Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР ще представи пред българските медии звездите на Националния балет на Испания преди спектакъла им в София

Българското национално радио ще представи пред българските медии звездите на Националния балет на Испания и директорът на формацията - Антонио Нахаро, преди спектакъла им в София. Срещата с журналистите ще се състои на 24-ти март от 11: 00 ч. в „Медия център БНР“  – бул . „Драган Цанков“ № 4 и се организира в партньорство с продуцентските агенции „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн акт“.

Най-грандиозната танцова формация на Иберия се завръща за втори път на българска сцена. На 25 март зала 1 на НДК ще бъде разтърсена от огнените танци на артистите от Националния балет на Испания, които са най-добрите фламенко танцьори в света. Те ще представят две от най-прекрасните творби от репертоара на трупата – Грито и Севилска сюита. Петдесетте звездни танцьори ще танцуват под акомпанимента на жива музика. 

Само преди седмица Националният балет показа постановките пред испанската Кралица София, която прие на лична аудиенция артистичния директор на балета Антонио Нахаро. Вече 35 години Националният балет на Испания популяризира фламенкото – танц, който е под закрилата на ЮНЕСКО  и обявен за ценност на човечеството. Националният балет на Испания е най-добрият посланик на испанската култура по света. 

Организаторите разкриват, че заедно с трупата от Мадрид пристига голям ТИР натоварен със сценично оборудване и костюми.  Цялата сцена на зала 1 на НДК ще бъде покрит със специален дървен под, за да може звукът от токовете на обувките на танцьорите  да се чува ясно и да задава  ритъма на фламенкото.  Трупата носи със себе си всичко необходимо за подготовка на пищните костюми за сцената – перални, сушини, гладачници, шевни машини. Десет души от техническия персонал ще се грижи за тоалетите и прическите на танцьорките. След шоуто си в България танцьорите ще отпътуват за Белград, където ще се представят за първи път пред сръбска публика.

Балетът има награда за най-добро чуждестранно шоу в Ню Йоркската  Метрополитен опера, в Япония получава  Награда на критиката,  в Мексико Сити – приз  за най-добър спектакъл на Bellas Artes театър. През 2008 г. и 2010 г. Националният балет  е получил "Награда театро де Рохас" за най-добро танцово изпълнение, а през август 2010 г.  Международният фестивал  „Cante dе Las Minas La Unión" му присъжда извънредна награда заради  великолепния  начин по който съхранява и разпространява фламенко.

С името на Националния балет е свързано творчеството на великите танцьори Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други. С тази трупа Хоакин Кортес  е участвал в спектакли на много световни сцени като Метрополитън опера и Кремълския дворец на конгресите. И сага балетът е  формация от танцови крале, която поставя  емблематични творби.

Пищни костюми, прекрасна музика, страстни танци под звуците на десетки кастенети в ръцете на танцьорите – една приказна история, разказана без думи,  живот, изживян чрез великолепни танци. Това очаква зрителите на Националния балет на Испания на 25-и март в зала 1 на НДК.

Спектаклите са организирани от продуцентски агенции  „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн акт“ със съдействието на посолството на Кралство Испания и подкрепата на УниКредит Булбанк.  Основен медиен партньор на събитието е Българското национално радио. Билетите са в продажба в системата на Ивентим и  в Билетния център на НДК. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!