Софиянци играха хорá пред Народния театър "Иван Вазов"

Софиянци играха хорá пред Народния театър „Иван Вазов“. Спонтанната реакция на публиката дойде по време на концерта на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Музикалната проява е част от тридневния Летен музикален фестивал на БНР, който се провежда от 4-ти до 6-и юли в София.

Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов изпълни емблематични пиеси от репертоара на състава, песни и хорá от различни региони от страната. Гост-солисти на откритата сцена пред Народния театър "Иван Вазов" бяха Янка Рупкина, Володя Стоянов, Валерия Момчилова и певиците от фолклорната формация "Ева Квартет".

СнимкаВече 60 години работя с Оркестъра за народна музика на БНР. Няма по-добър фолклорен състав в България. Познавам ги отлично. Освен безспорни виртуози са и прекрасни хора. Щастлива съм, че работя с тях. На 13-и юли ни предстои концерт в Шумен – част от националното турне „БНР на 80“. Със състава ще направим след това нови записи, специална продукция за Радиото. Маестро Димитър Христов се съгласи и ще композира специално за мен няколко песни. БНР е моето радио, моят втори дом. По време на изпълненията ми винаги се стремя да зареждам публиката с хармонична енергия, с добра емоция и добри мисли. Пея с посланието към хората за повече любов и доброта, каза Янка Рупкина минути преди началото на концерта.

СнимкаГолямо удоволствие за мен е да бъда на една сцена с професионалистите от Оркестъра за народна музика на БНР и да съм част от  националното турне на БНР. Радостно е, че навсякъде хората ни посрещат възторжено. Приех поканата  на маестро Димитър Христов и с оркестъра ще запишем две изключителни народни песни „Мера според мера“ и  „Син ти иде, Македонийо“, сподели Володя Стоянов.

Летният музикален фестивал на БНР ще бъде закрит с концерт на Биг бенда на БНР на 6-и юли (неделя) от 19.00 ч. На откритата сцена пред Народния театър „Иван Вазов“ ще участват и: Вокална група "Радиодеца",  Михаела Филева, Нора Караиванова и Васил Петров. Диригент е Ангел Заберски.

Летният музикален фестивал на БНР е част от проявите, посветени на 80-ата годишнина на обществената медия.