Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Думи и образи" 2 в Арт салона на Радио Благоевград

За втора поредна година Радио Благоевград е домакин на празника „Думи и образи”, който среща изобразително изкуство и литература, превръща се в мост между поколения. 

В Арт салона свои произведения представят трима млади автори Антонина ГеоргиеваПеньо Иванов и Алекс Николов, а представителите на по-зрялото поколения, които участват в изложбата са Огнян ГеоргиевИлия Борисов и Валентин Дишев. 

Празникът започна с откриване на изложбата, след което бе представена премиерно книгата на младия Христо Мухтанов "Опити за еволюция". Освен него, свои стихове представиха и младите, но вече разпознаваеми като автори на прекрасна поезия Антонина ГеоргиеваТеодора Тотева и Георги Гаврилов. 

Валентин Дишев обяви лауреатите на Втория конкурс за националната наградата за впечатляващ дюбет в поезията "На слънце време". Тази награда е учредена от Читалище "Биньо Иванов", Методи Панайотов и Национална мрежа "Култура на паметта", съвместно с Национален литературан фестивал ГЛОСИ. Връчва се за втора поредна година, като първата награда бе обявена и връчена в Благоевград, на първото издание на празника "Думи и образи" през месец май миналата година в Арт салона на Радио Благоевград. "На слънце време" се присъжда на млад автор, неиздал книга, с впечатляващ дебют в поезията, като журито следи прецизно дебютните публикации в някои от основните литературни вестници, списания и онлайн издания. Лауретатите на наградата за 2017г. са определени след внимателен мониторинг от страна на журито, в чийто състав влизат доц.Стилиян Стоянов, Аксиния Михайлова, Бояна Петкова, Анна Лазарова и Валентин Дишев. Имената на лауреатите на наградата за 2017г бяха обявени на празника "Думи и образи", плакети и издателски договори ще получат Теодора Лалова, Антонина Георгиева и Наталия Иванова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!