Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и "Музикаутор" постигнаха споразумение

Снимка: Борис Димитров

От днес, 24 февруари 2017 г., в ефира на програмите на Българското национално радио отново звучи музика от репертоара на „Музикаутор“ след оттеглянето на забраната от страна на сдружението за колективно управление на авторски права. Предстои сключване на договор между БНР и „Музикаутор“ след направени отстъпки и от двете страни.
Решението на Управителния съвет на БНР за сключване на договор е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации. Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория.
В резултат на наложената забрана от страна на „Музикаутор“, от началото на годината Българското национално радио излъчва само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори. Огромната подкрепа на авторите е очевидно доказателство колко значима е ролята на общественото радио, за да може българската музика да достигне до своята публика и колко е важна връзката със слушателите на националното радио за всички музиканти.
Българското национално радио благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация. Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио. Българското национално радио благодари на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност.
Българското национално радио сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за неправомерните действия на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. Общественото радио ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора за колективно управление на авторските права.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!