Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Василева пее канцонети със симфониците на БНР

„Музикална къща БНР“ реализира още един значим проект, посветен на отбелязването на 80-годишнината на БНР. След гостуването на големия американски джаз музикант Кърт Елинг за първи път на българска сцена и след издаването на най-новия албум на Васил Петров „Васил”, пореден гост е оперна прима със забележителна кариера на сцените на най-големите театри в Европа и Америка, сопраното Светла Василева.

Това е първият проект, който сопраното реализира на българска сцена от началото на впечатляващата си кариера. Василева приема с готовност идеята на „Музикална къща БНР“ да запише диск въпреки претоварената си програма. Графикът на живеещата във Франция певица е запълнен до 2019 година, но тя намери 5 дни за проекта.

Албумът ще е на пазара през есента на 2014 г. и отсега има голям интерес към него, тъй като 12-те песни са любими от репертоара на Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Андреа Бочели, сред които са „Върни се“, „Санта Лучия“, „Не ме забравяй“. По покана на примата на диригентския пулт застана диригентът Марчело Рота - специалист в областта на италианската класика.

Поканата към Светла Василева е част от инициативата БНР да бъде като дом за всички наши музиканти, които работят в чужбина, да им създадем професионални условия, да сме като пристан, където да могат да се връщат и да се чувстват като у дома си в БНР, каза Хелия Чавдарова, директор на „Музикална къща БНР“.

СнимкаБНР прояви изключителна инициативност и еластичност в планирането на този запис. Никога нямаше да приема нещо, което не би било на високо ниво. Професионализмът, с който подходиха ме привлече и решението беше взето много бързо. Радвам се, че най-сетне общувам на български, докато работя. Благодаря на всички, които се трудиха по този проект!, каза Светла Василева, за която това е първи запис в родината й. Тя е определяна от критиката като любим глас на Андреа Бочели и е негов постоянен вокален партньор в турнетата му, където втората част е от популярни италиански канцонети и песни. Диригент на изявите на Бочели и Василева е Марчело Рота, който също е възхитен от симфониците. Оркестърът на радиото има много добре изработен звук. Работи се професионално и бързо, сподели Рота в една от почивките между записите.

Отново по инициатива на Светла Василева в звукозаписната сесия се включи и концертмайсторът на Кралската опера в Лондон Васко Василев. Магьосникът с цигулката долетя само за няколко часа до София и се включи в две от песните, които сопраното изпя пред микрофоните в Първо студио на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!