Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР със супермодерен мултимедиен бус

Българското национално радио има нова свръхтехнологична и модерна придобивка – мобилен студиен комплекс. Мултимедийният бус е за музикална продукция, за постпродукция и за директно излъчване.

Това е автономен студиен комплекс, отговарящ на всички съвременни изисквания за качество и бързина. В него има студио за звукови интервюта с до трима участници и техническа апаратна с два автономни източника на захранване с модерна система за климатизация. Цифровият му звукосмесителен пулт (система 5.1) е с 40 автоматични фейдъра (плъзгачи-потенциометри). Хардуерната и софтуерната му система дават възможност за многоканален запис и смесване на звука и работа с над 128 канала. Има звуков мониторинг за система 5.1 съраунд звук, както и пълен комплект от периферни устройства за ефекти, честотна и динамична обработка. Финализиращите му устройства са за формат стерео и 5.1. 

Цифровият звукосмесителен пулт

Радиобусът разполага с богат набор от висококачествени микрофони и стереомикрофонни комплекти за запис на различни видове музикални инструменти и вокали. Бусът разполага с аудио- и видеокомуникационни връзки между членовете на екипа и мястото на събитието. Съвременните комуникационни системи – IP, 3G, ISDN, POTS, ще улеснят излъчванията на директни предавания за всички програми на БНР.

Студиото в мултимедийния бус

За тези, за които техническите параметри на радиобуса не говорят на разбираем език, това означава, че мобилните екипи на БНР вече ще могат да предложат висококачествен, многоканален запис на звук не само от студията, откъдето досега единствено се осъществяваше. Качеството на крайната продукция ще е на ново съвременно ниво.

Първото излъчване от новия радиобус ще е от Празниците на изкуствата "Аполония 2015" от Созопол от утре – 28-и август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!