Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Велев: Дигиталното радио е бъдещето

Генералният директор на БНР за 23-тата годишна Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия

| обновено на 05.05.17 в 15:47
4
Радиокомитетът на EBU с участие на представителя на БНР Албена Миланова /дясно,горе/
Снимка: EBU

„Мисията на общественото радио в света на постистината“ бе темата на 23-тата годишна Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), чието тазгодишното издание се проведе на 3 и 4 май в Пилзен, Чехия. В работата на Радиоасамблеята взеха участие генералният директор на Българското национално радио Александър Велев и директорът на дирекция „Международно сътрудничество“ на БНР Албена Миланова, която бе преизбрана за трети мандат в Радиокомитета.
Това е висока оценка за България и за работата на Българското национално радио, подчерта Александър Велев.


Радиоасамблеята на EBU е важен форум, който дава възможност на обществените радиоорганизации в Европа да обменят опит и заедно да търсят отговори на предизвикателствата в променящия се свят. Темата за постистината вълнува все по-често медиите и публиката в постинформационното общество на конфликти, кризи и тероризъм, в което всеки чрез социалните мрежи може да създава и разпространява съдържание, за което не носи отговорност. Ролята на обществените медии е именно да осигурят на обществото достоверна и обективна информация, като я проверяват. Дискутирахме и дали обществените медии трябва само да осигуряват, или да интерпретират тази информация през обществения интерес, каза Александър Велев.

Радиоасамблеята обсъди привличането на младежка аудитория, както и практически решения за предлагането на висококачествено и многообразно съдържание с ограничени ресурси. Специален акцент в дискусиите бе поставен върху социалните мрежи и средствата, чрез които радиото излиза от линейното и преминава към дигиталното разпространение.

Начинът, по който Радиото може да изпълнява обществените си функции при тенденцията за все по-намаляващи средства, е основно в начина на разпространение, каза Александър Велев и поясни, че има много голяма разлика в разходите при линейно и дигитално излъчване, а дигиталното радио (DAB+), освен по-евтино, е много по-качествено. Велев припомни, че в програмата си за 2017 г. Българското национално радио е заложило начало на експериментално DAB+ разпространение в София. Така на една честота ще може да се излъчват няколко програми, насочени към различни групи от аудиторията – например за класическа, народна или джаз и поп музика. Дали това ще се реализира обаче зависи от нашите партньори и регулативни органи - СЕМ и КРС, както и от желанието на частните радиостанции да преминат към този начин на излъчване. Дигиталното радио е бъдещето и за нас, и за всички членове на Европейския съюз за радио и телевизия, обобщи генералният директор на БНР.

През 2016 г. Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) реализира:  

Музикален обмен на 2 064 класически концерти и оперни спектакли, 435 рок и поп събития, 311 джаз концерти, 153 фолклорни събития, някои от тях излъчвани едновременно в 40 различни държави.

Традиционният тридневен фестивал Eurosonic в Грьонинген представи изгряващите поп и рок звезди от 26 държави-членки, включително българската група „Der Hunds“.

Фондът за иновации на EBU одобри първите четири технически проекта (на Белгия, Словения, Чехия и Великобритания).

Новата инициатива RADIOHEADS за споделяне на опит в създаването на нови аудитории и привличане на младежката публика организира срещи на младежки радиостанции.

За първи път се проведе музикално проучване за интересите на аудиторията, което да помогне на членовете на EBU в определяне на приоритетите.

Създаде се домейнът dotRADIO за радиостанции и организации, свързани с радиооборудване и разпространение в интернет пространството.

Честването на Световния ден на радиото от EBU Associat за първи път бе домакинствано от Китай и ShanghaiMediaGroup.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия