Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР трогна публиката в Черна гора

Снимка: БНР

Оркестърът за народна музика на БНР постигна грандиозен успех в XV издание на фестивала "А Темпо" в черногорската столица Подгорица. Той беше единственият фолклорен състав във форума за класически и камерни състави и джаз оркестри. Концертът на българските музиканти под диригентството на Димитър Христов се състоя в третия ден на фестивала пред препълнена зала. Специални гости бяха черногорският министър на културата, спорта и медиите, българският посланик Младен Червеняков и голямо представителство от дипломатическия корпус в страната.

Снимка"Оркестърът от солисти", както бяха наречени музикантите от ОНМ на БНР в черногорската преса, изпълни виртуозна програма. В нея всеки един от артистите се представи със солово изпълнение. При първите три произведения подгорската публика опознаваше състава и с интерес поглъщаше всяка следваща пиеса. 

След изпълнението на авторското произведение "Пролетна рапсодия" на китариста от Оркестъра за народна музика на БНР Николай Антов, в която композиторът беше и солист, публиката в залата избухна в силни аплодисменти и възгласи. С всяко следващо изпълнение и солова партия на музикантите публиката ставаше все по-възторжена.

СнимкаОсвен инструментални творби диригентът Димитър Христов беше подбрал няколко български народни песни, в които като солистка се изяви Валерия Момчилова. Младата народна певица изигра образите в песните с изключителен артистизъм и спечели бурни овации от публиката. Хората в залата бяха истински докоснати и поласкани от първия бис, който нашите музиканти бяха подготвили за тях. С изпълнението на известната черногорска песен "Йощ не свиче руйна зора" Валерия Момчилова, Димитър Христов и Оркестърът за народна музика на БНР просълзиха публиката в залата. Последваха още два биса, които бяха достоен завършек на този силен концерт.

Българската публика може да се наслади на виртуозността на Оркестъра за народна музика на БНР на 21 април 2017 г. в столичната зала "България" с концерта "Ритъмът на Балканите".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!