Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР с две премиери за началото на годината

В първата си изява за 2017 година – на 13 януари от 19.30 ч. в зала "България", Симфоничният оркестър на БНР с диригент Росен Гергов ще представи две премиерни творби. Това са увертюрата на "Али Баба" от Румен Бояджиев - син, част от работата му към едноименната детска оперета, и Frozen in time за маримба и оркестър от Авнер Дорман, изпълнено от младата перкусионистка Василена Серафимова. Програмата ще завърши със Симфония № 5 на Лудвиг ван Бетовен.

Солистката Василена Серафимова е първaта нашa перкусионистка, завършила Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Още от детска възраст започва да печели награди и призове от престижни международни конкурси по света. Дебютният ѝ компактдиск излиза през 2012 г. в Париж, издаден от Integral Classic.

Увертюрата към детската оперета "Али Баба" е най-новото концертно произведение на Румен Бояджиев-син. Издържана в оркестровия дух на холивудската "Златна ера" от 40-те и 50-те години на XX век, тя представлява своеобразен увод към така популярната детска приказка, която композиторът обещава, че скоро ще се превърне в завършено музикално-сценично произведение.

След успеха на първата оперета от този цикъл – "Малката кибритопродавачка", "Али Баба" е продължението на замисляния от автора триптих по едни от най-известните детски приказки. Остава реализацията на "Снежната царица" по Ханс Кристиан Андерсен.

Целта на този цикъл е да възвърне интереса към оперетата в класическия ѝ смисъл, представяйки на детската аудитория произведения, написани на базата на класическата вокално-оркестрова форма. Триптихът цели да възпита у децата вкус и сетива за музикално-сценичните изкуства като цяло, нещо, от което те определено имат нужда в съвременното общество, казва Румен Бояджиев-син.

Симфония № 5 на Лудвиг ван Бетовен, една от най-изпълняваните и любими симфонии, ще прозвучи за финал на концерта на 13 януари, петък, от 19.30 часа в зала "България".

Билети могат да бъдат закупени на касата на "Cantus Firmus" в зала "България", Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" 4) и в мрежата на ticketsbg.com.

Галерия