Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Честит рожден ден, Моцарт" и за децата в БНР

На 26 януари - ден преди 261-вия рожден ден на Волфганг Амадеус Моцарт, в Първо студио на БНР ще влязат над 150 деца за концерта „Честит рожден ден, Моцарт“ от Образователната програма на „Музикална къща БНР“. Интересът към великия композитор е подсилен от уникалната възможност за среща със световноизвестния виолончелист Миша Майски и диригента Александър Земцов, които ще излязат на сцената в зала „България“ с радиосимфониците този петък. Местата за концерта от Образователната програма се изчерпаха още през миналата седмица.

Децата ще чуят запомнящи се истории за Моцарт, ще се запознаят с неговото творчество и ще разберат как се свири на цигулка, виола, виолончело и контрабас.

Музикантите от Симфоничния оркестър на БНР са измислили интересни и забавни начини да представят работата си. Децата ще получат първия си урок от едни от най-добри инструменталисти в България.

Екипът на Образователната програма на „Музикална къща БНР“ е подготвил и малки изненади за своите посетители. Идеи за тях са взаимствани от диригента Александър Земцов. Познатият у нас с изпълненията си на виола музикант, който сега ще дирижира симфониците, има опит с музикални образователни детски програми в Лондон. Творецът споделя, че това е една от най-важните дейности на нашето време, за да могат децата да получат информация, да имат възможност за избор и да се запознаят с красотата на класическото изкуство: 

Една от най-любимите ми личности на 20 век – Паул Хиндемит - композитор, диригент, органист, пианист, новатор, политическа и културна личност, отправя едно голямо послание към всички европейски държави след Втората световна война. В музикална статия той пише, че многобройните университети, концертни и оперни зали не могат да функционират без да се правят повече школи за деца. Това е актуално и днес. Аз също смятам, че трябва да даваме повече информация на децата. Те имат нужда да разбират музиката още преди да стъпят в училищата, университетите и концертните зали. Да се слушат репетициите и да се запознават с музикантите е едно добро начало. Когато свирих с Лондонската филхармония, ние правехме по 4 концерта в годината за деца. Концертите бяха много шумни, но забавни и интересни дори за музикантите, които усещаха енергията на децата и огромното им любопитство, което отсъства при възрастните хора. Трябва да се дава избор на децата и за това образователните програми са много важни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!