Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио София представя столицата от началото на ХХ век в аудиоизложба „Звук като картина“

В Деня на Европа архивни записи от „Златния фонд“ на Българското национално радио представиха гласовете на емблематични фигури от културния и обществен живот на столицата в началото на ХХ в. „Това са онези българи, които смело можем да наречем европейски интелектуалци. Те не са само история и глас от миналото, а са източник на истинска гордост и вдъхновение и днес,“ каза Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ на Столична община.

Директорът на Радио София Светослав Костов каза, че аудиоизложбата за първи път представя интерактивно автентични записи от „Златния фонд“ на Българското национално радио, правейки ги достъпни за родната публика и чуждестранните гости на столицата. Във фонда се съхраняват  над 15 000 звукови единици -  музика от всички жанрове, интервюта със значими личности от всички сфери на обществения живот, репортажи. Заместник-директорът за Регионалния исторически музей – София арх. Борис Чилев, подчерта, че това е първата техническа инсталация в експозицията. 

Гостите на аудиоизложбата чуха най-стария запис, съхраняван от  „Златния фонд“ на Българското национално радио - „Българско хоро “ от Алоис Мацак от 1897 г. Грамофонната плоча със записа на хорото е издадена в Хановер, но е първият продукт на български изпълнители – в случая Лейбгвардейския на Н.В. Ескадрон. В празничния ден присъстващите изслушаха и най-стария запис на българския химн, все още като популярна народна песен в изпълнение на Петър Райчев. Запис на Елисавета Багряна, разказваща с много обич за родния си град, обрисува колоритната, наситена с много емоции, атмосферата на столицата.

Още гласове на интелектуалци и общественици от началото на ХХ в. могат да бъдат чути в аудиозложбата „Звук като картина“ в Регионален исторически музей – София до края на август 2017 г.

Проектът е финансиран по Програма "Култура" на Столичната община.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия