Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шумен първи ще гласуват за "Любимите народни песни и хора на България"

Снимка: Полина Тодорова

Шумен е последната спирка от първия етап на националното турне  „80 години БНР – Властелинът на ефира“. На 13-и юли (неделя) 2014-а г. Оркестърът за народна музика на БНР ще свири в Градската градина от 18 часа. Специални гости отново са доайените на фолклорното ни изкуство Янка Рупкина, Володя Стоянов, както и младата и талантлива шопска певица Валерия Момчилова. Под диригентската палка на Димитър Христов ще бъдат изпълнени емблематични пиеси от репертоара на Оркестъра, а за любителите на танца ще има много хора от различни региони на страната.

В неделя в Шумен почитателите на народната музика първи ще могат да гласуват за „Любимите народни песни и хора на България“ – инициатива, която е част от поредицата събития за отбелязване на 80-годишнината на обществената медия. В специална кутия всеки ще може да пусне талон за народна песен или изпълнител, които са му любими. Така хората ще могат да гласуват във всички регионални радиоцентрове в страната. Предпочитанията си ще могат да изразят и чрез писма, адресирани до гр. София, бул. „Драган Цанков“ №4 за конкурса „Любимите народни песни и хора на България“. Третият вариант за участие в конкурса е на страницата folklore.bnr.bg. 100-те любими народни песни и хора ще бъдат обявени на 1-ви октомври 2014-а г. в Международния ден на музиката. 20 от тях ще бъдат издадени на диск и чрез жребии 100 души, участвали в допитването ще получат го получат като подарък.Видин, концерт на Оркестъра за народна музика на БНР- Заедно в радост и в беда

Юбилейните концерти на БНР започнаха от Благоевград и преминаха през Видин и София. Те стартираха като благотворителни под мотото "Заедно в радост и в беда" е в знак на съпричастност и в подкрепа на пострадалите от наводненията в цялата страна. БНР инициира собствена национална благотворителна кампания за набиране на средства във всички градове, където обществената медия има регионални програми. В сградата на БНР на бул. "Драган Цанков" № 4 в София, както и в градовете Благоевград, Пловдив, Стара  Загора, Бургас, Варна, Шумен и Видин бяха поставени специални кутии за парични дарения. В рамките на 10 дни бяха събрани 4 898 лв. На 3-ти юли, генералният директор на БНР Радослав Янкулов връчи дарението на БЧК. Чекът беше приет от председателя на хуманитарната организация Христо Григоров.

БНР подкрепя кампанията на Българския червен кръст на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори чрез изпращане на благотворителни есемеси на цена 1 лев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!