Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три поколения от българския ъндърграунд с „Аларма Пънк Джаз“ в БНР

Радио фестивалът „Аларма Пънк Джаз“, организиран от програма „Христо Ботев“ на БНР, с подкрепата на Радио Бинар и Музикална къща БНР, събира на една сцена три поколения от българския ъндърграунд. В храма на музиката – Първо студио на Националното радио, на 3 април 2017 г. от 21.00 ч. ще звучат „Две купета“, Rosenquarzexpress & Alexander Kyd.

„Две купета“ се завърнаха на българската ъндърграуд сцена само преди половин година (след 20-годишна пауза, с албума Lost & Found) и ето, че вече са на прага да запишат втори албум (ако следваме новото им летоброене, според старото им ще е пети). Това ще е дебютно изпълнение на голяма част от пиесите от предстоящия им албум „Това е Илюзията“. Камерна идеологическа музика, пост-пънк с единия крак в класическата музика, с другия в електрониката, хипнотизиращи минималистични текстове, пулс… Едва ли има нужда да описваме какво са подготвили Виктор Маринов и Борис Лазарков (отново с гост Ива Сторк).

Rosenquarzexpress е проект на Илияна Бешкова (китари, глас, лупъри, дръм-машини), набрал скорост през последните пет години с множество участия по малки и големи сцени основно в България и Германия, но също така и в Прибалтика, Русия, Чехия, Словакия, Гърция и др. Жанрово съчетава елементи от поп-музиката с мрачни китарни рифове, кога по-блусарски, кога по-даркуейвърски. Като солов музикант и в трио, все под името Rosenquarzexpress, Илияна Бешкова е свирила на една сцена с групи и музиканти като No Joy, Dirty Beaches, Hugo Race Fatalists, Zea, Monozid и др. От тази зима работи в съвместни турнета с лейбъла IceCreamDisco на инди-дарк музиканта и продуцент Алекс Келман. Снимка

Alexander Kyd, или Александър Василков от „Дружба”, който е специален гост на събитието, е сред най-самобитните и оригинални български инструменталисти от новото поколение. Автор е на два албума за акустична китара – Western Plans (2011) и Live At Forum Station (2014), записани и издадени в Дания, където допреди няколко години живееше и самият той. Сигурно е трудно да си представите музика, която звучи в най-добрите традиции на композиторите минималисти, с щипка филмов оттенък, нещо като Рене Обри, но с една по-голяма тревожност и вътрешно напрежение, музика на моменти тиха и медитативна, която живееше за няколко години, посредством автора си… в копенхагенското метро. Там е записван и вторият албум на Alexander Kyd – на станцията „Форум” – на два канала: единия, записващ китарата, а втория – разговорите и шумовете в метрото: същинска радиопиеса. В Първо студио на БНР той ще представи кратък откриващ сет с нови пиеси за електрическа китара.

Билети в мрежата и на касите на Eventim и в „Дюкян Меломан“ http://www.eventim.bg/bg/bileti/dbe-kupeta-sofi-studio-1-na-bnr-459494/event.html- 8 лв. (предварителна продажба), двама за 12 лв. (предварителна продажба) и 10 лв. (на входа преди концерта).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия