В БНР изложба разказва за руни и храмови пози

Николай Стайковски (вдясно) пред едно от платната си

Мраморното фоайе на Българското национално радио отново е картинна галерия за изложба на Николай Стайковски. Художникът показва картини от цикъла си „Рунически послания“ „Орфистази”. Творбите са ярки, запомнящи се и разнообразни, с богата фактура и цвят, изпълнени със специфична маслена техника.
Възпитаникът на Академията за изящни изкуства във Варшава смята, че картините му от цикъла „Рунически послания” са както предмети на красотата, на изкуството, на силата. Някои платна представляват имена на конкретни лица, транскрибирани с рунически знаци и допълнени с подходящите за тях символни послания.
Руните – тези ъгловати, загадъчни форми, гравирани или изрисувани върху дърво, камък или лични вещи, са таен код, който по мистериозен начин освобождава сила, помагаща да се изяви желаното, ограничаваща вредните влияния или разкриваща нещата, които бъдещето съдържа.
Картините от цикъла „Орфистази”  (храмови пози) са вдъхновени от блестящата материална и духовна култура на неолита и халколита. Тогава -  преди 7 хилядолетия, по нашите земи се е развивала една изключителна цивилизация, изпреварила с хиляди години Анатолия, Микенската и Минойската култури, както и Старото Египетско царство.
Творби на Николай Стайковски се намират в Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ХГ „Илия Бешков”, Историческия музей в Плевен и други институции и частни колекции в Европа, Азия, Америка. Творецът има множество индивидуални изложби (графика, живопис, пластика, хепанинг) .
Експозицията може да бъде разгледана в Мраморното фоайе на БНР до 12-и юни.