Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Бинар излъчва откриването на уникалната „Елбфилхармони“ в Хамбург

През стрийма на радио Бинар  www.binar.bg  днес феновете на класическата музика и България ще могат да проследят на живо откриването на „Елбфилхармони“ – уникалният  концертен комплекс на Хамбург, в който бяха вложени 789 млн.евро. Комплексът, разположен на 4000 кв. м. площ включва голяма зала за 2100 зрители, камерна зала с 550 места, още една камерна зала, петзвезден хотел, ресторанти и конферентен център.

Впечатляваща сграда се състои от старинен пристанищен склад и стъклена надстройка. С огромните стъклени вълни по покрива на „кристала“, сградата наподобява айсберг, доплувал по във водите на Елба. Проектът на знаменитото швейцарско архитектурното бюро Herzog & de Meuron, създало музея Тейт (Таte) в Лондон и на олимпийския стадион в Пекин, разделя старата тухлена част и новата стъклена конструкция с балкон, издигнат на 30 метра над земята. Отдалече той  изглежда като поставка, върху която стои „кристалът“. Разработката на акустичните системи на трите зали е дело на известния японски инженер Ясухиса Тойота. За първата половина на 2017 г. в концертния комплекс са планирани над 200 концерта.

Сградата вече е достъпна за туристите, а официалното откриване на концертния комплекс е днес, 11 януари.

Под диригентството на Томас Хенгелброк ще свири Симфоничния оркестър на Северногерманското радио. Програмата  включва произведения на немския композитор В. Рим (носител на редица отличия като наградата „Гроумайер“), Бетовен, Кавалиери, Либерман, М. Преториус, Месиен и Вагнер. Събитието ще сложи началото на триседмичен фестивал, който ще се следи по NDR ТV и NDR Kultur radio в Германия.

У нас може да гледаме стрийма от откриването „Елбфилхармони“  от 19.30  часа днес, 11 януари 2017 г.

Ето и директен линк към стрийма в Бинар - http://binar.bg/54787/grand-opening-of-elbphilharmonie/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!