Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското национално радио стартира нова национална класация за българска музика БНР Топ 20

2
Снимка: Ани Петрова

Нова национална класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20 стартира от 1 януари 2018 г. Българското национално радио. Днес класацията беше представена за първи път пред български автори, изпълнители и продуценти от всички жанрове и поколения.

Българското национално радио винаги е налагало българската музика в ефира. Близо 50% от музиката в нашите програми е българска. Това е музиката, която слушателите харесват и искат да чуват. Новата национална класация е един мащабен проект, част от дългосрочния ангажимент на обществената медия към създаването, разпространението и популяризирането на българска музика. Тя обединява усилията и професионализма на музикалните редактори от всички национални и регионални програми на БНР, за да достига качествената българска музика до още повече слушатели, каза на представянето генералният директор на БНР Александър Велев.

Класацията ще се излъчва всяка седмица във всички 11 национални и регионални програми на Българското национално радио. 23 часа ефир седмично ще бъдат посветени на новата българска музика. Един милион слушатели в цялата страна всяка седмица ще слушат качествена поп и рок музика, създадена от български автори и изпълнена от български музиканти, каза директорът на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев.

В класацията ще участват 20 нови български песни. Задължително условие е авторите да са български музиканти и текстописци, като се допуска съавторство с чужди музиканти, текстописци и аранжори. Същото условие важи и за изпълнителите. Записите на всяка песен трябва да бъдат осъществени в професионално студио и качеството на изпълнението да е на професионално ниво. В селекцията на песните основен критерий ще бъдат качествата на песента като музика, текст, аранжимент и изпълнение. Няма ограничения за езика, на който се пее. Песните не трябва да влизат в конфликт с мисията на БНР като обществена медия. Няма да се допускат песни с нецензурен текст и обидно съдържание.

Всяка седмица ще се гласува за общо 22 песни: 20 песни от предишната седмица и 2 нови предложения. Изборът на новите предложения ще е на селекционен екип от музикални редактори и продуценти в БНР. Гласуването ще е на принципа 50% от гласовете на слушателската аудитория и 50% от селекционния екип. При равен резултат на две песни, селекционният екип ще прегласува и/или взима решение коя песен е на по-предна позиция. Двете песни, получили най-малък резултат ще отпадат.

Селекционният екип на класацията е съставен от музикални редактори от всички програми на БНР: Жени Монева, Диляна Трачева, Здравко Петров, Лили Големинова, Крум Богдански, Мариан Ранов, Димитър Димитров, Петър Маринов, Ангел Чавдаров, Милко Петров, Неделчо Киров и Драгомир Симеонов. Изпълнителен продуцент на класацията е Мая Райкова.

Достъпът на слушателите за прослушване и гласуване за песните в класацията ще е в интернет на официалната, специално разработена страница www.top20.bnr.bg За прослушване и гласуване в класацията ще бъде разработено и мобилно приложение. Класацията ще бъде представена четири пъти годишно с големи концерти в София и страната.

  Първото излъчване на новата национална класация за българска музика БНР Топ 20 ще бъде в ефира на програма „Хоризонт“ на 1 януари 2018 г. от 15.00 до 16.00 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия