Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград бе домакин на семинар "Новата суровинна база на Европа и мястото на България" с участието на евродепутат проф. Владко Панайотов

Устойчивата и надеждна доставка на стратегически и високотехнологични метали е от решаващо значение за бъдещото развитие и конкурентоспособността на промишлеността на ЕС, за създаването на нови «зелени» работни места, за подобряване на благосъстоянието на населението и по-нататъшната борба с климатичните промени. Развитието на иновативни технологии и ефективното използване на ресурсите дават огромни възможности и държавите-членки на ЕС трябва напълно да ги експлоатират чрез насърчаване на научно-изследователска и развойна дейности, индустриалните иновации и качественото професионално обучение. Поради тези причин темата, която бе избрана за дискусия от евродепутат проф. д.т.н. Владко Панайотов бе "Новата суровинна база на Европа и мястото на България". Семинарът се проведе в Голямото концертно студио на Радио Благоевград при голям интерес от ученици от различни професионални гимназии в Благоевград. Голям интерес имаше и от ученици от Национална хуманитарна гимназия "Св.Св.Кирил и Методий".

Бяха представени проблемите, които държавите-членки на ЕС трябва да решат в бъдеще, стратегиите и възможностите, които трябва да реализират, за да се справят с предизвикателствата на зависимостта от вноса на суровини и осигуряването на надежден достъп до суровини в бъдеще, както и възможните ниши за България при решаването на тези проблеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!