Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седми фестивал "Музика на струните" в Радио Благоевград

За седма поредна година Радио Благоевград и Народно читалище "Никола Вапцаров - 1866" - Благоевград организират фестивал на музиката за струнни интструменти с перце. До сега в различните издания са участвали оркестри и формации от цялата страна, също и от съседни държави, тази година изданието бе по-специално, тъй като имаше и специален повод - 85 години от основаването на Китаро-мандолинен оркестър "Пирински звуци" към читалището в Благоевград.

Освен тържествен концерт и спомени за историята на оркестъра, бе представен премиерно документалният филм на БНТ 2 за диригента на оркестъра Петьо Кръстев. През 2003 година младият Петьо Кръстев поема диригентската палка от най-дългогодишния диригент на оркестъра маестро Георги Щерев. 

Снимка

Китаро-мандолинният оркестър "Пирински звуци"  е един от емблематичните за Благоевград самодейни състави. Представя се отлично на нашите и  световни музикални сцени и печели  многобройни  награди от конкурси и фестивали. Оркестърът е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий" – най-високото държавно отличие в областта на културата. Специално за оркестъра произведения са писали Акад.Марин Големинов, Проф.Кирил Стефанов, Велислав Заимов и др. 

Във връзка със значимата годишнина на Представителния китаро-мандолинен оркестър, председателят на Народно читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград Васил Новоселски връчи юбилейна статуетка и цветя на оркестъра. Като член на Върховния съвет на Съюза на народните читалища в България, Васил Новоселски връчи на диригента на оркестъра Петьо Кръстев почетна грамота и медал. Васил Новоселски награди и всеки от музикантите в юбилейния състав на оркестъра. 

Снимка

Министърът на културата Боил Банов и кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов бяха изпратили поздравителни адреси. С голямо вълнение директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка поздрави лично юбилейния оркестър както и партньорите от Народно читалище "Никола Вапцаров", с които обществената медия вече за седма поредна година реализират фестивала "Музика на струните". 

     Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!