Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещо аплодират Радиодецата на БНР на Фестивал на изкуствата във Франция

Със ставане на крака и продължителни аплодисменти беше посрещната песента "Езикът на животните" в изпълнение на Радиодецата на БНР от всички участници в Седмия международен фестивал на изкуствата в град Лош, Франция. Мелодията, която представителите на 10 държави от цял свят си припяваха по време на форума, единодушно беше избрана и за песен на фестивала. 

Градчето Лош, което се намира в централната част на Франция, събра за седма поредна година участници от 10 държави: Германия, Испания, Италия, Финландия, Полша, Русия, САЩ, Англия, Палестина, Франция.

Основната идея на младежкия фестивал е да помогне за общуването на деца от цял свят, като те представят различни култури и общуват чрез универсалния език на изкуствата.

Седемдневните празници се превърнаха и тази година в панорама на постиженията на детското творчество заради уникалното присъствие на участващите формации, които показаха националната си идентичност в жанровете хорово пеене, театър, танц или визуални изкуства. 

Вокалната група на БНР – "Радиодеца" подготви за гостуването си специална програма, изградена от популярни детски и народни песни. Жителите на Лош аплодираха ангелското изпълнение на църковно-славянското песнопение "Тебе поем" - аноним от 13-и век и "Детска молитва" от Добри Христов, изпълнени по време на концерти в двете катедрали на града. 

В рамките на фестивала вокалната група на БНР изнесе седем концерта.

Радиодецата разгледаха културните забележителности на региона и имаха емоционална среща с кмета на града. Заради блестящото си представяне възпитаниците на Илина Тодорова вече са сред трупите, които имат своето запазено място за следващите издания на международното културно събитие. 

Гостуването на Радиодецата е с подкрепата на "Мосю Бриколаж".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!