Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многобройните почитатели на българското народно творчество пяха и танцуваха с Оркестъра за народна музика на БНР в Шумен

12
Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов на сцената в Шумен

Отзвучаха и последните изсвирени акорди от най-добрите инструменталисти и солисти на Оркестъра за народна музика на БНР. Под палката на Димитър Христов и със сценичното партньорство на Янка Рупкина, Володя Стоянов и Валерия Момчилова за шуменци прозвучаха композиции от различните фолклорни региони на България. С тържественото слово на кмета на община Шумен г-н Красимир Костов и директора на Радио Шумен г-н Тодор Димов бе открит концертът: „80 години БНР – Властелинът на ефира“. Празничната музикална програма обедини изящно автентичната и модерната звучност на народният оркестър. Международното ниво на солистите доказа за пореден път, че Българското национално радио и съставите му работят само с най-добрите солисти и интерпретатори на музикалното изкуство. Шуменската публика танцува и пя заедно с оркестъра и солистите, а нестихващите аплодисменти бяха очакваната награда за Оркестъра за народна музика на БНР, диригента Димитър Христов и гост изпълнителите. Концертът в Шумен бе последната музикална проява от първият етап на турнето посветено на 80- годишният юбилей на БНР. Сцените във Видин, Благоевград и Шумен разкриха пред стотиците почитатели на фолклора ни, че БНР съхранява традициите, подкрепя младите изпълнители и осигурява бъдеще за стойностното в изкуството. 

За първи път в Шумен почитателите на народната музика гласуваха за „Любимите народни песни и хора на България“ – инициатива, която е част от поредицата събития за отбелязване на 80-годишнината на най-голямата обществената медия. По време и след концерта в специална кутия се събираха талоните, на които всеки гласува за любимият си изпълнител, хоро или народна песен. Кутиите за гласуване ще съпътстват и бъдещите концерти в регионалните радиоцентрове в страната. Гласуването продължава и чрез официалните форми, с които стартира инициативата „Любимите народни песни и хора на България“ - писма, адресирани до гр. София, бул. „Драган Цанков“ №4 за конкурса „Любимите народни песни и хора на България“. Третият вариант за участие в конкурса е на страницата folklore.bnr.bg. 100-те любими народни песни и хора ще бъдат обявени на 1-ви октомври 2014-а г. в Международния ден на музиката. 20 от тях ще бъдат издадени на диск и чрез жребии 100 души, участвали в допитването ще получат го получат като подарък.

Българското национално радио продължава набирането на средства в помощ на пострадалите при наводненията във всички градове, където обществената медия има регионални програми. В сградата на БНР на бул. "Драган Цанков" № 4 в София, както и в градовете Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен и Видин са поставени специални кутии за парични дарения. БНР подкрепя и кампанията на Българския червен кръст на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори чрез изпращане на благотворителни есемеси на цена 1 лев.

Следващите прояви в рамките на националното турне „80 години БНР – Властелинът на ефира“ са концертите на Биг Бенда на БНР, които ще се проведат в началото на септември във градовете : Варна, Бургас, Созопол, Стара Загора и Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!