Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Двуглас“ в ефира на „Хоризонт“

На 7 май, в първият ден след Гергьовден, стартира ново фолклорно предаване на програма „Хоризонт“ – „Двуглас“. В неделя от 14 до 16 ч. водещите Ива Валентинова и Ева Валентинова ще разтворят пред слушателите пъстрата палитра на българската народна музика  – от изворния фолклор до съвременната ѝ интерпретация от възпитаници на професионалните музикални школи и специализирани училища. „Двуглас“ ще ни среща с майсторите във фолклора и техните ученици, с наши и чужди изпълнители от различни точки на света, с  фолклористи, етнографи и етномузиколози.

Новото предаване ще бъде плод на общото усилие на музикалните редактори от  програмата. В него Юлия Цанкова ще ни среща с интересни изпълнители и групи от страната, а  от Цвети Радева ще научаваме за най-значимите събития на фолклорните сцени по света. В различните рубрики ще следим фолклорния календар от България и света, находки от словесния фолклор и  предложения, които слушателите имат за избора  на участници в предаването. В класацията „Фолклорно минало в бъдеще време“ ще бъдат представяни  съвременни интерпретации на стари познати мелодии, за които слушателите ще  гласуват по телефона или интернет.

 И накратко за водещите на премиерното предаване, които ще слушаме всяка неделя:

Ева и Ива Валентинови са възпитанички на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – град Котел  и на СУ „Климент Охридски“. Занимават се с фолклор от деца. Родени в сърцето на Граово, те интерпретират звученето на граовската музика през тяхната музикална подготовка. Убеждението им е, че собственият поглед на младите изпълнители е надграждане на фолклора, което спомага за неговото  съхранение.  

Още от началото на певческата си кариера Ева и Ива печелят множество награди, сред които първо място в конкурса на Българско национално радио „Млади фолклорни таланти“. Години по-късно, през 2012 г., двете вече са водещи на музикалната класация „Млади фолклорни таланти“ и предаванията ”Музикална шарения” и „Двуглас“ на програма „Хоризонт“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!