Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционна студентска изложба се откри в Арт салона на Радио Благоевград

През месец декември територията в Арт салона на Радио Благоевград е резервирана за изявите на художниците-студенти от Факултета по изкуствата на Югозападния университет. Това е още една възможност за младите хора да покажат своите творби пред публика, да се съизмерят помежду си. Макар и открита три дни след 8-ми декември, изложбата е посветена на студентския празник. 

Представени са 40 произведения живопис, графика, рисунка, икони. Участват 20 автори, сред които има такива, които показват свои картини за първи път, но има и такива, които са участвали и в други общи художествени изложби и са печелили престижни награди.

Изложбата бе открита от проф.Георги Драчев, ръководител на Катедра "Изобразително изкуство" в ЮЗУ. На откриването присъстваха колеги на авторите, преподаватели в Югозападния университет, художници от благоевградската гилдия. Сред гостите бе и проф.Матеа Мичело от Италия, изкуствовед, с която Факултетът по изкуствата реализира няколко съвместни проекта. Проф.Мичело оцени нивото на произведенията като много високо, даже някои от творбите по думите й надминават стойностите на така нарачените професионални произведения на изкуството. 

Изложбата има и благотворителна цел. Средствата от продажбите на произведенията ще отидат за лечението на Невсе Арнаут, също студентка в Югозападния университет.

Традиция са вече съвместните културни прояви, родени в сътрудничеството между Факултета по изкуствата на Югозападния университет и Радиото на Югозапада, тъй като подкрепата на младите хора, посветили се на изкуството е водещ приоритет за Радио Благоевград като обществена медия и като културен институт. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия