Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Чанева от БНР на световната среща на ООН по изменение на климата

Снимка: БНР

Репортерът на БНР от програма "Христо Ботев" Ася Чанева е единственият журналист от Европа като част от мрежата за журналистика "Интернейшънс", който присъства на световната годишна среща на страните по Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата. Домакин на форума е Бон.

През лятото мрежата "Интернейшънс", която застава зад журналисти, работещи в областта на екологията и проблемите по изменението на климата, обяви конкурс, чрез който избра да подкрепи присъствието на конференцията в Бон на 14 журналисти от цял свят. Единственият журналист от Европа, преминал успешно трите етапа на конкурса, е Ася Чанева. Тя е в Бон от 10 ноември, където ще проследи срещите и преговорите в последните седем дни на конференцията. Във форума участват журналисти от Бразилия, Виетнам, Колумбия, Камбоджа, Самоа, Фиджи, Малайзия, Пакистан, Кения, Гана, Малави, Соломонови острови и Уганда. 

Очаква се на срещата да присъстват Арнолд Шварценегер и Леонардо ди Каприо, които са известни с активната си позиция по отношение климатичните промени.

СнимкаТазгодишната конференция не само е най-голямата, провеждана някога в Германия, но и "най-зелената" конференция на ООН по въпросите на климата. 

В началото на световния форум стана ясно, че Сирия ще се присъедини към Парижкото споразумение за климата. Така САЩ остава единствената държава, член на световната организация извън споразумението, ако американският президент Доналд Тръмп изпълни заявеното си през юни намерение да изтегли страната от него.

САЩ ратифицираха споразумението от Париж през 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, преди Тръмп да влезе в Белия дом.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!