Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80-годишнината от рождението на Надка Караджова ще бъде отбелязана с концерт на 15 март в Първо студио на БНР

80-годишнината от рождението на голямата българска народна певица Надка Караджова ще бъде отбелязана с концерт на 15 март от 19.30 ч. в Първо студио на БНР. По инициатива на народната певица Светла Караджова, в  Българско национално радио ще прозвучат песни от Филип Кутев, Георги Андреев, Николай Кауфман, Стефан Драгостинов, Коста Колев и др. В концерта ще вземат участие младите носителки на стипендия „Надка Караджова“ Соня Ковачка, Анна Асенова и Яница Боянова в съпровод на оркестър на ансамбъл „Бобовдоб“. Гостите ще чуят създадения от Надка Караджова квартет „Славей“, а също мъжкия вокален квартет „Светоглас“ и оркестър „Щуромаке“. Концертът е със специалното участие на женски хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева.

Стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, над 300 солови народни песни, 27 албума и над 13 500 концерта са част от незабравимото наследство на Надка Караджова. Едва 16-годишна тя става част от Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, в който пее в продължение на 40 години. През 1978 г. нейната песен „Заблеяло ми агънце“ печели наградата на радиоконкурса на ВВС-2.  През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова основава квартет „Славей“, с който изнася концерти в България и по света. През 1994 година заедно с диригентката Ваня Монева създават хорова формация "Космическите гласове на България".

През 2009 г. Надка Караджова участва в записа на диска „Магията на Мадара“ с изпълнения на най-известните български народни певци, Теодосий Спасов и Оркестъра за народна музика на БНР, осъществен в Голямата мадарска пещера и издаден от Българското национално радио.

Билети за концерта можете да намерите на касата на Рекламно-информационен център на БНР, бул. "Драган Цанков" №4, в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com. За ученици и пенсионери билетите са с 50% намаление, а входът свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Панчо Владигеров" и АМТИИ – Пловдив, срещу показана ученическа или студентска карта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!