Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантливата Лия Петрова ще е солист на първия мартенски концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Носителката на Първа награда от престижния конкурс “Карл Нилсен” (Дания) за 2016 г. Лия Петрова ще е солист на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 10 март (петък) в зала “България” от 19:30 ч. с диригент Росен Гергов. В програмата са включени произведения от Мирослав Данев - Пасакалия и Токата, Симфония № 7 от Сергей Прокофиев, като и Концерт за цигулка и оркестър от Карл Нилсен – емблематичния датски композитор, диригент и цигулар, чието име носи един от най-престижните инструментални конкурси в света. Именно тази надпревара покори миналата година Лия Петрова в десетото му издание с виртуозно изпълнение на изключително трудния Концерт за цигулка от Нилсен, написан през 1911 година.

Лия Петрова, която сега е на 26 години, започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Само след две години тя концертира с различни оркестри. Възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков" в София, на 8 години тя получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. На 11 г. е приета в Hochschule fur Musik und Theater в Рощок. На 19 г. става студентка в Queen Elisabeth Musik Chapel в Брюксел. Учебното заведение ѝ предоставя уникалната възможност да свири на оригинален италиански инструмент Matteo Goffriller, изработен през 1690 година. Снимка

През 2011 г. Лия е поканена да вземе участие в концерт, част от сериите от камерни концерти „Марта Аргерих и приятели” в Атина, на който свири заедно с Марта Аргерих, Рено Капусон, Юри Башмет и Миша Майски. Цигуларката взема участие и в редица от най-известните музикални фестивали в Европа, сред които са Progetto Martha Argerich, Festival de Radio France в Монпелие и Musica Mundi Festival в Белгия.

Лия Петрова печели редица награди от конкурси, сред които са "Тибор Варга" в Сион (Швейцария), "Луи Шпор" във Ваймар (Германия), "Вацлав Хумел" в (Хърватия). През 2015 г. след участие на Немския национален конкурс е поканена да стане част от изпълнителите-солисти на Deutscher Musikrat.

Билети на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България”, Рекламно-информационния център на БНР, бул. “Драган Цанков” № 4, както и в мрежата на ticketsbg.com. Вход свободен за ученици от музикалните училища, студенти от НМА „Панчо Владигеров“ и АМТИИ - Пловдив срещу показана ученическа или студентска карта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!