Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен концерт на Детския хор на БНР

| обновено на 21.03.17 в 12:13

„Тези български деца пеят като ангели!...“, „Музикални посланици на целия свят!“, „Удивителен ансамбъл от световна класа!“ – това са само част от заглавията в чуждестранната преса, които отразяват блестящите успехи на Детския хор на БНР по света. Съставът е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали,а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата “Посланик на европейската култура”.

Тази година се навършват 57 години от  онзи първи пролетен ден през 1960 г., когато Маестро Христо Недялков създава своя великолепен хор и който дирижира до  2013 г. Оттогава  до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на акад. Недялков –  Венеция Караманова. Под нейно ръководство Детският радиохор не само съхрани и продължи създадените преди половин век традиции, но и разшири творческите си търсения, обогатявайки репертоара с авторски обработки на музикални произведения от различни музикални жанрове- от класика, през автентичен фолклор, джаз, рок и американски  спиричуъл.

Традиция стана на пролетните концерти на хора, отбелязващи рождения му ден, да гостуват известни български музиканти и оперни певици, започнали пътя си именно в редиците на Детския радиохор. Тази година почетен гост е примата Ина Кънчева, която от години гради успешна солова кариера в Хановер, Германия, но винаги с радост се отзовава и се връща в България, за да пее с любимия си хор.

Във втората част на концерта към децата ще се присъединят и виртуозите от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров. Под техен съпровод  ще бъдат представени  известни произведения и арии от Хендел, Моцарт, Делиб, Григ, както и специално създадени за концерта и Детския радиохор авторски аранжименти на класически пиеси. Ще бъде спазена и още една наложила се традиция – Детският радиохор да поднесе като своеобразен музикален подарък специално написана за състава българска пиеса. Тази година това е една игрива музикална „Закачка“ от композитора Вячеслав Кушев, пресъздаваща любимата детска игра „Криеница“.

На концерта в зала „България“ от 19.00 ч. на 21 март публиката ще чуе и още много обичани песни от богатия репертоар на хора, които ще допълнят неповторимата пъстра картина, събрала музикални цветове от Европа до Азия.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!