Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Христо Ботев" на БНР с нова будителска инициатива

Снимка: Булфото

В навечерието на 1-ви ноември – Денят на народните будители и празник на програма „Христо Ботев“ на БНР, в ефира на сутрешния блок „Нашият ден“, бе обявена новата будителска инициатива на екипа на националната програма за култура – запазването на къщата-музей на големия български поет Пейо Яворов.

Искаме да направим популярна идеята за възстановяване на къщата – музей на Яворов в София. Това е сложен и заплетен казус. Почти всеки ден минавам покрай тази къща, която всеки момент може да рухне. Времето минава изключително бързо, отиват си ценни хора и ако ние не пазим паметта и историята си ще бъдем загубени като нация. Вярно е, че сме бедна държава, но не мога да разбера защо на творческата интелигенция – поети, музиканти, художници се гледа някак като на втора ръка хора. Предлагам да събудим хората, да ги призовем да  подкрепят каузата ни, защото не бива мястото, където Яворов е живял да рухне. Да, днес София се превръща в модерен град, но най-важна е историята на града ни. Тази наша инициатива обявяваме като кауза на програма „Христо Ботев“ и съм сигурен, че тя ще бъде успешна, заяви Стефан Димитров, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР.

За 13-и пореден път бяха връчени годишните награди „Златният будилник”. Националната програма за култура, музика и образование в българския радиоефир отличи журналисти и сътрудници, които с всеотдайна работа и будителски дух продължават започнатото преди 80-години от Сирак Скитник.

Тази година носители на отличието в различните категории са:

Музикалният редактор Пламен Петров - за ярко професионално присъствие в програма "Христо Ботев".

Екип "Радиотеатър" - за високи творчески постижения и във връзка със 75-годишнината му.

Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" - за високи творчески постижения и във връзка с 80-годишнината му.

Арт-сдружение "Медиум" - за ползотворно медийно партньорство.

Звукорежисьорите Валя Момчилова и Марина Димова - за висок професионализъм.
 
В рамките на церемонията бе отбелязан и първия рожден ден на клуб „Приятели на програма „Христо Ботев“. Журналистите от националната програма за култура на БНР вече имат утвърдени традиции в общуването очи в очи със своите слушатели – приятели, които и тази година бяха сред очакваните скъпи гости на радиопразника.  Снимка
 

Маестро Стефан Димитров изтегли в ефира на сутрешния блок „Нашият ден“ името на щастливеца – член на клуба „Приятели на програма „Христо Ботев“, който спечели наградата „Един ден в БНР“.  Това е Николай Петров от Пловдив, който е дългогодишен работник, вече пенсионер.

Радионаградите „Златен будилник“ бяха връчени на спектакъл в Първо студио на БНР, където в изпълнение на вокална група "Спектрум" за първи път прозвуча песента, посветена на 80-годишнината на Националното радио, създадена от композитора Стефан Димитров и поетите Александър Петров и Иван Тенев.

Гости на тържеството бяха членове на клуба „Приятели на програма „Христо Ботев” от цялата страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!