Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 15 000 души се насладиха на четвъртия A to JazZ фестивал в Южния парк

Ричард Бона и Mandekan Cubano взривиха публиката с афро-кубински ритми

Близо 15 000 души се насладиха на етно и уърлд ритми от цял свят благодарение на най-богатата програма на A to JazZ Festival досега. Така традиционното тридневно събитие, състояло се между 27-и и 29-и юни, регистрира своеобразен рекорд по посещаемост. В четвъртата си година, преминала под знака на етно джаза, A to JazZ World Festival предложи на меломаните много музика и по три концерта на вечер с участието на артисти от Испания, България, Португалия, Кабо Верде, Камерун, САЩ, Мексико, Венецуела и др. Освен с много музика и танци A to JazZ World ще бъде запомнен и като джазовия Удсток заради невероятната атмосфера, пресъздадена в трите дни на фестивала. Сред уютната зеленина на Южния парк под открито небе среща си дадоха приятели, семейства с деца и множество чуждестранни гости на града, за да слушат качествена музика и да изживеят един незабравим уикенд.

Гала вечерта на A to JazZ World Festival на 29-и юни ни дари с брилянтните афро-кубински ритми на големия басист Ричард Бона и Mandekan Cubano, които превърнаха събитието в своеобразен празник на джаза. Преди това на сцената бяха българската фламенко гордост Banda del Padre и брилянтното Етно джаз трио на изключителните инструменталисти Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи и Ангел Димитров. Малко по-рано в Музикалното училище пред близо 200 души Ричард Бона изнесе музикална лекция, наречена от него "Клиниката на Бона". Камерунският басист даде ценни съвети на присъстващите млади инструменталисти и показа примери по импровизация.

Биг Бенда на БНР и Jazzophonia, начело с маестро Антони Дончев, както и въздействащата изява на септета на Хавиер Масо Карамело, превърнало се в своеобразен трибют на покойния китарен виртуоз Пако де Лусия, бяха на сцената на джаз фестивала в петъчната вечер. Испанските музиканти отведоха публиката на вълнуващо пътешествие към гореща Андалусия, а в събота гостите на фестивала се завърнаха в мистичните Родопи с етно ритмите на Димитър Льолев и "Михаил Филипов квинтет". Чудесният акустичен бенд на Тито Париш омагьоса феновете с изпълнения в типичния за Кабо Верде стил морна.

И тази година A to JazZ Festival предостави възможност за изява на талантливи деца в традиционните творчески работилници за най-малките. Съвместно с Детската академия за сценични изкуства на Пол Маккартни LIPA 4:19 A to JazZ Festival събра около 40 деца, които се включиха в уъркшопове по изработване на маракаси, и сценография, публична реч и изучаване на джаз и етно танц. В продължение на два дни те се подготвяха за финалното гала представление "Хакуна Матата" – постановка по един от любимите филми за деца "Цар Лъв".

A to JazZ Festival се провежда ежегодно от 2001 г. насам от фондация "A to Z" и фондация "Америка за България". Вече втора година фестивалът подкрепя кампанията "София – кандидат за европейска столица на културата 2019", чиято цел е да нареди града ни до най-големите европейски столици с богато културно наследство и практики.

Фестивалът се проведе с медийното партньорство на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!