Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР показва най-дългата коледна картичка

Българското национално радио показва най-дългата коледна картичка, която е кандидат за книгата на рекордите „Гинес“.  Идеята и изработката й са дело на ученици от 143 ОУ „Георги Бенковски“, град София. Стотици детски невероятно красиви рисунки са разположени в централното фоайе на БНР.

Проектът стартира през 2012 г. Първоначалното намерение е върху бракувани хартиени ленти с дължина 70/30, да бъдат създадени творби на ученици. Преподавателят по изобразително изкуство Виолин Неделчев поставя задача на възпитаниците си да пресъздадат своята Коледа, да покажат в сюжети един от най-големите християнски празници - Рождество Христово и свързаните с него  семейни традиции, да направят своя портрет на любимия Дядо Коледа.

Официално изработването на най-дългата Коледна картичка започва през месец ноември 2012 година. Първите 300 метра от нея са аранжирани и показани  в Националния военно-исторически музей през декември същата година.  Втората част децата изработват през ноември 2013, а рисунките гостуват през последния месец на годината на Столична община и районната общинска администрация в кв. „Подуяне“, където се намира школото. Тази година учениците изработиха и последните 400 метра от своята коледна картичка, които сега БНР показва. Автори на „Магията Коледа“, която ще се превърне във филмова лента с дължина 1 километър, за да бъде оценена от представителите на „Гинес“, са над 1000 ученици от всички класове на столичното училище.

По време на официалното откриване на експозицията „Магията Коледа“, директорът на 143-то ОУ „Георги Бенковски“ Ирена Дойчинова благодари на екипа на БНР и лично на Михаела Божидарова – Изпълнителен директор на обществената медия, че подкрепят проекта и кандидатурата на творбата за  книгата на рекордите „Гинес“. Радваме се, че програмите на БНР отразиха етапите от творческия процес и разпространяваха  в българския ефир вълшебството на красотата, любовта и добротата. Посвещаваме нашето произведение на изкуството и в чест на 80-годишнината на БНР.

На откриването на експозицията „Магията Коледа“ присъстваха Галя Горанова /МОН/, Милена Тодорова /РИО София-град/, ученици, преподаватели, представители на медиите.

Детските рисунки ще гостуват в БНР до края на месец януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия