Деца ще рисуват музика

„Разходка“, „Къщичката на баба Яга“, „Врява на децата след игра“… частите от цикъла „Картини от една изложба” на М. Мусоргски са едни от най-образните и запомнящи се пиеси за пиано в историята на класическата музика. Оркестрирани от Морис Равел, днес те звучат в концертните зали по целия свят.  „Картини от една изложба” бъдат изпълнени на 19 май от Симфоничния оркестър на БНР в зала „България“, заедно със световната премиера на “Тротоарен вихър” под диригентството на неговия автор – Виктор Илиев.

Ден преди това обаче, първи слушатели на тези творби ще бъдат децата, участници в Образователната програма на Музикална къща на БНР. Този път те не просто ще научат да разбират музиката и  картините, които тя създава, но и ще рисуват. С участието на учениците на Виолин Неделчев от 143 училище в София -  „Георги Бенковски“ след образователната програма ще бъде организиран своеобразен пленер. В него те ще създъдат своите „картини от една изложба“, вдъхновени от музиката. Рисунките ще бъдат с тематика, взета от частите на произведението -  може би „Гном“, „Стария замък“ или пък „Къщичката на Баба Яга“ и „Танца на малките пиленца“ и т.н

Всеки концерт от образователната програма има за цел да доближи  и създаде интерес у децата  към света на музиката. Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно.