Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиодецата ще даряват усмивки в болници

Щастливото дете се усмихва. А когато болно дете се усмихне, значи болестта си отива. Вокална група „Радиодеца“ ще направи така че по лицата на връстниците им от столични болници да грейнат усмивки чрез благотворителната кампания „Деца пеят за деца“. Тя е организирана от Българското национално радио и от Столична община, която финансира инициативата.

„Радиодеца“-та с диригент Илина Тодорова първо ще гостуват на Клиниката по детски болести на Университетска болница „Александровска“. Концертът ще е в чест на 135 години от създаването на болницата и е част от отбелязването на 80 години БНР „Властелинът на ефира“. След като изпеят няколко песни заедно с малките пациенти, децата ще рисуват, моделират, апликират – всеки ще прави каквото може. Всички материали за творбите им са осигурени от Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ - Столичната община.

Детски градини и педиатрични отделения на общинските болници в София ще получат като подарък специалния компакт диск, който „Музикална къща БНР“ издаде.Снимка В „Деца пеят за деца“ са любимите детски песнички – „Песничка за азбуката“, „Кенгуру“, „Цвете мило“, „Дядо Коледа не спал“ и др. Включени са и плейбеците им, както и книжка с текстовете им.

В основата на проекта „Деца пеят за деца“ е музиката, която малките певци на БНР създават през годините. Децата имат невероятното умение да рушат граници и предразсъдъци, докато общуват помежду си, а това става още по-лесно чрез универсалния език на музиката. С гостуванията си в различни болници малките певци от обществената медия ще популяризират любимите песнички за най-малките, ще провокират музикалните дарби и отношение към музикалното изкуство. Всяко болно детенце ще получи и подарък

Финалът на кампанията ще е през май 2015-а г. с голям концерт на група „Радиодеца“. В него ще се включат деца страдащи от различни заболявания и малчугани от детски градини. Изложба ще покаже най-добрите творби, изработени при гостуванията на певците от новите им приятели. Ще бъдат организиран и търг средствата, от който ще бъдат предоставени на фондове за лечение на деца. Останалите произведения на изкуството ще бъдат дарени на лечебни заведения, за да станат болничните стаи на дечицата по-цветни и да провокират усмивките им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!