Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Дафов дирижира Радиосимфониците

На 17-и януари, петък, Радиосимфониците свирят под палката на Йордан Дафов. Концертът в зала "България" от 19:00 часа е посветен на 80-годишнината от рождението на проф. Иван Спасов. На рождената дата на композитора, който е емблематичното име за българската музика и национална култура, софийската публика ще има удоволствието да чуе Симфония №3, създадена през 1978-а година.

Иван Спасов, който е забележителен диригент и педагог, е основател на Пловдивския камерен оркестър и музикалното общество "Пловдивска музикална младеж". През 1970-а година става първият диригент на Симфоничния оркестър в Пазарджик. От 1989-а година до смъртта си е професор и ректор на АМТИИ, Пловдив. През същата година дирижира концерт на Симфоничния оркестър на Гардън Гроув (Лос Анджелис). Предоставя на Генералния секретар на ООН Ксавие Перес де Куеляр творбата си “Човечеството - ХХ век”, посветена на Организацията на обединените нации. Проф. Спасов е сред вдъхновителите и ярките представители на авангардните тенденции в съвременната българска музика.

В концерта на 17-и януари Радиосимфониците ще изпълнят и Симфония №6 "Пасторална" от Бетовен и Концерт за пиано и оркестър №1 от Лист. Солист ще бъде Йовчо Крушев. Известният български пианист изнася стотици самостоятелни концерти, с успех гастролира в десетки страни и е носител на много награди и отличия. Крушев е и автор на произведения за симфоничен оркестър, камерно-инструментални творби.

Билети могат да бъдат закупени на касата на "Кантус фирмус" в зала "България", касата на БНР – бул. "Драган Цанков" 4 и на www.ticketsbg.com.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!