София е домакин на XI международен конгрес за югоизточноевропейски изследвания

публикувано на 03.09.15 в 12:13

„Югоизточна Европа и европейската интеграция: политически, социално-икономически и културни аспекти”– това е мотото на XIмеждународен конгрес за източноевропейски изследвания, който се провежда в..

Български умен часовник ще ни помага с чуждите езици

публикувано на 03.09.15 в 11:45

На всеки човек се е случвало да се затрудни при превод от и на чужди езици. Търсенето на дадена непозната дума е досадно, отнема доста време, а..

Доброволци предлагат помощ на останали без дом хора

публикувано на 02.09.15 в 13:16

Всеки ден се срещаме с тях – хората без дом. Те ровят в кофите за смет и нощуват в подлезите и градините, облечени в скъсани и мръсни дрехи...

Иван Цанков (вляво) и Ася Цанкова (вдясно) със съмишленици в Уругвай.

Иван Цанков за българите в Аржентина и проекта на асоциацията „LosBulgaros” – „Открий България”

публикувано на 31.08.15 в 12:07

Ася и Иван Цанкови вече 15 години живеят в Аржентина. Благодарение на български приятели, бързо се адаптират, намират си работа и успяват всяка година да си идват у дома. Родината и приятелите липсват на всеки, който е далеч и това ги мотивира да създадат Асоциация на българите в далечна..

Новият политически сезон – тест на формулата за управление

публикувано на 03.09.15 в 11:03

Новият парламентарен сезон започна с обещания за съдбовни политически решения и с нещо познато. След като преди ваканцията „историческият компромис” постави ДПС на една маса с управляващите, в първия пленарен ден Лютви Местан директно предложи на Бойко Борисов да ревизира управленската..

Миграционният натиск предполага, но и препятства приемането на България в Шенген

публикувано на 01.09.15 в 11:36

Засилващият се миграционен натиск към Европа прави темата за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство особено актуална и..

Подготовката на българското председателство на ЕС навлезе в нова фаза

публикувано на 31.08.15 в 10:58

През втората половина на 2018 г. България ще упражнява, за първи път откакто е член на ЕС, ротационното му председателство. За предстоящата..

Стрес тестът на банките – поредният плацебо ефект?

публикувано на 02.09.15 в 11:40

Около 1,7 млн. лв. без ДДС е прогнозната стойност на предстоящия преглед на качеството на активите на българските банки. Въпреки това, от бранша гледат на него като на профилактичен преглед, който ще потвърди доброто здраве на банковата система. Бъдещият мониторинг е заложен в..

Проблеми и перспективи пред чуждите инвестиции в България

публикувано на 28.08.15 в 13:44

Преките чуждестранни инвестиции в България отбелязват ръст в размер на 1.9% през първото полугодие на 2015г. до близо 800 млн. евро. Тези..

Правителството размаха пръст на търговците на горива

публикувано на 25.08.15 в 11:48

По традиция, и това лято цените на горивата са актуална тема у нас, след като спадът на международните пазари през юли не се отрази върху пазара..

Дългото сбогуване – цената на колективната безотговорност в туризма

публикувано на 27.08.15 в 11:27

Натрупваните и нерешени с години проблеми от страна на управляващите са в основата на изключително слабия туристически сезон това лято. В края на август песимизмът е завладял бранша; говори се за фалити на..

Любителите на дивото къмпингуване вече ще разполагат с елементарни удобства

публикувано на 24.08.15 в 16:36

От следващия летен сезон горските стопанства ще осигуряват базови условия за диво къмпингуване в държавните гори на цялата територия на страната,..

Пътешествие по меандрите на река Арда

публикувано на 15.08.15 в 15:25

В района на град Маджарово, недалеч от родопското село Бориславци, туристите се откъсват от действителността и се зареждат с позитивна енергия...

Прохлада и висок адреналин в Боровец

публикувано на 15.08.15 в 09:20

Лятото е в разгара си в Боровец, който предлага прохлада и букет от емоции в пика на августовските жеги. На пълни обороти работят кабинковата въжена линия „Ястребец" и четириседалковият лифт „Ситняково Експрес", които извозват туристите във високите части на Рила планина. Байкъри пък се..

Културна хроника

публикувано на 04.09.15 в 12:26

Турне на българската опера в Словения, Германия и Япония Мащабно турне предприе Софийската опера в Европа и Страната на изгряващото слънце. Първата й спирка е в Любляна, където с творбата на Вагнер „Тристан и Изолда” тя ще вземе участие в 63-ото издание на един от..

В очакване на „Киномания”

публикувано на 01.09.15 в 11:03

„Киномания” се роди през 1987 година, създадена тогава от Държавното обединение „Българска кинематография”, която ръководеше целия филмов..

Художничката Велина Иванова: Съдбата сякаш сама ме избра

публикувано на 27.08.15 в 14:31

Родени от красотата на мига, наситени с емоциите на радост и наслада от срещата с природата и преклонение пред нейната стихия, носталгия по..

Васил Найденов – професионализъм, одухотвореност и неповторимо присъствие

публикувано на 02.09.15 в 14:32

Васил Найденов все още е сред водещите певци в българската поп музика, независимо че е на сцената вече почти 40 години. Васил Найденов е работил с композитори с точен усет за актуалност в жанра, сред които Александър Йосифов, Стефан Димитров, Любомир Денев, Тодор Филков, Митко Щерев, Найден..

Младата народна певица Жасмина Живкова представя новите си записи за БНР

публикувано на 31.08.15 в 15:30

Репертоарът на Жасмина Живкова включва народни песни от различни музикално-диалекти области – Варненския регион, Тракия, Странджа. Това е нещо..

Музикален афиш

публикувано на 30.08.15 в 10:00

Тези, които все още са на плажа, ще могат да се насладят на последните концертни вечери край морето. Музика ще звучи и в различни културни..

Музеят за история на София

Музеят за история на София с експозиция в осем зали за празника на столицата

публикувано на 14.08.15 в 13:46

На 17 септември – празника на столицата, Музеят за история на София ще представи дълго подготвяната си експозиция. Хилядолетното минало на града ще може да се види в осем зали. В тях ще бъдат показани 120 хиляди експоната, разказващи богата история на София. Изложбите са посветени на..

Древногръцки кораб изплува от миналото

публикувано на 10.08.15 в 15:03

На древногръцки кораб се натъкнал случайно местен любител водолаз при поредното си гмуркане край остров Свети Иван в района на град Созопол...

Първи археологически сезон на Банското кале

публикувано на 01.08.15 в 08:45

Близо до село Баня, в община Панагюрище, тази година започнаха проучвания на крепост, разположена в красива местност. Наречена е Банско..

Международния панаир на народните занаяти в Етъра

публикувано на 02.09.15 в 13:30

От 4 до 6 септември в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър” ще се проведе XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти, посветен на Европейските дни на наследството. Събитието е под патронажа на Председателя на народното събрание на Република България Цецка Цачева..

Кюстендилската Панагия въздига хляба в почит на Богородица

публикувано на 14.08.15 в 12:09

В деня на Голяма Богородица хиляди православни и католици ще намерят пътя към храма, за да почетат Успението на Божията майка. И докато в цялата..

Започва Националният събор в Копривщица – фолклорното събитие на 2015 г.

публикувано на 06.08.15 в 15:12

В петък, 7 август, започва Националният фолклорен събор в Копривщица. Красивият възрожденски град вече посрещна първите си гости. Тази година те..