Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на 19 май в концерта на Радиосимфониците

Световна премиера на нова музика и музикални картини от класиката на 19 век са включени в програмата на Симфоничния оркестър на БНР в петък, 19 май от 19:30 ч.

За първи път на сцената на зала “България" ще бъде изпълнено произведението “Тротоарен вихър” под диригентството на неговия автор – Виктор Илиев. В програмата ще чуем още “Картини от една изложба” от Модест Мусоргски/Морис Равел и “Сирени” от Клод Дебюси с участие и Женския хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

“Тротоарен вихър” e новото произведение на Виктор Илиев, автор на редица оркестрови и музикално-сценични произведения. Композитор и диригент, той изучава кларинет в САЩ, композиция и дирижиране в Австрия. Асистира на британския диригент Ричард Хикокс с Радиосимфоничния оркестър на Виена и подготвя съвременни оперни продукции за фестивала “Steirische Herbst” (Австрия). През 2001 г. получава престижната награда и стипендия за композиция „Албан Берг” (2001). През периода 2004-2006  работи като музикален директор на фестивала “Euroculture en Pays Gentiane” (Франция). От 2008 г. гастролира в Германия със своя международен камерен оркестър из цялата страна с изпълнения на нова музика. Сега е музикален директор на “Atlas Symphony Orchestra” и гост-диригент на Националната филхармония в Яш (Румъния).

Определян като един от водещите специалисти в сферата на образователните концерти в Германия, Виктор Илиев ще се срещне и с децата - участници в образователната програма на БНР, ден преди концерта в зала „България“.  

Шедьовърът на М. Мусоргски “Картини от една изложба” (1874 г.) е замислен като цикъл от десет пиеси за пиано, създадени по картините на неговия приятел Виктор Хартман. През 1922 г. Морис Равел прави оркестрацията на творбата и така тя се превръща в предизвикателство не само за всички пианисти-виртуози, но и за диригентите на симфоничните оркестри от световната сцена. Инструменталните цветове, които Равел добавя, насищат багрите и обогатяват цвета на картините.   

Клод Дебюси написва оркестровата композиция “Сирени” през 1899-а. Трите части на произведението също са вдъхновени от поредица от картини, озаглавени "Nocturnes" от Джеймс Абот Уистлър. Дебюси написва следната уводна бележка за творбата: "Сирени" изобразява морето и безбройните му ритми и в момента сред вълните, заслепени от лунната светлина, се чува мистериозната песен на сирените, когато се смеят и предават.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България”, рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4), както и в мрежата на ticketsbg.com.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА “Проф. Панчо Владигеров” и АМТИИ - Пловдив срещу показана ученическа или студентска карта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!