Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EBU: Необходимо е дългосрочно финансиране и независимост на обществените медии

БНР беше домакин на 14-та Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)

Необходимо е дългосрочно финансиране, независимост на обществените медии и минимум 5-6 годишен мандат на генералните им директори. Това са основните изводи от провелата се в София 14-а Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), на която БНР бе домакин. 

Жан Филип Де Тендер, директор „Медии“ в EBU, заяви в „Неделя 150“: Недопустим е всеки опит за вмешателство на управляващите в работата на обществените медии. За създаването на добро съдържание, освен финансирането, е ключова независимостта. Първата ценност в Етичния кодекс на EBU е независимостта. Това означава, че медиите трябва да работят независимо, без външен натиск, бил той политически или икономически.

Де Тендер бе категоричен, че бюджетът винаги е под натиск, което означава, че финансирането на обществените медии също е под натиск. Затова трябва да говорим за дългосрочно финансиране. Например модулът, по който работи Би Би Си, е 10-годишно споразумение с правителството. По този начин медията може да разгърне идеите си и да знае как във времето да разположи новите услуги, които предлага, заяви в ефира на БНР той.

В 14-ата Правна асамблея на EBU участваха над 80 делегати от 40 медийни организации от 27 държави.

Водеща тема в програмата на форума бе "Управлението на обществените медии в цифровизирания свят", която включи презентациите "Цифрови промени в обществените медии" – Жан Филип Де Тендер (EBU), "Добри практики в управлението на обществените медии" – Михаел Вагнер (EBU), "Прилагането на нов модел във Великобритания" – Гарет Бар (OFCOM), "Българският пример" – Милен Митев (БНР).

Ричард Бърнли, директор на Правния отдел на EBU, заяви в "Преди всички" на "Хоризонт", че би искал да види по-адекватно финансиране на обществената медия БНР,  за да може тя да разгърне своите възможности. Мандатите на генералния директор трябва да са минимум 5-6 години, което е стандартна практика. Мандатът трябва да бъде дългосрочен, за да може генералният директор да разгърне плановете и идеите си дългосрочно, а не да работи в съкратени срокове, заяви още Бърнли.

Участниците в 14-ата Правна асамблея на EBU обсъдиха европейската законодателна рамка за дигитализация на медиите и последните промени, засягащи този процес.

Акцент на конференцията беше защитата на информацията и най-вече на личните данни, както и правото на медиите и останалите организации да ги използват.

В Европа наблюдаваме различни модели и различна законодателна рамка, включително и на конституционно ниво. В културно отношение страните също доста се различават. Когато става въпрос за независимост, винаги има какво да се подобри, защото тя не е дадена абсолютно и изначално. 

Има няколко структурни и организационни параметри, за които ние винаги следим много строго. Тук, в България, те са много добре уредени: БНР има независим орган, който отговаря за управлението му, както и редакционни стандарти, чрез които осигурява независимост на новинарския поток и на медийното съдържание като цяло. Според ръководителя на Правния отдел на EBU случаите, в които властта се намесва или се опитва да заплашва медии и журналисти, е нещо, на което медиите винаги трябва да устояват и на което трябва да се съпротивляват.

Дигитализацията и трансформацията на обществените медии се случва навсякъде в Европа, категоричен бе Ричард Бърнли: Тя задължително трябва да се осъществи, за да може обществените медии да останат  в крак с времето. Това е и начинът им да се състезават не само с частните, но и със световните медии. Ние вече със сигурност говорим за глобален медиен пазар, най-малкото заради интернет. Важно е управляващите, в това число и Европейската комисия, да разберат, че обществените медии се нуждаят от поле и ресурс да се разгърнат в тези нови направления и то по начин, който ще им позволи да продължават да имат водеща роля в демократичното общество, в изпълнението на социалните и културните си функции. Затова е важно да не останат на нивото, на което са в момента, и в технологично отношение. Чрез нови платформи и приложения те трябва да отидат там, където са младите хора.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) подкрепи протеста на журналистите в България за свободата на словото. Обществените медии в Европа са гарант за свободата на словото и плурализма. Всеки опит да се атакува независимостта им, е заплаха и за демократичното общество. Вярваме в журналистическите стандарти, които БНТ и БНР отстояват. Отговорност на всяка медия, член на Европейския съюз за радио и телевизия, е да бъде обективна и безпристрастна, пише в становището на EBU.

Приветствия към асамблеята поднесоха генералният директор на БНР Александър Велев, зам.-министърът на културата Румен Димитров, генералният директор на БНТ Константин Каменаров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!