Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брукнер за деца? Мисия възможна!

7
Снимка: Ани Петрова, БНР

Поредният образователен концерта за деца на Музикална къща на БНР показа, че малчуганите от 5 до 10 години не просто харесват класическата музика, но слушат с отворена уста симфония от Антон Брукнер. Е, не всички – някои  дирижират от място.

В навечерието на последния мартенски концерт  на радиосимфониците, деца от предучилищна и ранна училищна възраст бяха на гости в Първо студио на БНР, където научиха  вълнуващи  неща за музиката -  като това какъв е тайният език на музикантите и как те разбират диригента без думи. Заедно с музикалния експерт Петя Цветанова най-малките играха на въображаем оркестър, превръщайки се в цигулки и духови инструменти, а по-големите  научиха от Десислава Маркова  интересни неща за органа  и  за това, кои известни композитори са написали точно 9 симфонии – разбира се, Бетовен и Брукнер. За два от духовите инструменти – флейта и фагот разказаха Яна Михайлова и Мария Черноокова от Симфоничния оркестър на БНР.

И след историите за вълшебната флейта, за ниските и високи тонове, децата слушаха част от  репетицията на Симфония №3 на А. Брукнер, която на 24 март ще прозвучи в зала България под диригентската палка на Леополд Хагер. В концерта ще се усети силната „австрийска връзка“ между композитор и диригент. Класикът Брукнер е роден през 1824 г. близо до австрийския град Линц. Диригентът Л. Хагер - през 1935 г. в Залцбург. Неговата блестящата кариера се свързва с основно с оперите на Моцарт, Хендел и Глук, чиито записи са  многократно преиздавани. Той обаче е ветеран и в представянето на големи чисто инструментални произведения, свързани основно с Моцарт и композиторите на 19 век. Отдадеността му на тази музика днес беше почувствана и от малките слушатели, които чуха как диригентът изпява партиите на отделни инструменти и  майсторски извайва звукът на оркестъра.

Срещата на софийската публика с Леополд Хагер, Милена Моллова и Симфоничния оркестър на БНР е в петък, 24 март. А следващата среща на  децата с вълшебния свят на музиката в БНР е на 6 април със Смесения хор и Симфоничен оркестър на БНР.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия