Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР показва свободата в картини на ученици

Изложба на 30 картини на ученици от Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" по проект "Европа за мен" могат да бъдат видени в мраморното фоайе на Българското национално радио до края на март. Те са от конкурса "Моята европейска идея", финансиран от Главна дирекция "Комуникация" на Европейския парламент.

Експозицията беше открита от програмния директор на БНР Иво Тодоров, който припомни на учениците, че първият директор на радиото Сирак Скитник също е бил художник и подчерта колко е важно да следваш мечтите си.

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов увери учениците, че както винаги досега радиото ще подкрепя младите дарования в живота, изкуството и любовта.

Художниците, класирани на първите две места, вече бяха на посещение в Брюксел. Зорница Пулева и Дейвид Тадеси са впечатлени от архитектурата на града.

Исках да покажа възможността на свободния европейски човек да пътува. Свободата за мен, а и за повечето от нас, е основната ни представа за права и гражданство в Европа, обясни идеята си Зорница. И в нейната рисунка, и в платното на Дейвид, има нарисувани движещи се влакове. Снимка

Колажът на Божидара Йонова ще бъде превърнат в лого на медийната информационна кампания на Българското национално радио за предстоящите европейски избори на 25-и май.

Тези творби са избрани след вътрешен конкурс в училището, в който участваха близо сто работи на ученици от 10-и и 11-и клас, каза директорът на НУИИ Чавдар Вълов.

Проектът "Европа за мен" ще продължи до края на тази година, обясни координаторът Симеон Белев от Радио София – БНР. Предстои провеждането на информационна кампания какво представлява Европейският парламент. С нея ще се цели да се повиши избирателната активност по време на изборите за Европейски парламент. БНР ще направи две предавания, като едното студио ще бъде в Брюксел, а другото - от последната сесия на сегашния ЕП от Страсбург.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!