12 – толкова години са прекарали в училище. Стърчат от луксозни лимузини и..

Икона на Паисий – дар за папа Франциск

публикувано на 21.05.15 в 14:52

Неизменна част от поклонението пред Константин-Кирил Философ на 24 май в Рим е предшествано от посещения и на други места, свързани със създателите на славянската писменост. Част от програмата е и аудиенцията  на българска делегация при папа Франциск. Тази година той получи в дар икона..

Руската реакция на събитията в Македония поражда основателни съмнения, че ставащото в западната ни съседка протича под „зоркия поглед” на Москва и е свързано с по-широки теми като санкциите срещу Русия и бъдещите й газови планове в региона.

Македония стана повод за напрежение между София и Москва

публикувано на 21.05.15 в 14:46

В горната камара на руския парламент външният министър Сергей Лавров допусна, че Западът иска да смени правителството в Скопие, за да създаде противовес на руското влияние в региона. Дестабилизацията на Македония била предизвикана от външни фактори и се обсъждала нейната  подялба между..

Светът между дипломацията и оръжията

публикувано на 20.05.15 в 12:07

Продължава ли да бъде НАТО стратегически приоритет, след близо 10 години от членството на България в Алианса, и в състояние ли е България да..

ЕК с поредни препоръки към България

публикувано на 18.05.15 в 11:16

България се нареди в дъното на класацията и се оказа сред „лошите момчета” в ЕС, след като заедно с Хърватия, Франция, Италия и Португалия..

Българската енергетика: излишък на ток и дългове, дефицит на свежи пари

публикувано на 20.05.15 в 11:09

Българската енергетика отдавна преживява един много тежък период в своето развитие, период на адаптация към пазарната икономика и към новите технологии, но и период на постоянно отлагани, отхвърляни и забравяни реформи. В резултат на всичко това в енергетиката, и по-специално в..

Българската икономика продължава да набира сили

публикувано на 18.05.15 в 11:11

В българската икономика от началото на годината протичат положителни процеси и се наблюдават окуражителни признаци. Това го усещат не само..

Споразумение между САЩ и ЕС /ТПТИ/ – колкото икономика, толкова и политика

публикувано на 14.05.15 в 12:03

Умерен оптимизъм. Така накратко може да се обобщи позицията на Европейския съвет за външна политика по преговорите за подписване на Споразумението..

Мегалитът край Бузовград или врата към отвъдното

публикувано на 18.05.15 в 11:52

Древно астрономическо съоръжение или случайно струпване на гигантски скални блокове? Светилище на тракийското племе одриси или природно явление? Едва ли някога учените ще постигнат съгласие какво точно..

Марк Жирардели: „В България има ски курорти на по 50-60 години, които не могат да бъдат модернизирани“

публикувано на 12.05.15 в 12:56

На прага на летния туристически сезон министерството на туризма отчете резултатите от зимните месеци в ски курортите ни и обяви законови промени,..

Кюстендил не е само чист въздух и минерални бани

публикувано на 03.05.15 в 10:30

Повечето българи свързват Кюстендил с минералните бани. Славата на югозападния ни град като център на балнеологията се носи още от времето на..

България зае 3-то място в индекса на развиващите се дестинации за приключенски туризъм

публикувано на 16.04.15 в 10:11

Какво означава това? С думи прости страната ни разполага с огромен, но неразгърнат потенциал за развитието на този набиращ популярност туристически сегмент. Това е констатацията на последното проучване, осъществено от международната организация за приключенски туризъм ( Adventure..

„За България с любов!” от Татяна Танасова-Тодорова

публикувано на 21.05.15 в 13:24

На 19 май тази година в София беше представена петата стихосбирка на поетесата Татяна Танасова-Тодорова „За България с любов!”. Тя е родена в Република Молдова, в семейство на бесарабски българи, завършва журналистика в Кишиневския държавен университет и след това работи за различни български..

Марияна Василева и нейния „Баланс” в СГХГ

публикувано на 15.05.15 в 11:49

До края на месец май в Софийска градска художествена галерия може да разгледате първата самостоятелна изложба в България на Марияна Василева..

На карнавал в Габрово

публикувано на 15.05.15 в 11:14

Повече от три хиляди са участниците в 80-те сценични картини, подготвени за карнавалното шествие в Габрово, което ще се състои на 16 май. То е..

Филхармония „Пионер” открива „Софийски музикални седмици” с концерт на 24 май

публикувано на 22.05.15 в 11:19

По традиция Международният фестивал „Софийски музикални седмици” започва на 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Програмата на предстоящото 46-о издание включва камерни и симфонични концерти, няколко музикално-сценични произведения. Ще бъдат отбелязани..

Шесто издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”

публикувано на 21.05.15 в 12:52

За пореден път Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ ще превърне Пловдив в град на музика от най-висока класа. От 26 май..

Светлин Русев е новият артистичен съветник на Софийската филхармония

публикувано на 20.05.15 в 14:40

Главен диригент на Софийската филхармония остава Мартин Пантелеев, който също има постоянни професионални ангажименти в чужбина. Гост-диригент..

По следите на загиналите воини

публикувано на 08.05.15 в 11:41

70-aта годишнина от края на Втората световна война бе повод Държавната агенция „Архиви” да представи новата си дигитална колекция , свързана с най-унищожителния досега световен конфликт. Сбирката е част от проекта „Войните на България”, посветен на три важни исторически събития, които..

Уникални стенописи на Свети Георги в църквата на Кремиковския манастир

публикувано на 06.05.15 в 08:25

Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните български светци. Според житието той е роден през III век в семейство на..

Юнашкото движение и стадион „Юнак”

публикувано на 22.04.15 в 13:41

В годините след Освобождението на България от османско владичество една от основните задачи на българското общество е възпитанието на..

Народни песни по Гергьовден

публикувано на 06.05.15 в 09:20

Гергьовден е един от най-хубавите празници. Може би защото обединява в себе си няколко тържествени повода. На 6-и май църквата почита паметта на Свети Георги Победоносец. Същата дата свързваме с великолепието на армейския празник (Деня на Българската армия). Във фолклорната традиция ритуалите..

От Лазаровден до Гергьовден в град Баня все пеят

публикувано на 05.05.15 в 10:15

Пъстра, свежа и с ухание на младост е природата на град Баня през пролетта. Дърветата са се пробудили от зимния си сън и се обличат в цветна..

„Международен детски фолклорен фестивал – София“ събира на българска сцена гости от пет страни

публикувано на 22.04.15 в 15:22

На 23 април започва четвъртото издание на „Международния детски фолклорен фестивал – София“. На четири сцени, разположени в различни точки..